Bill Gatesin salattu puoli julki – läheiset kertovat, millainen mies on maailman rikkaimpiin lukeutuva nero

Julkaistu:

Tv-lehti
Netflix-dokumenttisarja Bill Gatesista valottaa miehen tietä miljardööriksi ja hyväntekijäksi.
Koodi Bill Gatesin mieleen, kolmiosainen dokumenttisarja perjantaista 20.9. alkaen, Netflix.

Microsoftin perustajaa Bill Gatesia, 63, on elämänsä aikana tituleerattu muun muassa tietokoneneroksi, maailman rikkaimmaksi mieheksi ja älyköksi – mutta myös bisnespiruksi, joka on häikäilemättä jyrännyt kilpailijansa alleen.

Ensimmäisen jakson perusteella Netflixin kolmiosainen dokumenttisarja, Davis Guggenheimin ohjaama Koodi Bill Gatesin mieleen (Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates, 2019), lukeutuu kohteeseensa hyvin myötäsukaisesti suhtautuviin tapauksiin.


Pohjan sarjalle antavat Gatesin eri elämänvaiheet, mutta henkilökuvan varsinainen ydin on tämän hyvän­tekeväisyys­projekteissa.

Dokumenttisarja nostaa esiin myös Gatesin nuoruuden käännekohtia. Iloisesta pikkupojasta kasvoi lukutoukka, jolle nuoruuden kesäleirit muodostuivat käänteentekeviksi.

– Kesäleirin perinteet rakennettiin pelien ympärille, sisko Libby MacPhee muistelee dokumentissa.

– Aikuisille oli tennisturnaus. Lapsille oli olympialaiset. Lisäksi oli pussijuoksua, juoksukilpailut, esterata ja kananmunan kuljettamista lusikassa. Se ei ollut hienoa, mutta ehdottomasti kilpailuhenkistä.


Äiti Mary puolestaan vei nuorta Billiä mukaan tietoisesti tilanteisiin, joissa pojan piti pärjätä vieraiden aikuisten kanssa. Samaan tähtäsi myös yksi kesäleirin tehtävistä.

– Arvonnassa päätettiin, kuka syö kenenkin luona: lasten piti opetella toisen perheen säännöt, syödä heidän ruokaansa ja keskustella, MacPhee kertoo.

Äidistä tuli myös Gatesin tärkeä neuvonantaja ja työntekijä, kun hän kaksikymmentävuotiaana perusti Microsoftin Paul Allenin kanssa.

Guggenheim maalaa Gatesista kuvan tietoa janoavana matemaattisena älykkönä, jonka elämän yksi suurista kolauksista oli äidin menettäminen rintasyöpään 1994 omien häidensä alla – vaikka tämä ei välttämättä näkynyt ulospäin.

– Kun asiat käyvät tunnepuolella rankoiksi, hän vetäytyy turvapaikkaansa älyn pariin, sisko Libby MacPhee kuvailee.

– Hänen on vaikea tuntea tuskaa.


Ilmastonmuutosdokumentista Epämiellyttävä totuus (2006) tunnettu ohjaaja Davis Guggenheim selvittää sarjassa myös, mitä Gates on työ­uransa jälkeen, itsensä ja vaimonsa Melinda Gatesin nimeä kantavassa säätiössä, oikein tehnyt.

Vastaus voi jopa hieman yllättää: pelastanut ihmishenkiä.

Ensimmäisessä osassa seurataan, miten Gates onnistui tekemään paskasta juomavettä – kirjaimellisesti.

Guggenheim seuraa Gatesien monivuotista hanketta, jonka tavoitteena oli parantaa kehitysmaiden jätehuoltoa ja näin ehkäistä saastuneen veden aiheuttamaa ripulia sekä siitä aiheutuvia turhia miljoonien lasten kuolemia.


Gatesien säätiön rahoituksella syntyi kompakti jätteen­käsittely­laitos, jossa ihmisuloste keitetään ja poltetaan. Lopputuotoksena syntyy sähköä, tuhkaa ja puhdasta vettä.

Se on huima saavutus miehelle, joka teininä kävi omaa sotaansa vanhempiensa auktoriteettia vastaan.

Elleivät vanhemmat olisi puuttuneet tilanteeseen, nuori Bill olisi tuskin tehnyt muuta kuin hautautunut huoneeseensa kirjojensa ääreen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt