Ebola oli karata laboratoriosta Yhdysvalloissa: suurepidemia vältettiin nipin napin – 450 apinaa lopetettiin

Julkaistu:

Tv-lehti
Tänään keskiviikkona televisiossa alkava uutuussarja kertoo läheltä piti -tilanteesta vuodelta 1989.
Vuonna 1989 ebola kävi kolkuttelemassa Yhdysvaltojen ovia. Filippiineiltä oli tullut Yhdysvaltain armeijan laboratorioon USAMRIID:iin sata simpanssia, jotka alkoivat yhtäkkiä kuolla.

National Geographicin uusi sarja The Hot Zone kertoo siitä. Everstiluutnantti Jaax (Julianna Margulies) saapuu sarjan alkaessa työpaikalleen Yhdysvaltain armeijan bioturvallisuuskeskukseen simpanssiensa luo ja saa pipettiinsä vaarallisen viruksen filippiinilisapinasta. Hän tietää, ettei kaikki ole niin kuin pitäisi, mutta kollegat suhtautuvat Jaaxin huoleen vähintäänkin skeptisesti. Tuolloin ebolan uskottiin esiintyvän ainoastaan Afrikan sademetsissä.


Näyte tosiaan oli ebolaa ja katastrofi uhkasi eskaloitua vain kivenheiton päässä Washington D.C.:n miljoonakaupungista. Apinoita sairastui varotoimista huolimatta, ja pelättiin, että kyseessä olisi ollut ebolan pisaratarttuminen. Lopulta 450 apinaa lopetettiin.

Sarja perustuu tapahtumista kertovaan Richard Prestonin kirjaan Tappajavirus vuodelta 1994. Filmatisointia on suunniteltu aiemminkin.

Tänä vuonna National Geographic on tuottanut Hot Zonen lisäksi dokumentin Going Viral: Beyond the Hot Zone, jossa laboratoriossa työskentelevät kertovat tapahtumista kumihanskojen ja suojahuppujen päässä hengenvaarasta.

Hot Zonea tähdittää kova näyttelijäkööri. Viilipyttymäistä tosielämän supersankari Nancy Jaaxia näyttelee Good Wifesta tuttu Julianna Margulies. Jaax tietää, että kun tosi on kyseessä, säännöistä pitää välillä joustaa.

Kollegoina nähdään Robert Sean Leonard (Housesta), Topher Grace (70’s show’sta) ja Liam Cunningham (Game of Thronesista).


Sarja vie myös 1970-lopun Kongoon, jossa virus ensi kertaa havaittiin läheltä Ebola-nimistä jokea 1976. Taudin leviämisen logiikkaa ei tunnettu, ja hoitohenkilökunta sairastui altistuttuaan sairastuneiden verelle.

Epidemioita on puhjennut sen koommin monia ja käytännössä kaikki Afrikassa. Tautia esiintyy päiväntasaajan seuduilla elävissä villieläimissä kuten hedelmälepakoissa ja antiloopeissa.

Kongossa on ollut kymmenen ebolaepidemiaa, joista tuorein jyllää paraikaa.

WHO julisti sen heinäkuussa kansainväliseksi kansanterveysuhaksi, ja naapurimaat ovat suuressa riskissä.

Länsimaissa epidemioilta on vältytty – myös vuonna 1989. Ensimmäinen uhri Yhdysvalloissa menehtyi ebolaan 2014. Yksittäistapauksia todettiin samana vuonna myös Espanjassa ja Britanniassa. Sairastuneet olivat oleskelleet Länsi-Afrikassa, joka kärsi poikkeuksellisen laajasta epidemiasta.The Hot Zone, National Geographic ke 18.9. klo 21.00 ja 22.00. Kanavalla esitetään kaksi jaksoa aina keskiviikkoisin. Sarja on katsottavaissa myös Ruudusta ke 18.9. alkaen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt