Satu Silvo kertoo tv:ssä, miten Jouko Turkan rajut metodit ajoivat hänet itsetuhoisuuden partaalle: ”Ajattelin joka päivä, että mun pitää kuolla”

rac

Julkaistu:

Atlantin yli
Satu Silvo kertoo Atlantin yli -sarjassa ajastaan Teatterikorkeakoulussa Jouko Turkan opissa. Turkan tunnetusti rajut menetelmät vaikuttivat Satuun niin syvästi, että hän masentui ja alkoi lopulta miettiä päivittäin, että hänen pitää kuolla.
Keskiviikkona Atlantin yli -jaksossa vietetään näyttelijä Satu Silvon päivää.

57-vuotias Silvo on pitkänlinjan näyttelijä, poliitikko ja yrittäjä. Hän aloitti näyttelijäopintonsa aikoinaan Jouko Turkan oppilaana Teatterikorkeakoulussa vuonna 1981. Opinnot jatkuivat vuoteen 1985, jonka jälkeen hänet kiinnitettiin Helsingin kaupunginteatteriin. Sittemmin hänet on nähty lukuisissa näytelmissä, elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Atlantin yli -sarjassa Silvo palaa muistoissaan rajuihin oppivuosiinsa Turkan alaisuudessa.

– Mun kurssilla yksi kuoli, yksi rupesi alkoholisoitumaan ja yksi vaihto alaa, Silvo kertoo opiskelutovereistaan.


Turkan tunnetusti rajut menetelmä vaikuttivat myös Silvoon todella syvästi. Hän kertoo masentuneensa ja alkaneensa lopulta miettiä päivittäin kuolemista.

– Mulle tuli sellainen vaihe, että ajattelin vaan joka päivä, et mun pitää kuolla. Mä mitätöin itseni sellaiseen tilaan, että mä masennuin – en tiennyt masentuneeni – mutta mä vaan itkin ja olin kotona, Silvo kertoo jaksossa.

– Mä ajattelin vaan, että nyt mun on pakko kuolla, et mun on pakko tehdä itsemurha. Et mulla ei oo mitään tietä, mulla ei oo mitään tulevaisuutta, koska myös Turkka lietsoi koulussa semmoista vihaa ympärille.

Tilanne eteni todella pitkälle ja Silvo kertoo muistavansa tilanteen, kun hän tajusi kohta tappavansa itsensä.

– Tajusin, että nyt se on niin lähellä, et se oikeasti tapahtuu. Mä otin päiväkirjan ja pakotin, mä pidin toisella kädellä kiinni ja pakotin itseni kirjoittamaan, et olen hyvä ihminen, olen kaunis. Mä olin ihan siis semmoinen hajonnut rätti, hän avautuu.

Silvo tajusi tilanteen ja ymmärsi soittaa itselleen apua. Hän soitti Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöön ja sai sieltä itselleen terapia-apua. Sattumoisin avuksi sattui psykologi Salli Saari, joka tunnetaan nykyään myös katastrofi- ja kriisipsykologian asiantuntijana.

– Hänellä mä kävin puoli vuotta. Ja sit se puolen vuoden kuluttua hän sanoi, että nyt sä oot valmis, et sä et tarvi mua enää, Silvo kertoo avoimesti.


Henkisen kivun lisäksi Silvo kertoo kokeneensa Turkan alaisuudessa myös fyysistä kipua ja rääkkiä.

– Se oli niin kuin kuntopiiri. Et nyt treenataan, viedään äärimmilleen tää tila. Se nousee, sieltä tulee helvetinmoinen huuto siellä salissa. Kaikki huutaa, itkee. Sit Turkka kysyy, että mitä sää Satu poraat? Silvo kertoo jaksossa.

– Mä sanoin, et sattuu niin saatanasti, kun rystysillä punnerrettiin. Se oli luokkahuone 306, niin siellä valu hiki seiniltä, hän kertoo fyysisistä kipukohdistaan.


Silvo on aiemminkin puhunut siitä, kuinka Turkan opissa oli välillä hyvin rankkaa.

Kun Jouko Turkka kuoli elokuussa 2016, Silvo kertoi ajatuksiaan hänestä IS:lle.

– Olimme ensimmäisiä turkkalaisia, Silvo muisteli tuolloin.

– Tein isot roolit kaikissa produktioissa, missä olin mukana. Se tarkoitti sitä, että olin yhtäaikaisesti Turkan hampaissa ja opissa. Sain tuta sen nahoissani, mutta samaan aikaan sain myös parhaalla mahdollisella tavalla Turkka-oppia.

Koettelemus oli rankka Silvolle, joka pääsi Teatterikorkeaan jo 18-vuotiaana.

– Se oli myös hyvin hajottavaa, kun olin niin kovin nuori silloin. Koin, että olin vahvasti Turkan työrukkanen jota hän testaili. Se oli tosi kokemuksellista, niin hyvässä kuin pahassa.

– Nyt alan olla sen ikäinen, että ne haavat ovat jo parantuneet ja voin iloita siitä opista, minkä Jokelta sain, Silvo totesi tuolloin.


Satu Silvon lisäksi 18 vuorokautta kestäneellä Antlantin valtameren ylityksellä olivat mukana Kari Aihinen, Jere Karalahti, Martina Aitolehti, Laura Lepistö ja matkan isäntänä toiminut Joel Harkimo.

Silvo on aiemmin kertonut, että purjehdus Kanariansaarilta Karibialle oli hänelle sellainen kokemus, joka laittoi hänet pysähtymään ja pohtimaan elämän suuria kysymyksiä.

– Matkalla meni sellaiseen tilaan, joka on aika lähellä jonkinlaista alkutilannetta, jossa ei ole mitään ylimääräistä tai turhaa. On vain ihminen itse ja se meri. Oli upeaa päästä sellaiseen tilaan ja irtautua kaikesta muusta paitsi siitä hetkestä.

Atlantin yli TV5 keskiviikkoisin klo 21.00. Katsottavissa myös Dplayssa osoitteessa dplay.fi