Downton Abbeyn luoja salamyhkäisenä suosikkisarjan tulevaisuudesta – kaikki riippuu yhdestä asiasta: ”En uskonut elokuvan toteutuvan” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Downton Abbeyn luoja salamyhkäisenä suosikkisarjan tulevaisuudesta – kaikki riippuu yhdestä asiasta: ”En uskonut elokuvan toteutuvan”

Lady Edith (Laura Carmichael) ja hänen aviomiehensä Hexhamin markiisi Herbert Pelham (Harry Hadden-Paton).

Lady Edith (Laura Carmichael) ja hänen aviomiehensä Hexhamin markiisi Herbert Pelham (Harry Hadden-Paton).

Julkaistu: 13.9.2019 19:52

Rakastettu Downton Abbey saa jatkoa nyt elokuvan muodossa. Ilta-Sanomat tapasi sarjan tähdet Lontoossa.

Englantilaisen kartanon elämää 1900-luvun alussa seurannut Downton Abbey -tv-sarja nähdään vihdoinkin valkokankaalla.

Tänään perjantaina ensi-iltansa saava samanniminen elokuva tarjoilee faneille taattua Downtonin taikaa: juonittelua, pukuloistoa ja hersyvää huumoria.

Elokuva jatkaa Crawleyn aatelisperheen ja heidän palvelusväkensä tarinaa siitä, mihin sarja päättyi. Lady Edith (Laura Carmichael) on mennyt naimisiin ja arki kartanossa pyörii entiseen malliin.

Eletään vuotta 1927 ja kuningas Yrjö VI ja kuningatar Mary ovat tulossa vierailulle Downton Abbeyyn. Kartanon väki tuskailee järjestelyiden kanssa ja etenkin palvelusväki on helisemässä hovin vaatimusten kanssa.

Sarjan luoja Julian Fellowes vaikuttaa tyyneltä astuessaan kansainvälisen median eteen Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa, mutta ulkokuori voi pettää.

–Palasin rooliin kirjaimellisesti pukemalla Carsonin ylleni, hovimestari Carsonia esittävä näyttelijä Jim Carter kertoo.

–Palasin rooliin kirjaimellisesti pukemalla Carsonin ylleni, hovimestari Carsonia esittävä näyttelijä Jim Carter kertoo.

Fellowes toteaa koko Downtonin tulevaisuus riippuu siitä, millaisen vastaanoton elokuva saa. Paineet elokuvan menestymiseksi ovat valtavat.

– Emme halua tuottaa faneille pettymystä. Haluamme ihmisten tunnistavan elokuvasta Downtonin. Elokuva on kahden tunnin tauko Brexitistä, hän naurahtaa.

Fanit ovat odottaneet sarjalle jatkoa jo yli kolmen vuoden ajan, mutta Dowtonin siirtäminen valkokankaalle ei ollut yksinkertainen tehtävä. Tekijätiimi ryhtyi leikittelemään ajatuksella jo vuosia ennen sarjan päättymistä, sillä selvää oli, ettei sitä voisi jatkaa loputtomiin.

Fellowes sanoo suoraan, ettei uskonut elokuvan koskaan näkevän päivänvaloa. Hän epäili, että viimeistään aikatauluhaasteet ja budjetti löisivät lopullisen naulan Downton Abbeyn arkkuun.

– En uskonut, että elokuva toteutuu. Toisaalta meidän ei ollut pakko tehdä elokuvaa. On monia hienoja sarjoja, kuten Mad Men ja West Wing, jotka eivät koskaan saaneet elokuvaa, eivätkä myöskään tarvinneet sellaista, Fellowes kuvailee.

– Menetin toivoni elokuvan suhteen, mutta Gareth (tuottaja Gareth Neame) uskoi tähän projektiin.

Elokuvan kuvauspaikkana, eli jylhänä Downton Abbeyn kartanona nähdään tuttuun tapaan Highclaren linna.

Elokuvan kuvauspaikkana, eli jylhänä Downton Abbeyn kartanona nähdään tuttuun tapaan Highclaren linna.

Yhdeksi suurimmista haasteista muodostuikin se, miten Downtonin hahmot aatelisista palvelusväkeen saataisi puhaltamaan yhteen hiileen valkokankaalla.

– Kuninkaallinen vierailu tuo hahmot yhteen. Tv-sarjassa samanlaista yhteistä tekijää ei tarvinnut olla. Sarjassa Mary saattoi tapailla uutta miesystävää ja Daisy käydä samaan aikaan ostamassa uuden hatun, Fellowes vertaa.

Näyttelijöille paluu tuttuihin rooleihin oli tunteikas. Laura Carmichael sanoo jännityksen olleen ensimmäisinä kuvauspäivinä käsinkosketeltavaa. Hän muistaa, kuinka he vilkuilivat Michelle Dockeryn (Lady Mary) kanssa toisiaan hermostuneesti.

– Seisoimme siinä, että tässä sitä ollaan kuvaamassa elokuvaa. Olin hermostunut, mutta sitä kesti ehkä parikymmentä minuuttia. Niin hupsulta kuin se kuulostaakin, Dowtonin kuvauksiin palaaminen tuntui kuin olisi tullut takaisin kotiin, hän sanoo.

– On etuoikeus, että pääsimme tekemään Dowtonista elokuvan, Michelle Dockery komppaa.

”He eivät ole enää jatkuvasti toistensa kurkuissa”

Moni asia elokuvassa on kuitenkin toisin kuin tv-sarjassa. Elokuvassa fanit pääsevät esimerkiksi kurkistamaan huoneisiin, joista sarjassa kuultiin vain mainittavan.

– Elokuvassa nähdään viimeinkin Downton Abbeyn viinikellari, josta on tv-sarjassa puhuttu useita kertoja, kartanon apulaiskeittäjää Daisya esittävä Sophie McShera paljastaa.

– Ensimmäisenä päivänä kuvauspaikalla ajattelin, että tämä tuntuu oudolta. Kaikki on isompaa. Alakerrassa on huoneita, joita emme olleet aikaisemmin nähneetkään, kartanon kokki rouva Patmore, eli näyttelijä Lesley Nicol hämmästelee.

Eivätkä hahmojen väliset suhteetkaan ole aivan entisensä. Vuosien ajan tv-katsojat pääsivät seuraamaan Crawleyn siskosten Maryn ja Edithin mutkikasta suhdetta. Naiset olivat jatkuvasti tukkanuottasilla, eivätkä siskot tuntuneet löytävän yhteistä säveltä sitten millään.

– Maryn ja Edithin suhde on nyt aivan erilainen. He ovat molemmat asettuneet aloilleen. Hahmoina he ovat kehittyneet, Michelle Dockery sanoo.

Siskot tuntuvat viimein kasvaneen aikuisiksi.

– Edith ja Mary vetävät yhtä köyttä. He eivät enää ole jatkuvasti toistensa kurkuissa, Carmichael hymyilee.

Kuninkaallinen vierailu on vain yksi elokuvan teemoista. Yhteiskunnan murros ja pikkuhiljaa väistyvät luokkaerot ovat saavuttaneet myös Downtonin. Vanhojen sukukartanoiden aika alkaa olla ohi.

Michelle Dockeryn esittämä Lady Mary on ottanut kannettavakseen vastuun Downtonin tulevaisuudesta.

Michelle Dockeryn esittämä Lady Mary on ottanut kannettavakseen vastuun Downtonin tulevaisuudesta.

Pinnan alla kuohuu, kun Lady Mary pohtii Dowton Abbeyn tulevaisuutta. Onko Crawleyn perheellä enää varaa ja resursseja ylläpitää kartanoa?

– Mary pohtii miten pitkään talo pysyy pystyssä ja aikooko palvelusväki ylipäätänsä pysyä Downtonissa. Aluksi hän esitti, ettei halunnut olla johdossa, mutta oikeasti se on Marylle sydämenasia, Dockery sanoo.

Mitä kartanolle tapahtuu tulevaisuudessa?

Elokuva kuroo umpeen monet tv-sarjassa avoimeksi jääneet juonikuviot, mutta jättää samalla oven auki monille kysymyksille. Julian Fellowes harkitsee sanojaan puhuessaan Dowtonin tulevaisuudesta.

On sanomattakin selvää, että hän olisi halukas jatkamaan Crawleyn perheen ja Dowtonin palvelijoiden tarinaa, mutta helppoa se ei tule olemaan.

– Aina kun sanoo ei, niin joutuu syömään sanansa, hän naurahtaa.

Myös näyttelijät ovat varovaisen toiveikkaita Downtonin jatkon suhteen.

– Kaipa Dowtonin jatkaminen olisi mahdollista. Näin suuren joukon saaminen samaan aikaan samaan paikkaa on vain kovin vaikeaa. Monilla on nyt ura Yhdysvalloissa ja monet ovat muuttaneet sinne töiden perässä, Penelope Wilton (paronitar Isobel) pohtii.

– Olisi ihana tehdä toinenkin elokuva! Elokuva avasi monia ovia hahmojen tulevaisuudelle, Laura Carmichael innostuu.

Penelope Wilton sanoo elokuvan tekemisen olleen paljon verkkaisempaa, kuin tv-sarjan kuvaamisen. –Meillä oli enemmän aikaa valmistautua kohtauksiin. Kuvaaminen oli jopa yllättävän leppoisaa.

Penelope Wilton sanoo elokuvan tekemisen olleen paljon verkkaisempaa, kuin tv-sarjan kuvaamisen. –Meillä oli enemmän aikaa valmistautua kohtauksiin. Kuvaaminen oli jopa yllättävän leppoisaa.

Mitä näyttelijät haluaisivat nähdä Dowtonin tulevaisuudessa, jos ja kun tarina joskus jatkuu?

– Haluaisin, että Edith palaa kirjoittamaan. Hän selvästi kaipaa uraansa, Carmichael sanoo.

Lady Edith (Laura Carmichael) on avioliittonsa myötä nyt korkea-arvoisempi kuin vanhempansa Granthamin jaarlipari.

Lady Edith (Laura Carmichael) on avioliittonsa myötä nyt korkea-arvoisempi kuin vanhempansa Granthamin jaarlipari.

Michelle Dockery puolestaan toivoo Lady Maryn onnen kestävän. Sydänsurun jälkeen Mary on viimeinkin löytänyt rinnalleen rakkauden Henry Talbotista (Matthew Goode).

– Haluan Maryn olevan jatkossakin onnellinen. Sillä onnellinen hän nyt todella on. Ehkä hänen pitäisi käydä myös ulkona hieman enemmän, Michelle Dockery nauraa.

Kukaan näyttelijöistä tai tekijöistä ei osaa suorilta käsiltä sanoa, mikä tekee Downton Abbeysta niin valtavan ilmiön. Miksi juuri siitä on tullut katsojien lemmikki?

– Kunpa tietäisin! Se johtuu varmasti siitä, että ihmiset pystyvät samaistumaan hahmoihin. Katsojat ovat uteliaita näkemään, mitä hahmoille tapahtuu, Penelope Wilton sanoo.

Julian Fellowes ei täysin allekirjoita sitä olettamusta, että Dowton olisi suosittu juuri sen takia, että siinä seurataan peribrittiläistä aatelisperhettä erikoisine nokkimisjärjestyksineen.

– Ei kansallisuudella ole väliä. Tärkeintä on välittääkö yleisö hahmoista. Dowtonin hahmot ovat sellaisia, joiden kohtaloista yleisö selvästikin välittää.

Rouva Patmore (Lesley Nicol) hallitsee kartanon keittiötä rautaisella otteella.

Rouva Patmore (Lesley Nicol) hallitsee kartanon keittiötä rautaisella otteella.

Tuoreimmat osastosta