Netflixin uutuussarja perustuu järkyttävään tositarinaan – nuoresta raiskauksen uhrista tehdään valehtelija

Julkaistu: , Päivitetty:

Tv-lehti
Uutuussarja Unbelievable perustuu Pulitzer-palkittuun artikkeliin ja tositapahtumiin nuoresta opiskelijatytöstä, joka joutuu raiskatuksi ja sen jälkeen syytetyksi siitä, että hän on keksinyt koko tarinan.
Miltä tuntuisi joutua raiskatuksi ja sen jälkeen vielä syytetyksi siitä, että on keksinyt päästään koko tapahtuman?

Tämän tragedian ympärille rakentuu Netflixin uutuussarja Unbelievable. Se kertoo tositarinan nuoresta opiskelijatytöstä Mariesta, joka joutuu asuntolan huoneessaan raiskatuksi.

Naamioitunut hyökkääjä pakenee keskellä yötä ikkunasta. Huoneeseen jää psyykkisesti traumatisoitunut nuori nainen.

Tarinan perustuu todellisiin tapahtumiin, joista kirjoittajat T. Christian Miller ja Ken Armstrong voittivat artikkelillaan An Unbelievable Story of Rape Pulitzer-palkinnon.

Sarjan alussa traumatisoitunut, vapiseva ja pelokas nuori nainen istuu peittoon kietoutuneena huoneensa sohvalla. Paikalle saapuu poliiseja toisensa perään.


Raiskaus on tapahtunut vain tunteja aiemmin, ja 18-vuotias Marie joutuu vastaamaan poliisien skeptisiin kysymyksiin – yhä uudelleen ja uudelleen.

Kysymykset alkavat vaikuttaa jo epätodellisilta: eivätkö ne koskaan lopu, ja eikö kukaan ymmärrä, mitä teinityttö on juuri kokenut?

22-vuotiaan Kaitlyn Deverin esittämä Marie on kotoisin hyvin epävakaista oloista ja asunut kasvattivanhempien luona. Kasvattivanhemmat ovatkin heti aloitusjaksossa suuressa roolissa, mutta varsin ikävällä tavalla.

He kylvävät poliiseille lopullisesti ajatuksen siitä, että koko juttu on Marien tekaisema – onhan Marie aina ollut kovin huomionhakuinen ja oikukas.

Katsojille taas Marien hiljaisuus ja liiankin tavallinen käytös traagisten tapahtumien jälkeen näyttäytyy nimenomaan traumana, jota hän ei selvästi osaa käsitellä ja josta hän ei osaa tai halua puhua.


Marie käsittelee samanaikaisesti myös aiempia traumojaan, mutta pitää kaiken sisällään.

Hänen uskomaton sitkeytensä tekee vaikutuksen.

Dever tekee aivan ilmiömäisen roolisuorituksen traumatisoituneena Mariena, joka joutuu entistä pahempaan tilanteeseen, kun häntä aletaan syyttää tekaistun rikosilmoituksen tekemisestä.

Poliisit eivät usko Marien selityksiä raiskauksesta, vaikka katsojat näkevät samaan aikaan Marien mieleen palautuvat kauhistuttavat takaumat tilanteesta.

Jostain syystä iäkkäämpiä miespoliiseja kiinnostaa paljon enemmän löytää Marien tarinasta aukkoja kuin löytää mahdollinen raiskaaja.


Samanaikaisesti toisessa kaupungissa työskentelevät naisetsivät Grace Rasmussen (Toni Collette) ja Karen Duvall (Merritt Wever) tutkivat sarjaraiskaajatapausta, joka muistuttaa Marien tapausta.

Heitä ei nähdä vielä lainkaan sarjan avausjaksossa, vaan he osallistuvat tapahtumien kulkuun hieman myöhemmin.


Collette ja Wever ovat Emmy-palkittuja näyttelijöitä. Koko casting on todella taitavasti rakennettu.

Tarinan yhtenä tuottajana ja ohjaajana nähdään Oscar-ehdokas Susannah Grant, joka on tosipohjaisen Erin Brockovich -elokuvan (2000) kirjoittaja.

Unbelievable perjantaista 13.9. alkaen Netflix.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt