Kommentti Taneli Topelius: Suosikkisarjassa Rillit huurussa nörttiys sekä noloa että maailman parasta – Sheldon on seksuaalittoman pikkupoika-aikuisen perikuva - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Suosikkisarjassa Rillit huurussa nörttiys sekä noloa että maailman parasta – Sheldon on seksuaalittoman pikkupoika-aikuisen perikuva

Sheldon (Jim Parsons) on tehnyt aikataulun jopa aviovelvollisuuksille, mitä tuore vaimo Amy (Mayim Bialik) hämmästelee Rillit huurussa -sarjan viimeisen kauden avausjaksossa.

Julkaistu: 10.9.2019 7:07

Rillit huurussa -sarjan viimeinen kausi alkaa. Sen ytimessä ovat karikatyyrit aikuisiksi kuin varkain kasvaneista pelisukupolven pojista, joille naiseus on jotain outoa ja kummallista, pohtii kriitikko Taneli Topelius.

Nörttikomediasarjojen suunnannäyttäjä Rillit huurussa (The Big Bang Theory, 2007–2019) avaa viimeisen 12. kautensa tutulla tavalla: fyysikko Sheldonin pakko-oireisella tarpeella tehdä kaikki asiat järjestelmällisesti – jopa häämatkalla, aviovuoteessaan.

Häälomakohteeksi säntillinen mies on valinnut tietenkin Tanskan Legolandin, jossa palikat napsahtavat aina paikoilleen.

Jim Parsonsin tapa näytellä sosiaalisissa tilanteissa hukassa olevaa huippuälykästä Sheldonia ei ole reilussa vuosikymmenessä juuri muuttunut. Samassa asiassa piilee myös koko sarjan vahvuus.

Vaikka Chuck Lorren ja Bill Pradyn luoma sarja ammentaa vitsinsä elokuva-, tv- ja pelikulttuurin ilmiöistä sekä luonnontieteiden koukeroista, se on pohjimmiltaan amerikkalaista tilannekomediaa puhtaimmillaan: juonen pintatasolla on kausien aikana toki sattunut ja tapahtunut, mutta varsinaisesti kaikki on pysynyt turvallisesti samana. Asuinkerrostalon hissikin on aina rikki.

Jos Parsons tuntuu yhä 46-vuotiaanakin olevan iätön, seksuaalittoman pikkupoika-aikuisen perikuva, samaan tapaan myös Leonard (Johnny Galecki), Howard (Simon Helberg) ja Rajesh (Kunal Nayyar) pääsevät yhä herkuttelemaan omilla karikatyyreillään.

Rillit huurussa -sarja on tehnyt muun muassa Leonardia näyttelevästä Johnny Galeckista, Pennyä esittävästä Kaley Cuocosta ja Sheldonia näyttelevästä Jim Parsonsista hyvin tienaavia tähtiä.

Sarjan ytimessä ovat nämä aikuisiksi kuin varkain kasvaneet pelisukupolven pojat, joille Pennyn (Kaley Cuoco), Amyn (Mayim Bialik) ja Bernadetten (Melissa Rauch) naiseus ja myös seksuaalisuus on merkinnyt kirjaimellisesti vastakkaista sukupuolta – ensisijaisesti jotain outoa ja kummallista.

Näyttelijöiden huomattava ikääntyminen ei ole haitannut, sillä nämä nörtit ovat pysyneet nörtteinä ikään katsomatta. Päähenkilöihinsä sarja on suhtautunut aina lempeästi, ajoittaisista purevista nörttikommenteista huolimatta.

Rillit huurussa -sarjassa nörttiys on yhtä aikaa noloa ja maailman parasta.

Rillit huurussa -sarjan päätähdet sarjakuvalegenda Stan Leen kera sarjan kolmannella kaudella: eturivissä Johnny Galecki, Kaley Cuoco, Stan Lee ja Jim Parsons sekä takarivissä Simon Helberg ja Kunal Nayyar.

Tyylilaji on sallinut viittauksia sekä Star Warsin ja Indiana Jonesin kaltaisiin massailmiöihin että vain pienten porukoiden tuntemiin marginaalisiin tapauksiin. Jotain kaikille.

Uutta viimeisen kauden avausjaksossa on vain Sheldonin halu opetella avioelämän tavoille, hyväksi puolisoksi Amylle – vaikka se sitten edellyttäisikin myös sänkyhetkien kirjaamista kalenteriin asti.

Rillit huurussa, kausi 12, Sub tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin 10.9. alkaen klo 20.30. Kauden 4 jaksot Jimillä arkisin klo 20.30.

Päivitetty ti 10.9. klo 16.25: Täydennetty tietoja kauden 12 esitysajoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?