Kommentti: Elton John -elokuva teki Muumi-näyttelijästä todellisen tähden – vielä muutama vuosi sitten hän laukoi alatyylisiä vitsejä James Bond -satiirissa

Julkaistu:

Illalla tv:ssä
Suomessakin vieraillut Taron Egerton kohosi Rocketman-elokuvan ansiosta tänä vuonna isoksi tähdeksi. Muutos on suuri: ensimmäisessä Kingsman-seikkailussa hän esitti vielä nuorta räkänokkaa, muistuttaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Valloittava rooli laulaja Elton Johnina elämäkertamusikaalissa Rocketman (2019) teki kuluneena kesänä kertaheitolla selväksi brittinäyttelijä Taron Egertonin lahjakkuuden, aivan kuin harso olisi vedetty pois katsojien silmien edestä.

Egerton näyttää viimein ylittäneen riman, jota hän on eri rooleillaan heiluttanut vuoden 2014 agentti­satiirista Kingsman – Salainen palvelu (Kingsman: The Secret Service) alkaen.
Pääosat mäkihyppääjä Eddie Edwardsina (Eddie the Eagle, 2015) ja Robin Hoodina (Robin Hood, 2018) sekä äänirooli uuden Muumilaakso-sarjan (2019) brittiversion Muumipeikkona olivat toki lupaavia mutta eivät vielä tehneet hänestä tähteä – sen enempää kuin Kingsmanin vuoden 2017 jatko-osa Kultainen kehä.

Subin sunnuntai-iltana klo 21.00 esittämässä ensimmäisessä Kingsmanissa on siinäkin omat hetkensä, vaikka Egerton joutuu ylinäyttelemään roolinsa rähjäporukkoihin eksyneenä ja alatyylisiä vitsejä laukovana räkänokkana Eggsynä.


Kingsman-elokuva perustuu löyhästi Mark Millarin ja Dave Gibbonsin kurittomaan sarjakuvaan, josta ohjaaja Matthew Vaughnin käsissä on muotoutunut Roger Mooren 1970- ja 1980-luvun James Bond -seikkailuille irvistävä räävitön komedia.

Agenttiseikkailujen tuttujen käänteiden ja tyyppihahmojen raju liioittelu ei olisikaan mitenkään huono strategia, ellei elokuva sotkeutuisi omiin ylilyönteihinsä – joista yksi on Samuel L. Jacksonin näyttelemä mauton, puhevialla varustettu megaroisto.

Ilkikurisella satiirilla, yläluokkaisilla tavoilla ja alaluokan huumorintajulla silatussa elokuvassa parasta on yhä huippuagentti Harry Hartia, Eggsyn kouluttajaa, esittävä Colin Firth, joka pääsee väläyttelemään roolissaan kaikkia tapakouluttajan bravuurimaneerejaan. (124)
Kingsman – Salainen palvelu (2014), Sub sunnuntaina 8.9. klo 21.00, agenttisatiiri ★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt