Kommentti: Uutuuselokuva on rujon rehellinen kuvaus iskelmälegenda Kari Tapion elämästä: Suhde toiseen naiseen paljastui vaimolle kirjeestä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Uutuus­elokuva on rujon rehellinen kuvaus iskelmä­legenda Kari Tapion elämästä: Suhde toiseen naiseen paljastui vaimolle kirjeestä

Ensi viikolla teattereihin saapuva Kari Tapiosta tehty Olen suomalainen -elokuva kertoo laulajalegendan alkoholinkäytöstä ja avio-ongelmista rujosti ja kaunistelemattomasti, kirjoittaa IS:n viihdetoimittaja Tea Manninen.

Kari Tapiosta tehdyn Olen suomalainen -elokuvan keskiössä ja koko elokuvan kantavana teemana ovat laulajan alkoholismi ja hänen ja Pian yli 40 vuotta kestäneen rakkaustarinan ylä- ja alamäet.

4.9.2019 7:20

Syyskuun 13. päivä saa ensi-iltansa iskelmälegenda Kari Tapiosta kertova elämäkertaelokuva Olen suomalainen.

Vuonna 2010 kuolleen iskelmätähden elämästä on kerrottu paljon julkisuudessa, mutta uusi, Aleksi Mäkelän ohjaama, elokuva kertoo Kari Tapion tarinan kaunistelemattomasti ja jopa rajun rehellisesti. Kari Tapion roolissa elokuvassa nähdään Matti Ristinen ja toisessa pääosassa, laulajan vaimona Pia Viheriävaarana Tiina Lymi.

Elokuvan keskiössä ja koko elokuvan kantavana teemana ovat laulajan alkoholismi ja hänen ja Pian yli 40 vuotta kestäneen rakkaustarinan ylä- ja alamäet. Onnistumiset ja ilon hetket ovat vain pieniä välähdyksiä rajun tarinan keskellä.

Olen suomalainen -elokuvassa näytetään rujosti se, millaista Kari Tapion elämä on ollut alkoholin ja menestyksen keskellä. Mieleen jäivät erityisesti muutamat viinan huurruttamat kohtaukset, jotka korostivat erityisesti niitä elämän aallonpohjia. Kari ei esimerkiksi päässyt mukaan esikoisensa synnytykseen, sillä kun Pian synnytys käynnistyi, Kari oli sammuneena kylpyammeessa eikä päässyt viemään tulevan lapsensa äitiä sairaalaan.

Olen suomalainen -elokuva pyörii alusta loppuun saakka Kari Tapion alkoholinkäytön ympärillä.

Kaikkein mieleenpainuvin oli kuitenkin kohtaus, kun Kari palaa pitkän ryyppyputken päätteeksi takaisin kotiinsa joulunviettoon. Häntä on etsitty kissojen ja koirien kanssa, ja mies on juonut kaikki keikoilta tienaamansa rahat, vaikka hänen olisi pitänyt olla tekemässä uutta musiikkia. Raivokas riita vaimon kanssa huipentuu Pian saamaan kirjeeseen.

Pia huomauttaa, että jos kirjeen sisältö on totta, niin se on kaikista pahinta. Kari tuntuu aavistavan kirjeen sisällön ja myöntää sen olevan totta. Kirjeessä kerrotaan toisesta naisesta, jonka kanssa Karilla on ollut suhde.

– Sinä nussit toista naista, minä hoidan täällä lapsia ja mä olen se, kenen pitää ymmärtää, niinkö? Pia huutaa elokuvassa Karille.

– Sinä leikit toista perhettä!

Tilanteen kuvaus päättyy perhejoulun viettoon Karin vanhempien luona, ja Pia sanoo Karille, että miehellä on vain yksi perhe ja se on heidän perheensä.

– Tätä perhettä sä et hajota, Pia kiteyttää elokuvassa miehelleen.

Kyseisellä kohtauksella viitattaneen Kari Tapion elämän varrella tekemiin hairahduksiin. Miehellä on kerrottu olevan avioliittonsa aikana myös muita naisia ja avioliiton ulkopuolinen lapsi.

Aviottomasta pojasta puhuttiin paljon muun muassa edesmenneen laulajan perinnönjaon yhteydessä. Tuolloin poika kummeksui useissa medioissa sitä, että hänelle jäisi perintönä vain 2 500 euroa, ja epäili, että hänen isänsä omaisuutta piilotellaan häneltä.

Kari Tapiolla ja Pia Viheriävaaralla on kolme yhteistä poikaa: Jiri, Jani ja Joona Jalkanen. Koko kolmikko on ollut mukana Olen suomalainen -elokuvan teossa sen alusta asti. Alun perin idea elokuvasta onkin lähtenyt vuonna 2015 kuolleelta Pialta, ja elokuva sai heti tulta alleen.

Elokuvassa Kari Tapiota esittää Matti Ristinen ja Pia Viheriävaaraa Tiina Lymi.

Koska elokuva on saanut innoituksensa Kari Tapion perikunnan ideasta, onkin varsin erikoista, että elokuva on hyvin rujo ja täynnä elämän alamäkiä ja alkoholismia.

Myös muista suomalaisista musiikkitähdistä on tehty elämäkertaelokuvia, mutta ne ovat olleet huomattavasti silotellumpia. Esimerkiksi vuonna 2000 julkaistu Markku Pölösen ohjaama Badding-elokuva oli kuvattu sadun muodossa ja vuonna 2001 ensi-iltansa saanut Timo Koivusalon ohjaama Irwinistä kertova Rentun ruusu sai kritiikkiä juuri suurien elämän nousujen ja laskujen puutteesta.

Myöskään Timo Koivusalon ohjaama Olavi Virta -elokuva (2018) ei kertonut kuin kaunistellun tarinan keskiössä olleesta viihdelegendasta.

– Voisi kuvitella, että vieraissa ravaava ja viinaa kittaava Virta olisi aiheuttanut perheriidan jos toisenkin. Koivusalon elokuvasta moiset ikävyydet on siivottu pois. Nehän voisivat tahrata suurmiehen maineen, Ilta-Sanomien elokuvakriitikko Tarmo Poussu kirjoitti Olavi Virta -elokuvasta lokakuussa 2018.

Kari Tapion ja Pia Viheriävaaran rakkaustarina kesti yli 40 vuotta – aina laulajalegendan kuolemaan saakka eli vuoteen 2010. Pia Viheriävaara kuoli vuonna 2015.

Kari Tapion Joona-poika kuitenkin kertoo olevansa hyvin tyytyväinen lopputulokseen – ja onhan hän toki ennenkin kertonut avoimesti elämästään alkoholisti-isänsä kanssa. Yksi tällainen esimerkki on tilanne, jossa Kari-isä jätti 4-vuotiaan Joonan yksin hotellihuoneeseen Seinäjoella ja lähti itse viihteelle. Joona kertoi asiasta Seura-lehdelle vuonna 2017 ja tapausta käsitellään myös elokuvassa.

Vuonna 2008 Kari Tapio kertoi Ilta-Sanomille, että Pia-vaimon tuki oli pitkän muusikkouran aikana ollut korvaamatonta:

– Ilman Piaa tästä ei tulisi mitään. Hän on saanut hölmöilyni ja sähellykseni loppumaan. Arvostan hänen suorapuheisuuttaan ja temperamenttiaan, Kari Tapio sanoi helmikuussa 2008.

Tämä tulee myös selvästi esille elokuvassa, sillä alkoholismin ohella Kari Tapion elämästä kerrotaan eniten hänen loputtomasta rakkaudestaan Pian kanssa. Suhde alkoi intohimoisena, kesti useat petetyt lupaukset, toiset naiset ja sydänkohtauksen, ja kesti heidän molempien elämän loppuun saakka.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?