Kommentti: Ensitreffit alttarilla -kauden odotettu aloitusjakso herättää kysymyksen: soveltuvatko liian rationaaliset ihmiset toisilleen?

Julkaistu:

Ensitreffit alttarilla
IS katsoi ennakkoon Ensitreffit alttarilla -ohjelman kuudennen kauden avausjakson. Nähtävissä on heti se, mitkä asiat joko yhdistävät tai koituvat tulevien avioparien kohtaloksi, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Katri Utula.
Voiko uunituore aviopari olla jopa liian rationaalinen tai liian tunteellinen? Voiko liiasta samankaltaisuudesta muodostua ongelma?

Tätä pohditaan tämän kauden Ensitreffit alttarilla -sarjan avausjaksossa, joka nähdään Avalla 3. syyskuuta.

Mukaan on jälleen valittu kuusi rakkautta janoavaa henkilöä, jotka sanovat tahdon kumppanille, joka ei ole entuudestaan tuttu. Asiantuntijat ovat valinneet heidät satojen hakijoiden joukosta juuri toisilleen sopiviksi.

Tällä kaudella parien keskinäiset luonteet ovat hyvin samankaltaiset.

Heti aloitusjaksossa on nähtävissä se, mitkä asiat saattavat joko yhdistää tai koitua tulevien avioparien kohtaloksi. Esimerkiksi yhtä paria yhdistää vahva rationaalisuus.

– Tulevilla pareilla on paljon sellaista, mikä yhdistää ja on liittämässä heitä yhteen. Mutta aina pitää nähdä se, että siinä, mikä natsaa, on myös kuvion kääntöpuoli. Jäädäänkö siihen asiaan sitten liiaksi kiinni? pohtii asiantuntijaksi palaava pappi Kari Kanala.

Jos molemmat ovat liian järkiperäisiä, eivätkä uskalla heittäytyä kaikkeen täysillä, siitä saattaa muodostua ongelma.

Kanala muistuttaa, että rationaalisessa suhteessa haasteena on se, uskaltaako ihminen avata itseään, olla haavoittuva ja ottaa rakkautta vastaan. Rakkautta kun ei voi kokea, jos ei ole sille itse avoin.

Toisaalta samankaltaisten ihmisten ei tarvitse selittää itseään toiselle, koska toinen ymmärtää toista automaattisesti.


Onko samankaltaisuus siis lopulta hyvä vai huono asia?

Aiemmin ohjelmassa asiantuntijana nähty Tony Dunderfelt on tuonut useaan otteeseen esiin sen, että parit eivät saa olla liian samankaltaisia, koska se vie suhteesta intohimon ja muuttaa parisuhteet kaverisuhteiksi.

Jos suhteessa on sopivasti erilaisuutta, siinä säilyy myös jännite.

Erilaisista arkiaskareista ongelma?

Ohjelmassa nähdään myös rationaalisen parin vastakohta, sillä yhtä paria yhdistää vahvat tunteet.

Näillä tunneihmisillä odotukset toista kohtaan ovat korkealla jo ennen tapaamista, eikä ilon ja onnen kyyneliltäkään vältytä ennen alttarille astelua, kun pariskunnan molemmat osapuolet saavat lukea toisilleen kirjoittamansa kirjeet.

Mutta miten sitten käy kahden tunneihmisen? Tuleeko siinä helposti yhteentörmäyksiä?

Kaikki on jälleen kiinni siitä, mihin suuntaan suhde lähtee rullaamaan – ja tätä katsojat pääsevät seuraamaan koko syksyn ajan.

Yksi aloitusjaksossa herännyt kysymysmerkki on myös se, muodostuvatko erilaiset harrastukset ongelmaksi.

Ainakin yhdelle parille tämä saattaa olla haaste, sillä toinen rakastaa liikkua luonnossa ja urheilla ja toinen viihtyy enimmäkseen kotona ja ystävien kanssa baarissa.

Liian erilaisista elämäntavoista varoittavana esimerkkinä lienee pari vuotta sitten avioeron kesken kauden ottaneet Mari ja Petri. Petrin urheiluhulluus oli lopulta Marille liikaa.

Päähenkilöt astetta rauhallisempia

Mutta entä sitten itse päähenkilöt? Heidät julkistetaan ensi viikon perjantaina, mutta aloitusjakson perusteella voi jo sanoa, että tällä kaudella mukana on kypsän oloisia ja hieman aikuisempia henkilöitä.

Parisuhteiden onnistumisprosenttikin tuntuu jotenkin todennäköisemmältä kuin aiemmin, sillä päähenkilöt ovat astetta rauhallisempia ja tasaisempia, mihin on totuttu.

Rosan ja Eetun tai Aliisan ja Esan kaltaista draamailua ei välttämättä ole luvassa, eikä sitä toki kellekään toivokaan.

Mutta katsojien kannalta draamailu on kuulunut osana ohjelmaa ja parien keskinäisen kemian etsimistä. Kukaan kun ei välty parisuhteita muodostaessa jonkinasteisilta yhteentörmäyksiltä.

Ohjelman kannalta tietysti toivon, että pareille tulee niitäkin. Muuten kaudesta tulee tylsä.

Ja kuten olemme aiempina vuosina nähneet, aloitusjakso ei kerro koko totuutta. Mitä tahansa saattaa tapahtua.

Tunteista puhutaan avoimemmin

Pariskuntien valinnat perustuvat tämän kauden asiantuntijoiden päätöksiin monivaihteisten kyselyiden, testien, haastatteluiden ja tapaamisten jälkeen.


Hakuprosessia avataan ohjelmassa hieman aiempaa enemmän, sillä kyselylomakkeita vilautetaan ruudussa ensimmäistä kertaa.

Hakijoilta kysytään kaikki mahdollinen: millainen edellinen kumppanisi oli, millainen riitelijä olet, millainen on ollut vanhempiesi parisuhde, millä tavoin lapsuudenkodissasi ilmaistiin tunteita...

Isoja asioita pohdittavaksi.

Asiantuntijat vakuuttavat, että parit ovat tällä kaudella aivan erityisellä tavalla valmiita kertomaan elämästään, itsestään, odotuksistaan ja toiveistaan, ja he tuovat varmasti samaistumispintaa katsojille.

Kuten aiempinakin vuosina, ohjelmaan haki satoja sinkkuja, jotka kaipaavat parisuhdetta. Ohjelmaan useamman kauden jälkeen palaava Kanala huomasi hakijoissa yhden silmiinpistävän muutoksen.

– Ohjelmaan hakee vuosi vuodelta entistä fiksumpia ja avoimempia ihmisiä, ja tunteiden puhumisessa on kehitytty ihan valtavasti – tämä näkyy erityisesti miehissä. Todella monella on upea kyky kertoa itsestä.

Tässä asiassa ohjelma saattaakin olla avainasemassa: omien tunteiden avaamisessa.

Katsojatkin saattavat uskaltautua puhumaan avoimemmin omista tunteistaan seuratessaan sarjan päähenkilöiden tempoilua erilaisten tunteiden viidakossa.

Ja se vasta hienoa olisikin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt