Kohuttu alastonkuvaaja Marika Kiviharju muutti pois kaupungista ja vaihtoi pintaliitobileet maaseudun rauhaan: ”En ole se ihminen, joka olin Helsingissä” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kohuttu alastonkuvaaja Marika Kiviharju muutti pois kaupungista ja vaihtoi pintaliitobileet maaseudun rauhaan: ”En ole se ihminen, joka olin Helsingissä”

Marika Kiviharju kyllästyi hektiseen kaupunkielämään.

Marika Kiviharju kyllästyi hektiseen kaupunkielämään.

Julkaistu: 25.8.2019 9:21

Alastonkuvistaan tunnettu valokuvaaja Marika Kiviharju kyllästyi kaupunkielämän kiireeseen ja muutti lastensa kanssa Muurlaan.

Valokuvaaja Marika Kiviharju, 39, laittoi elämänsä uusiksi muuttamalla Helsingin keskustasta maaseudulle Muurlaan.

Marikan ja lapset Vivia, 9, ja Vincent, 7, tekivät elämänmuutoksen vuosi sitten. Sen jälkeen Marika on huomannut muuttuneensa myös ihmisenä.

– En enää ole se ihminen, joka olin Helsingissä. Tämä on ollut älyttömän iso henkinen muutos ja ero entiseen itseeni on suuri. Tuntuu kuin näkisin maailman eri tavalla, ajattelen ja suhtaudun asioihin nyt toisin, Marika Kiviharju arvioi.

Helsingissä olo oli koko ajan rauhaton.

Asuminen omillaan metsikön keskellä tuntui Marika Kiviharjusta aluksi pelottavalta. Moskovasta pelastettu valloittava Busiya-koira tuo turvaa.

Asuminen omillaan metsikön keskellä tuntui Marika Kiviharjusta aluksi pelottavalta. Moskovasta pelastettu valloittava Busiya-koira tuo turvaa.

– Suorittaminen ja töihin liittyvä paine ovat hyvästä siinä vaiheessa, kun haluaa saada asioita aikaiseksi, mutta aloin kyllästyä jatkuvaan kiireen tuntuun. Mielessä kyti elämänmuutos, mutta samalla se pelotti.

Ajatus ei kuitenkaan jättänyt rauhaan.

– Aina uudestaan tuli tunne, että minun on päästävä pois kaupungista. Tuntui, että se elämänvaihe oli nähty. Olin asunut Helsingissä luomassa uraa yli kymmenen vuotta. Oli aika siirtyä eteenpäin. En myöskään halunnut lasten kasvavan Helsingin keskustassa, pieneltä paikkakunnalta kotoisin oleva Marika taustoittaa.

Muuton jälkeen otti aikansa ennen kuin mieli lopetti laukkaamisen ja olo rauhoittui.

– Elämästä on lähtenyt pois turhia asioita, joita en enää tavoittele. Helsingissä oli tärkeää verkostoitua, näkyä, päteä ja käydä koko ajan jossain tapahtumissa. En pitänyt yhtään siitä tunteesta, että minua harmitti, jos en ehtinyt jonnekin bileisiin.

Marika ei kuitenkaan kokenut tulleensa imaistuksi liian syvälle julkkispiirien pintaliitoon.

– Minulla on silmää ihmisten suhteen. Tiettyjen piirien pinnallisuus ja epärehellisyys yllättivät. Monet antavat itsestään ihan väärää kuvaa, kun pitkäaikaistyötönkin ajelee hienolla vuokra-autolla ja esittää isoa johtajaa.

Hauskannäköinen nainen sai tottua kaikenlaisiin ehdotuksiin.

– Aikanaan vastaan tuli setiä, jotka ehdottelivat yhteistyötä ja se yhteistyö olisi vaatinut drinkeillä käymistä heidän kanssaan. Toivoin naimisiin menon vähentävän tuollaista ja jonkin verran niin kävikin.

Kutsuja kekkereihin tulee edelleen, mutta enää liikkeelle lähteminen ei onnistu yhtä helposti.

Kekkereihin lähteminen ei onnistu enää yhtä helposti. –Vaatii melkoisen operaation, kun pitää löytää hoitaja koiralle, kanoille ja lapsille, Marika Kiviharju kertoo.

Kekkereihin lähteminen ei onnistu enää yhtä helposti. –Vaatii melkoisen operaation, kun pitää löytää hoitaja koiralle, kanoille ja lapsille, Marika Kiviharju kertoo.

– Vaatii melkoisen operaation, kun pitää löytää hoitaja koiralle, kanoille ja lapsille. Olen joutunut käymään läpi luopumisprosessia, koska totta kai aluksi täälläkin tuntui siltä, että pitäisi edelleen päästä mukaan moniin kivoihin juttuihin.

Muut asiat ovat kasvattaneet merkitystään.

– Täällä maalla elämänilo tulee paljon pienemmistä asioista. Puhtaus ja rauha ovat nousseet tärkeiden arvojen kärkeen kuten myös luonto, eläimet ja oma kasvimaa.

Muutto alkoi tuntua todelliselta vaihtoehdolta, kun Marika puhui siitä ääneen ja rupesi katselemaan asuntoja muilta paikkakunnilta. Muutaman kuukauden etsinnän jälkeen eteen osui idyllinen pikkutalo Muurlassa. Sijainti Helsingin ja Turun välissä oli Marikan kannalta loistava, sillä hänellä on kuvauskeikkoja Helsingissä ja kihlattu asuu Turussa.

Kaunotar on seurustellut ortopedi Janne Sarimon kanssa kuusi vuotta ja kihloihin mentiin kolme vuotta sitten. Marikan mukaan pariskunnan erilaiset mieltymykset ja tavat puoltavat elämää kahdessa huushollissa.

– Janne on huippukirurgi ja hän viihtyy designkodissaan. Hän tykkää hyvin siististä ja kliinisestä ympäristöstä eikä pystyisi muuttamaan maalle. Minä puolestani haluan säpinää, jota lapset ja erilaiset eläimet tuovat mukanaan.

Kumpikin on ollut aiemmin naimisissa.

Marika Kiviharju ja lapset Vincent, 7, ja Vivia, 9, asuvat maaseudulla Muurlassa.

Marika Kiviharju ja lapset Vincent, 7, ja Vivia, 9, asuvat maaseudulla Muurlassa.

– Olemme molemmat vetäneet läpi avioeron, joten ei meillä ole mitään vimmaa muuttaa yhteen. Kaikki toimii oikein hyvin näinkin. Näemme nyt useammin kuin ennen, kun välimatka lyheni.

Omillaan asuminen pienen metsikön keskellä tuntui aluksi pelottavalta. Sitä tunnetta haihduttamaan otettiin Moskovasta pelastettu valloittava Busiya-koira.

– Aluksi pelotti. Varsinkin, kun lapset olivat isällään ja olin talossa ihan yksin. Erityisesti yöaikaan jokainen rapina aiheutti melkein paniikin. Koiran tulo helpotti pelkoa samantien.

Talvella seudulla pyöri virolaisia ja puolalaisia. Paikalliset varoittelivat toisiaan nettiryhmässä vieraista ovikellojen soittelijoista.

– Maalla ei pysty asumaan vain omissa oloissaan, on oltava yhteisöllisyyttä, Marika tietää.

Meikki ja kampaus: Maarit Häyrinen www.elamyshyvinvointi.fi, vaatteet: www.ratiashop.fi

Tuoreimmat osastosta