Peppi Pitkätossu -elokuvat tekivät Maria Perssonista ihaillun lapsitähden – nyt hän elää rutiköyhänä Mallorcalla eikä pysty liikkumaan: ”Olen hyvin vihainen”

Julkaistu:

menestysrooli
Maria Persson näytteli lapsena Peppi Pitkätossun ystävää Annikaa, muttei hyötynyt roolistaan taloudellisesti juuri lainkaan. Nykyään hän elää köyhyydessä ja kamppailee terveysongelmien kanssa.
Lastenkirjailija Astrid Lindgrenin teoksiin perustuvat Peppi Pitkätossu -elokuvat ja tv-sarja olivat valtavia menestyksiä 1960- ja 70-luvuilla. Rakastetut hahmot heräsivät valkokankaalla eloon ja niiden näyttelijöistä tuli lapsitähtiä. Peppi-elokuvissa ja -tv-sarjassa nähtiin pääosassa Inger Nilsson, joka jatkoi näyttelijän työtä myöhemminkin.

Pepin ystäviä, sisaruksia Annikaa ja Tommya näyttelivät puolestaan Maria Persson ja Pär Sundberg. Persson ja Sundberg eivät jatkaneet elokuvien jälkeen näyttelijöinä ja ovat sittemmin vetäytyneet julkisuudesta ja antaneet vain hyvin vähän haastatteluja.

Nyt saksalaislehdet uutisoivat, että 60-vuotias Persson asuu nykyään Mallorcalla, jonne hän muutti jo aiemmin rakkauden perässä. Suhde ei kestänyt, mutta Persson jäi Espanjaan.

Bunte-lehdessä julkaistussa haastattelussa entinen lapsitähti kertoo, että hänen elämänsä Mallorcan auringon alla on kaukana ylellisyydestä, sillä hän elää rutiköyhänä poikansa ja tämän naisystävän pienessä asunnossa.

– Minulla ei mene taloudellisesti kovin hyvin. Saan pientä, muutaman sadan euron eläkettä ja se on juuri ja juuri tarpeeksi elämiseen, Persson kertoo tuoreessa haastattelussa saksalaisen Stern-lehden mukaan.

Persson asuu Oscar-poikansa ja tämän naisystävän kanssa kahden makuuhuoneen asunnossa, sillä hänellä ei ole varaa omaan kotiin. Ihmisten on hänen mukaansa vaikea uskoa, että hän elää köyhyydessä.

– Kukaan ei uskonut, että en voi hyvin, koska olen Annika ja minun täytyy olla todella rikas ja onnellinen, Persson kertoo Bunten haastattelussa Welt-lehden mukaan.
Perssonin mukaan Peppi Pitkätossu -elokuvilla ja oheistuotteilla tehdään yhä tänäkin päivänä rahaa, mutta hän ei ole ansainnut niiden avulla penniäkään 1970-luvun jälkeen. Hän ei kuitenkaan halua viedä asiaa käräjille, sillä se tuskin tuottaisi tulosta.

– Olen hyvin vihainen. Näen itseni koko ajan tv:ssä ja kasvoni ovat palapeleissä ja leluissa, hän toteaa.

Stern-lehden mukaan menestysroolista maksettiin Persson aikoinaan vain 2 000 euroa vastaava summa.

– Kukaan ei tiennyt, kuinka suosittuja elokuvista tulisi ja Ruotsissa ei ollut silloin yleistä maksaa suuria summia lapsitähdille, Persson kertoo Weltin mukaan.

– Kun vanhempani pyysivät lisää rahaa ensimmäisen elokuvan jälkeen, tuotantoyhtiö uhkasi korvata minut.

Saksalaislehtien mukaan Perssonin elämä ole ollut ruusuista muutenkaan. Hänen polvessaan on paha nivelrikko, jonka vuoksi hän on menettänyt liikuntakykynsä. Pahimpina aikoina hänellä ei ollut ketään, joka voisi auttaa. Parannuksen polveen toisi leikkaus, mutta Perssonilla ei ole siihen varaa.

Saksalaislehtien mukaan myös muut elokuvien päätähdet, Nilsson ja Sundberg saivat elokuvista vain kertaluontoisen korvauksen. Entisten lapsitähtien fanit ovatkin keränneet kolmikolle varoja joukkorahoituskampanjalla, joka on tuottanut noin 10 000 euroa. Persson suunnittelee Sternin mukaan käyttävänsä oman osuutensa välttämättömään polvileikkaukseensa.

– Haluan olla parin vuoden päästä täysin uusi Maria ja pystyä jälleen hyppäämään, tanssimaan ja juoksemaan, hän sanoo.

Persson on kertonut jo vuosia sitten haastatteluissa, että oli ajatellut näyttelemisestä todellista uraa, mutta suunnitelma ei koskaan toteutunut. Ruotsalaislehtien tietojen mukaan Persson opiskelikin teatterikoulussa, mutta päätyi vaihtamaan alaa ja opiskeli lopulta sairaanhoitajaksi. Hän kokee, että esteenä näyttelijän työlle toimi Annikan rooli.

– Se, miksi se ei toiminut kohdallani riippui varmaankin siitä, että olin liian tunnettu Annikan roolista. Kukaan meistä ei onnistunut pyristelemään irti rooleistamme. Ei edes Inger Nilsson, Persson totesi vuonna 2001.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt