Tämän lähemmäksi Kuuta ei pääse: Apollo 11 on huumaava viiden tähden elokuvakokemus - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tämän lähemmäksi Kuuta ei pääse: Apollo 11 on huumaava viiden tähden elokuvakokemus

Kuuluisasta kuumatkasta kertova dokumentti etenee kihelmöivästi – koetut tunteet ovat valtavia, kirjoittaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Astronautti Neil Armstrong astui ensimmäisenä ihmisenä jalallaan Kuun kamaralle 21. heinäkuuta 1969. Dokumentti Apollo 11 seuraa tarkasti lennon vaiheita.­

15.8.2019 12:52

Tämän lähemmäksi Kuuta ei pääse. Apollo 11 on kertakaikkisen huumaava kokemus.

Todd Douglas Millerin ohjaama elokuva etenee vähintäänkin yhtä kihelmöivästi kuin Tom Hanksin kuuluisasta repliikistä ”Houston, meillä on ongelma” tuttu vuoden 1995 jännäri Apollo 13 – sillä erotuksella, että kaikki, mikä valkokankaalla näkyy, on nyt täysin aitoa.

Jokainen Neil Armstrongin, Buzz Aldrinin ja Michael Collinsin matkallaan ratkaisema vaikea tilanne tuntuu dokumentissa liki käsittämättömältä suoritukselta.

Miller on lisännyt ainutlaatuiseen arkistomateriaaliin vain muutaman selittävän animaation. Jännittävimmissä kohdissa edetään jaetun kuvan tekniikalla, jossa sama asia nähdään yhtä aikaa useasta eri kuvakulmasta.

Ällistyttävintä on Millerin elokuvan kyky toimia aikakoneena: kun dokumentti alussa esittelee raketin laukaisua edeltäviä hetkiä, kaikki tuntuu tapahtuvan juuri nyt, ensimmäistä kertaa.

Elokuva tekee selväksi niin astronauttien, lennonjohdon kuin paikalle saapuneiden katsojienkin jännityksen.

Mittasuhteet ovat vaikuttavat. Tässä elokuvassa ihminen on pieni suunnattoman avaruuden edessä – ja suunnattomien rakettien vierellä.

Koetut tunteet ovat kuitenkin valtavia.

Apollo 11

Ohjaus: Todd Douglas Miller.

Juoni: Dokumenttielokuva Nasan ensimmäisen miehitetyn kuulennon vaiheista heinäkuussa 1969.

Ensi-ilta: 15.8.2019

★★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?