Huomasitko? Palkitussa ruotsalaistrillerissä suomalainen päänäyttelijä – Ruotsi etsi myös huippusarjan käsikirjoittajat Suomesta

Julkaistu:

Illalla tv:ssä
Suomalaiset käsikirjoittajat Aleksi Bardy ja Mia Ylönen ja näyttelijä Linda Zilliacus ovat isossa roolissa suuren budjetin ruotsalaistrillerissä Pietarin kapellimestari, joka vie 1990-luvun Moskovan korruptoituneeseen bisnesmaailmaan.
Palkittu ruotsalainen jännityssarja Pietarin kapellimestari (The Conductor) nähdään parhaillaan MTV3-kanavalla.

Moni on saattanut hieraista silmiään, sillä yhdessä pääroolissa on suomalaisnäyttelijä Linda Zilliacus.


Zilliacus näyttelee pääosaa esittävän Tom Blixenin (Silta-sarjasta tuttu Adam Pålsson) ruotsalaista pomoa Rebeckaa.

He molemmat työskentelevät riskipääomayhtiön leivissä, mutta päätyvät syvälle hengenvaaralliseen kiistaan, jossa on osallisina poliitikkoja, oligarkkeja ja heidän väkivaltaisia käskyläisiään.

Tarina sijoittuu Venäjän lähihistoriaan, 1990-luvun Moskovaan, ja silloiseen rahan ja bisneksen sanelemaan poliittiseen maailmaan, jossa raakuudet ovat arkipäivää.


Suomalaiskytkökset eivät lopu Zilliacukseen, sillä sarjan käsikirjoituksesta vastaavat suurelta osin suomalaiset Aleksi Bardy ja Mia Ylönen.

Puhelimeen Suomessa vastaava Aleksi Bardy hymähtää, että sarja on varsin mielenkiintoinen: ruotsalaissarja suomalaisilla käsikirjoittajilla Venäjällä.

– Juuri tilanteen yllättävyys olikin syy siihen, miksi lähdin mukaan.

Bardya houkutti suuren budjetin tv-sarja, jossa sai tutustua kansainväliseen tuotantotapaan.

– Oli todella mielenkiintoista nähdä, miten ruotsalaiset tekevät tv-sarjoja, Bardy sanoo.


Kahdeksanosaisen sarjan on ohjannut Oscar-palkittu Mikael Håfström.

– Keskustelimme ohjaajan kanssa pari kertaa puhelimessa, ja hän on myös yksi sarjan käsikirjoittajista.

– Tekotapa ei juurikaan eroa suomalaisista produktioista. Suurin ero on se, että ohjaaja tuli melko myöhäisessä vaiheessa prosessiin mukaan. Käsikirjoittajat ja päätuottaja tekivät aktiivisimmin yhteistyötä sarjan alkuvaiheessa.

Miten päädyit ruotsalaissarjan käsikirjoittajaksi?

– Hyvistä käsikirjoittajista on kova pula myös Ruotsissa, ja he etsivät käsikirjoittajia. Minun etuni oli se, että Venäjä on tutumpi suomalaisille kuin ruotsalaisille, ja olen myös matkustellut Venäjällä – tunnen paikallista mentaliteettia. Tarina kertoo myös nykypäivän Venäjästä.

Bardy pyysi työparikseen Mia Ylösen, ja he tekivät käsikirjoitusta yhteistyössä tarinan alkuperäiskirjailijoiden kanssa.

Sarja perustuu Camilla Greben ja Paul Leander-Engströmin Moskova noir -kirjasarjan ensimmäiseen osaan, mutta tv-sarjassa kaikki tapahtumat eivät mukaile täysin kirjaa.

– Joidenkin kirjassa esiintyvien kohtausten järjestystä piti vaihtaa, ja koska tarina piti laventaa 8-osaiseksi sarjaksi, se tarvitsi myös erilaisia käänteitä, ettei kaikki paljastuisi heti alkuunsa, Bardy sanoo.


Bardy kävi kirjailijoiden kanssa Moskovassa katsomassa tapahtumapaikkoja.

– Paul kertoi, että hän on elänyt vähän samantyyppisen nuoruuden kuin sarjan päähenkilö Tom, Bardy kertoo.

– Paul suoritti asepalveluksen Ruotsin armeijan radiotiedustelussa, oppi venäjän kielen ja kuunteli venäläisiä radiolähetyksiä. Myöhemmin hän työskenteli Moskovan Ruotsin-suurlähetystössä, jonka jälkeen hän jäi Venäjälle ja työskenteli pankkimaailmassa.

Sarjaa ei kuitenkaan kuvattu Moskovassa, vaan kuvauspaikaksi valikoitui Liettua. Bardy ei ole ollut kuvauksissa mukana.

– Moskovassa kuvaaminen todettiin hankalaksi, ja sitäkin harkittiin, että sarja olisi kuvattu Suomessa, mutta se olisi vaatinut valtavasti rakentamista.


Sarjassa eletään vuotta 1999, jolloin Moskovan autokanta oli vanhaa ja rakennukset rapistuneita.

– Tämä on ollut kallis sarja tehdä, sillä senaikaisen maailman luominen maksaa. Kaiken piti näyttää kuluneelta, Bardy kuvailee.

– Kirjailijat olivat myös tehneet erinomaisen taustatyön Venäjästä, Bardy kiittelee.

Lopputuloksen nähtyään Bardya ilahduttaa, että myös Suomessa tehdään nykyään melkein yhtä laadukkaita tv-sarjoja kuin Ruotsissa.

– Suomen tv-teollisuus on kehittynyt tosi paljon, eikä meillä ole enää isoa eroa Ruotsiin. Resurssit toki voivat olla Ruotsissa suuremmat, mutta tärkeintä on se, että ihmiset tekevät työtään kunnianhimoisesti.

Tiukasti otteessaan pitävästä jännityssarjasta on tullut hyvää palautetta. Sarjassa puhutaan englannin ja ruotsin lisäksi myös venäjää, mutta se ei ole Bardyn heiniä.

– Osaan juuri ja juuri tilata oluen venäjäksi, Bardy naurahtaa.

Pietarin kapellimestari perjantaisin MTV3 klo 21.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt