Tummaihoisen näyttelijän valinta Pienen merenneidon päärooliin nostatti someraivon – Disney jyrähti kritisoijille

Julkaistu:

Tanskalaiset merenneidot voivat olla tummaihoisia, koska Tanskan kansalaiset voivat olla tummaihoisia, Disneyn kaapelikanavalta näpäytettiin alkuperäiseen satuun vedonneita kriitikoita.
Disney-fanit ovat riemuinneet, kun useista klassikkoelokuvista on tulossa jatkossa näyteltyjä versioita. Elokuvateattereissa pyörii nyt Aladdin ja fanit odottavat kiihkeästi jo Leijonakuningasta.

Myös Pienestä merenneidosta on tuloillaan uusi versio. Elokuvan julkistusaikaa ei ole vielä paljastettu, mutta Disney julkisti hiljattain, että Arielin roolissa nähdään R&B -duo Chloe x Hallesta tuttu Halle Bailey.

Useat fanit ottivat uutisen vastaan riemuiten, ja ylistävät Disneytä rohkeudesta kiinnittää Arielin rooliin tummaihoinen näyttelijä.
Bailey itse ilmoitti heti uutisen tultua julki olevansa innoissaan tulevasta roolistaan.

– Unelmasta tuli totta, hän twiittasi ja jatkoi samalla kuvan tummaihoisesta ja mustahiuksisesta Arielista.
Kaikkia nettikommentoijia tummaihoisen näyttelijän valinta vuonna 1989 ilmestyneessä Disney-piirretyssä punahiuksisen ja valkoihoisen merenneidon rooliin ei kuitenkaan miellyttänyt.

Osa nettikeskustelijoista kritisoi Baileyn valintaa muun muassa siksi, että Pieni merenneito on alun perin tanskalainen satu ja heidän mielestään tanskalaiset eivät lähtökohtaisesti ole tummaihoisia.

Disneyn kaapelikanava Freeform julkaisi Instagramissa vastineensa kritiikkiin ja puolusti Halle Baileyn valintaa Arielin rooliin.

– Kyllä. Alkuperäisen Pienen merenneidon kirjoittaja oli tanskalainen. Ariel... hän on merenneito. Hän asuu merenalaisessa kuningaskunnassa kansainvälisillä vesillä ja voi luvallisesti uida minne tahansa hän tahtoo (joskin se usein järkyttää kuningas Tritonia), viestissä kirjoitetaan ja spekuloidaan seuraavaksi tilannetta, jossa Ariel on sekä merenneito että tanskalainen.

– Tanskalaiset merenneidot voivat olla tummaihoisia, koska Tanskan kansalaiset voivat olla tummaihoisia, viesti jatkuu.Osa oli sitä mieltä, ettei Arielin ihonvärillä ole väliä, kunhan päähenkilön hiukset ovat punaiset. Freeformin viestissä oli otettu huomioon myös heidän huolensa, vaikka siinä korostetaan, että Arielin hahmo on täysin fiktiivinen.

– Tummaihoisilla tanskalaisilla ihmisillä ja merenneidoilla voi myös geneettisesti olla punaiset hiukset.

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Disney-klassikoiden näytellyt versiot herättävät someraivoa.

Nyt elokuvissa pyörivästä Aladdinista saatiin ensimmäinen kunnollinen makupala joulukuussa, kun päätähdet poseeraasivat näyttävästi Entertainment Weekly -lehden kansikuvassa rooliasuissaan.
Moni ehti tuolloin raivostua sosiaalisessa mediassa siitä, ettei Will Smithin näyttelemä henki ollut kuvassa sininen, kuten vuoden 1992 piirroselokuvassa.

Smith riensi kuitenkin nopeasti lisäämään, että hänet tullaan kyllä näkemään valmiissa elokuvassa sinisenä.