Speedy Gonzales avasi Esko Salmiselle oven Speden luottonäyttelijäksi: ”Lupasi maat ja mannut, jos olisin lähtenyt hänen mukaansa”

Julkaistu:

Esko Salminen kertoo yhteistyön Spede Pasasen kanssa sujuneen hyvin, vaikka Speedy Gonzalesin kuvauksissa kaksikon paini olikin päättyä hukkumiseen.
Näyttelijä Esko Salminen muistelee lämmöllä Pertti Spede Pasasen tuottaman ja Ere Kokkosen ohjaaman elokuvan Speedy Gonzales – noin 7 veljeksen poika (1970) kuvauksia Hyrylän hiekkakuopilla ja Porin Yyterin rannoilla.

– Työryhmässä kaikki olivat tuttuja kavereita, joten hauskaa oli, eikä siinä liikaa pingotettu. Kun tyypit tunsivat toisensa, niin ote pysyi rentona. Kuvauksista ei ole oikeastaan sen kummempia anekdootteja. Tai ehkä se, että kerran Speden kanssa painit äityivät sen verran koviksi, että hän oli hukuttaa minut, Esko Salminen paljastaa.
  • Speedy Gonzales — noin 7 veljeksen poika sunnuntaina 23.6. Sub klo 19.15.
Salmisen roolihahmo on Manolito, hurmuri ja naistenmies, joka väläyttelee kirkkaita ja isokokoisia hampaitaan. Roolinimestä on käytetty myös nimeä Tsaijaijai-Manolito, miehen tunnushuudon mukaan.

Roolihahmo oli perua Salmisen roolista Pähkähullu Suomi -elokuvasta (1967). Hänen 27-vuotiaana esittämänsä William Njurmen italialainen henkivartija Luigi Cravatto muistetaan etenkin ulkonevista tekohampaista.

– Manolitollekin laitettiin isot hampaat suuhun, joten se oli toisinto Luigista. Manolito oli kliseinen meksikolainen, ja kirjoitinkin joskus eräälle meksikolaiselle omistuskirjoituksen ”Tsaijaijai, Manolito”!


Esko Salminen kertoo työryhmän nauraneen lännenparodian muillekin kliseisille hahmoille.

Manolito oli lainattu Karjatila High Chaparrallista, Warner Brosin sarjakuvahahmolta lainattiin nimihenkilö Speedy Gonzalez (Spede Pasanen), Bat Mastersson (Ville-Veikko Salminen) nimikkosarjastaan Bat Masterson ja Hoss (Juhani Kumpulainen) Bonanzasta. Tosin omissa sarjoissaan hahmot olivat sankareita, Spede-elokuvassa konnia.

– Speedy Gonzales oli rakennettu puhtaasti Suomen televisiossa silloin pyörineiden amerikkalaisten lännensarjojen varaan. Televisio oli tullut ja jyräsi, elokuva oli alakynnessä. Harvat ohjaajat saivat ihmiset houkuteltua leffoihin, Spede taisi olla ainut siihen aikaan. Vaikka kriitikot eivät elokuvia juuri arvostaneet, yleisö tykkäsi.


Speedy Gonzales rakentui kolmen päähenkilön varaan.

Mooses-veljensä murhaa selvittämään tulleen Lännen Nopeimman eli Speedy Gonzalesin lisäksi keskiössä olivat Hämeen Hitain (Simo Salminen) ja pankkirosvo Clyde. Tämän esittäjäksi suunniteltu Vesa-Matti Loiri loukkaantui vakavasti jalkapalloharjoituksissa ensimmäistä kuvauspäivää edeltävänä päivänä.

Loirin korvaajaksi pestattiin nopealla aikataululla Pertti Melasniemi. Tällöin Clyden osuus menetti merkitystään ja Speedyn painoarvo kasvoi.

– Vesku katkaisi jalkansa aika pahasti ja sai vaarallisen myrkytyksen. Juonenkäänteen muutos ei kai sikäli haitannut Spedeä, että hän halusi olla sankari.


Spede Pasasen ja Esko Salmisen yhteistyö sujui niin hyvin, että Pasanen suunnitteli näyttelijästä ykköskoomikkoaan.

– Spede lupasi maat ja mannut, jos olisin lähtenyt hänen mukaansa. Teatteri on kuitenkin ollut minulle kaikkein tärkein, joten lähdin Turkuun vakavampaan suuntaan. En tiedä, miten elämä olisi mennyt, jos en olisi lähtenyt erilaisiin hommiin.

Sen hän tietää, ettei ainakaan tylsää olisi ollut kaikenlaista keksineen Speden matkassa.

– Hän oli idearikas kaveri, jolla oli aina jotain juttuja menossa. Hän kehitteli muun muassa ”7 veljestä vanhoina” -tarinaa, jossa olisi mukana monenlaista Venlaa Linda Lampeniuksesta Anu Hälvään, joita vanhat äijät kyttäisivät, Esko Salminen nauraa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt