Hittisarja Au pairien ohjaaja käräytti seksuaalisen ahdistelijan – vartija tunkeutui tyttöjen huoneeseen: ”He äänittivät jutut kameroillaan”

Julkaistu:

Au pairit
Ylen hittisarja Au pairien luoja Kati Kanerva paljastaa, että Au pairien pahimpia törttöilyjä ei kuvata eikä näytetä televisiossa.
Ylen huippusuositun Au pairit -sarjan kuudennella kaudella au pairit suuntaavat eksoottiselle ja kuvankauniille Havaijin saarelle, joka on kiehtova sekoitus paratiisimaista luontoa ja suurkaupungin vilskettä.

Oahun saarelle Havaijille lähtivät au pairit Amma, Annika, Emma ja Talvikki.

Nyt sarjan luoja, ohjaaja-käsikirjoittaja Kati Kanerva paljastaa, mitä hittisarjan kulisseissa todellisuudessa tapahtuu.

– Havaiji on hyvin erilainen kuin Yhdysvaltojen mantereen kaupungit. Joissakin paikoissa on hyvinkin maanläheistä. Saarella tulikin enemmän yllätyksiä perheiden kuin au pairien takia.

Kanerva viittaa Annikan isäntäperheeseen, jossa oli kuusi lasta ja luomufarmi Honolulun ulkopuolella. Heidän kotonaan riitti vilinää possujen, vierailijoiden ja lukuisten sukulaisten myötä.

– Meno oli vähän liiankin rentoa. Suurin osa kahnauksista johtuu kulttuurieroista, kun toisen tapaa toimia ei ymmärretä. Vieraiden ihmisten elämään sopeutuminen sekä työn ja kodin jakaminen ei ole helppoa.


Suurin yllätys tuli isäntäperheen pilvenpolttelun takia. Marihuana luokitellaan 1. luokan huumeeksi liittovaltion tasolla Yhdysvalloissa, mutta kannabiksen lääkekäyttö on laillista Havaijilla. Virkistyskäyttö on laillista jo kymmenessä osavaltiossa.

– Au pairimme oli melko hämmentynyt pössyttelystä, koska Suomessa emme ole siihen tottuneet.

Yllätyksistä monet olivat onneksi positiivisia. Yhden au pairin perhe harrastaa merikilpikonnien suojelua. Hän pääsi mukaan vartioimaan rantaa, jonne kilpikonnat tulevat munimaan.

– He kävivät laittamassa varoituskylttejä ja aitaamassa pesäalueita, jotta turistit eivät säntää häiritsemään munintaa ja tallomaan pesiä.


Kanervan vastuulla ovat ohjelman sisältö, kuvaussuunnitelman tekeminen sekä päähenkilöiden ja kuvaajan ohjaaminen. Hän lukee myös au pairiksi haluavien hakemukset ja haastattelee kaikki lupaavat tyypit.

Jatkoon selviytyvät 15 ehdokasta koekuvataan. Heistä valitaan neljä lähtijää. Seula on tiukka.

– Jos henkilö ei herätä mitään mielenkiintoa, hän on ulkona. Valituksi tulleen pitää pystyä huolehtimaan itsestään ja asioistaan. Kaikkien pitää myös olla toisistaan erilaisia persoonia.


Julkisuuden lisäksi au pairit saavat ilmaiset matkat, ja he pääsevät nauttimaan luksusveneretkistä sekä muista upeista aktiviteeteista.

– Yksi au paireista oli hyvin altis tapaturmille. Jouduimme piipahtamaan sairaalassa ja todistimme pahoinvointikohtausta ilmassa. Kaudella podetaan myös sydänsuruja.

Hän pitää tosi-tv:tä luontevana lähestymistapana nuorten elämän ja työnteon seuraamiseen ulkomailla.

– Mitään vuorosanoja ei ole kirjoitettu. Nuoret puhuvat omilla sanoillaan ja omin ajatuksin.


Au paireista on tullut Kanervalle läheisiä. Ohjaajan lisäksi hän on äiti, isosisko ja kiukuttelun kohde.

– Ajavathan he minut välillä hulluuden partaalle, mutta heihin myös kiintyy. Pidän edelleen yhteyttä kaikkien kausien au pairien kanssa.

Kanervalle voi soittaa vaikka keskiyöllä, jos tulee tiukka paikka.

– Kyllähän minulta myös salataan asioita, joiden ei ole tarkoitettu kantautuvan korviini. Jos he oikein törttöilevät, sitä ei kuvata tai ei ainakaan näytetä. Joka kaudella esitysversiota on siistitty.


Kanerva on joutunut sinnittelemään juopon kuvaajan kanssa ja käräyttämään seksuaaliseen häirintään syyllistyneen vartijan.

Tämä tapahtui kakkoskaudella, kun Las Vegasin vierailun aikana hotellin vartija vei alaikäisten au pairien huoneeseen alkoholia ja alkoi vikittelemään tyttöjä.

– He olivat niin fiksuja, että äänittivät vartijan jutut päiväkirjakameroillaan. Hotellin manageri yritti ensin puolustella työntekijää, kun kerroin hänelle asiasta. Kun hän pyysi todisteita, iskin äänitteen päälle. Vartija sai sen jälkeen potkut.


Kommelluksista ja vaaroista huolimatta au pairit oppivat arvostamaan vaativaa elämänkoulua. Kanerva on huomannut, että he ovat eri ihmisiä reissusta palattuaan.

– Loppua kohden positiiviset asiat korostuvat. Joka kerta, kun puhun heidän kanssaan ennen kotiinlähtöä, kaikki pitävät kolmen kuukauden jaksoa elämänsä parhaana kokemuksena.

Au pairit Havaijilla Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt