Eränkävijät-Aki muutti Lappiin karkuun kaupunkien vilinää – kummasteli vierailullaan etelään Helsinki-Vantaan lentokentällä yhtä asiaa

rac

Julkaistu:

TV-OHJELMAT
IS tapasi Ylen suositun Eränkävijät-ohjelman Akin tämän kotiseudulla Lapin käsivarressa. Mies kertoo, millaista hänen arkensa on kameroiden ulkopuolella.
Eränkävijät-ohjelmasta tuttu Aki Huhtanen, 42, on Äijä-koiransa ja puolisonsa Emilian kanssa tällä hetkellä Suomen tunnetuimpia kalastajia.

Ylen suosittua ohjelmaa on tehty jo kolmen kauden verran, ja sen oikeudet on myyty englanninkielisenä versiona yli 30 maahan. Suomessa Eränkävijöiden yhden jakson keskikatsojamäärä on yli puoli miljoonaa. Seuraava kausi ilmestyy Suomen televisioon ensi syksynä.

Katsojat ylistävät ohjelmaa sen aitoudesta. Aki ja Emilia kertovat kameroille mutkattomasti arkisista puuhistaan kalastuksen ja kalastusoppaan työn parissa Lapin käsivarren erämaassa.

– Olen niin koukussa tuohon ohjelmaan. On kiva katsoa morsian Elsan ja Äijän touhuilua lumisessa maisemassa, kirjoittaa eräs IS:n lukija nimimerkillä Lapin kauneus.


Kilpisjärvi sijaitsee käsivarren päässä keskellä lähes asumatonta erämaa-aluetta. Ajomatka Akin kotikylälle kestää Rovaniemeltä viitisen tuntia.

Lähin poliisiasema on parin sadan kilometrin päässä, sairaalaan on matkaa 450 kilometriä. Kylässä on pieni apteekki, mutta sinne täytyy tehdä erikseen etukäteen tilaus reseptilääkkeistä. Millaista täällä on asua?

Reilu parikymppisenä opiskelijana Länsi-Lappiin muuttanut Aki ei voisi asua missään muualla. Oulussa viisihenkisessä perheessä varttunut mies tiesi jo nuorena, että kaupunkielämän vilinä ei sovi hänen luonteenlaatuunsa. Niinpä mies pakkasi tavaransa ja muutti Lappiin.

– Aluksi muuttaminen oli siinä mielessä hankalaa, että sopivaa vuokra-asuntoa ei ollut vapaana. Työpaikkojakaan ei ollut. Siksi kävin eräopaskoulun Muoniossa ja perustin oman yritykseni erä- ja kalastusoppaana, Aki kertoo.


Istumme pilkkimässä Kilpisjärven jäällä lähellä Akin kotia. Täällä Aki ja Äijä viettävät suuremman osan hereilläoloajastaan kuin sisätiloissa.

Koiran turkki on niin paksu, että se voi makoilla ja kävellä jäällä tuntikausia palelematta lainkaan. Sama kylmänsietokyky näyttää koskevan eränkävijää itseään. Hän kalastaa kaikessa rauhassa ilman hansikkaita, vaikka viima jäällä tuntuu hyytävän kylmältä.

Tyypillisenä vapaapäivänään Aki suuntaa aamutoimien jälkeen suosikkikalastuspaikoilleen yhdessä Äijän kanssa. Eniten hän arvostaa hiljaisuutta. Sitä, että voi vain istua ja odottaa, koska kala nappaa.

– Täällä elämä on rauhallista. En minä katso kelloja. Herään, kun siltä tuntuu, Aki sanoo.

– Vapaapäivinä keitämme aamuisin Emilian kanssa kahvit, istumme rauhassa pari tuntia ja sitten vasta mietimme, mitähän sitä tekisi.


Vaikka Kilpisjärvi on kaukana, turistien ansiosta elämän perusehdot täyttyvät. Kylällä on iso ruokakauppa, muutamia ravintoloita ja yksi hotelli. Norjan raja on vain 10 kilometrin ajomatkan päässä, joten norjalaiset saapuvat usein kylälle tekemään ostoksia.

Rahaa erämaassa asuessa ei kulu Akin mukaan juuri mihinkään. Asuminen ja ruoka ovat oikeastaan ainoat säännölliset kulut, mitä hänellä on. Ruokakin tulee suurelta osin suoraan takapihalta aukeavasta järvestä.

– Vuokrat ovat täällä kalliit. Kaksio voi maksaa 650 euroa kuukaudessa. Mutta eipä sitä rahaa oikein muuhun tarvitse. Ruokaan, sähköön ja erävarusteisiin.

– Farkkuja käytän ehkä kerran vuodessa.

Aki ja Emilia asuvat kauniissa vaaleansinisessä paritalossa Kilpisjärven rannalla. Seinänaapurissa asuu samannäköinen suomenlapinkoira kuin Äijä. Kaverukset leikkivät pihalla usein keskenään.

Naapurissa asuva koira viihtyy ulkona aitauksessa, mutta sosiaalinen Äijä on aina omistajiensa kanssa.

– Sisällä Äijä etsii viileän paikan lattialta ja nukkuu siinä, Aki sanoo.


Kalastusopettajana työskentelevän Emilian löytyminen elämään oli Akille hyvin onnellinen asia. Pariskunta alkoi seurustella sen jälkeen, kun Emilia muutti Lappiin aivan Akin naapuriin. Pikkuhiljaa he huomasivat viihtyvänsä toistensa seurassa.

Nyt he ovat olleet yhdessä jo seitsemän vuotta.

– Emilia on samanluontoinen kuin minä, Aki sanoo lyhytsa­naiseen tapaansa. Silmissä on ilo.

Yötön yö on alkamassa. Aurinko paistaa kirkkaasti taivaalla, vaikka eletään jo alkuiltaa.

Kala ei ole tänään napannut, mutta suurta rautua kannattaa pilkkiä, vaikkei aina nappaakaan.

Eränkävijöissä katsojat saavat usein seurata Akin ja Emilian leikkimielistä kisailua siitä, kumpi nappaa isommat raudun. Nyt Aki hymähtää ja sanoo, että Emilia saa melkein aina paremman saaliin.

– Joku siinä on, että se naisen ote toimii ja kala nappaa.

Hän muistelee hyväntuulisesti erästä kertaa, kun australialainen pariskunta saapui Lappiin kalastuslomalle yhdessä. Aki toimi heidän oppaanaan.

– Mies oli harrastanut kalastusta jo pitkään ja nainen ei ollut kos­kaan aiemmin kalastanut. Lopputulema oli, että mies ei saanut yhtään kalaa ja nainen kiskoi koko ajan kiloisia rautuja. Vähän harmitti sen miehen puolesta.

 

Tv-ruudussa näyttää siltä, että Aki kalastaa päivät pitkät yksin kauniissa erämaan maisemissa. Totuus on kuitenkin se, että hänen päivätyönsä on toimia kalastusoppaana.

Lappiin saapuu nykyään turisteja melkein kaikkialta maailmasta. Osa heistä ei ole tottunut luonnossa olemiseen. Työpäivät turistien kanssa ovat pitkiä.

Yleensä ensimmäinen asia, jossa Akin apua kaivataan, on oikeanlainen pukeutuminen erämaahan. Akin mieleen jäi eräs brittiperhe, joka halusi kokea pohjoisen magiaa ja tutustua eräelämään.

– Vanhemmat laittoivat heti suosiolla pilkkihaalarit, jotka annoin heille lainaan. Sitten perheessä oli kaksi teiniä, joilla oli omat hienot talvivaatteet mukanaan, Aki sanoo hymynkare suupielessään.

Teinit pukivat päälleen tyylikkäät ulkoiluhousut ja laskettelutakit. Silloin Lapissa elettiin syvintä kaamosaikaa, ja järven jäällä oli 33 astetta pakkasta.

– Kun moottorikelkka nytkähti liikkeelle, lapset alkoivat huutaa kylmyyttä täyttä kurkkua. Haalarit kaivettiin äkkiä esille.


Vastapainona yrittäjän arjelle Aki ja Emilia ovat ottaneet tavaksi käydä kerran vuodessa ulkomaan matkoilla. Mitään ihan tavallisia aurinkolomia tai pakettimatkoja ne eivät toki ole.

Tänä talvena he olivat Meksikossa seikkailemassa.

– Juuri kun perhoon nappasi tarpooni, huomasin että kalan perässä oli myös viiden metrin pituinen krokotiili. Tuli kiire ottaa takapakkia, Aki hymyilee.

Kun pariskunta lomailee, he yleensä silloinkin kalastavat.

– Siinä on koko ajan jotain järkeenkäypää tekemistä. En tykkää siitä, että jotain vain tehdään ilman mitään syytä.


Kaupunkien hulinassa vieraileminen on Akille joka kerta erikoinen elämys. Kun hän saapui viimeksi Venla-gaalan takia Helsinkiin, heti lentokentällä odotti suuri ihmetys.

– Kummastelin, kun lentokentän liukuportaissa ihmiset lähtivät juoksemaan kauheaa vauhtia kohti junaa. Kysyin, että pitäisikö meidänkin juosta.

Mies pidättää nauruaan.

– Alhaalla selvisi, että seuraava juna tulee vartin päästä. Eipä tulisi mieleen lähteä juoksemaan viidentoista minuutin takia.

Miestä ei saisi muuttamaan takaisin kaupunkiin mistään hinnasta.

– Ei ole minun juttu, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt