Taneli Topelius kommentti: Menestyssarjat X-Men, Avengers ja Game of Thrones eivät pääty, vaikka meille on niin uskoteltu – jopa Rambo saa kohta jatkoa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Menestyssarjat X-Men, Avengers ja Game of Thrones eivät pääty, vaikka meille on niin uskoteltu – jopa Rambo saa kohta jatkoa

Marvelin supersankarielokuvissa ja HBO:n Game of Thronesissa on kyse miljardiluokan bisneksestä. Avengers-elokuvienkin tarina jatkuu jo heinäkuussa, muistuttaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Sophie Turner näyttelee X-Men-elokuvissa Phoenix-mutanttia (vas.) ja Game of Thrones -sarjassa Sansa Starkia (oik.). Fanit ovat viime viikkoina joutuneet hyvästelemään myös Iron Manin (Robert Downey Jr, kesk.).

7.6.2019 7:13

Jäähyväisten aika on ollut monelle elokuva- ja tv-fanille rankkaa. Nenäliinoja on kulunut viime kuukausina poikkeuksellisen paljon.

Huhtikuun lopussa valkokankaille saapui supersankariseikkailu Avengers: Endgame, jossa osan Marvelin suosikkisankareista nähtiin menehtyvän ja osan vetäytyvän eläkkeelle. Käytännössä Endgame päätti tarinan, joka alkoi 22 elokuvaa ja 11 vuotta aiemmin ensimmäisestä Iron Manista (2008).

Toukokuussa HBO:n tv-sarjasta Game of Thrones nähtiin viimeisen kahdeksannen kauden viimeiset jaksot, joissa vihdoin selvisi, kuka fantasiadraaman tähdistä lopulta jäi kaikkien verilöylyjen jälkeen henkiin ja kenestä tuli koko valtakunnan ylin valtias.

Tänään perjantaina ensi-iltansa saa Marvelin toiseen sankarihaaraan kuuluva X-Men: Dark Phoenix, joka on eräänlainen päätös vuodesta 2000 punotulle mutanttisankarien tarinalle.

Tosifanit ovat jännittäneet vuoden 2016 X-Men: Apocalypse -seikkailusta lähtien, miten Jennifer Lawrencen, Sophie Turnerin, Nicholas Houltin, Michael Fassbenderin ja James McAvoyn vetämälle kaartille loppujen lopuksi käy.

Vastaus on sama kaikkien näiden kolmen jättisaagan kohdalla: ainakin osan tutuista sankareista on kuoltava, koska siitä syntyy isoa draamaa ja koska vain sillä tavalla faneille voidaan vakuuttaa, että monivuotiset tarinat saavat viimeinkin pisteen.

Oikeasti kyse on valkoisesta valheesta.

X-Men-elokuvien suurimpia tähtiä on Jennifer Lawrence. Hän näyttelee Ravenia, muuntautumaan kykenevää mutanttia.

Eivät nämä menestyssarjat todellakaan tähän pääty. Jo nyt tiedetään, että ne kaikki saavat jatkoa muodossa tai toisessa – joko uusien tai takaisin palaavien sankareiden kera.

Vaikka kyse on ”vain” supersankarielokuvista ja television fantasiasarjasta, kyse on myös miljardiluokan bisneksestä.

Game of Thrones kasvoi kahdeksan vuoden aikana maailman suosituimpiin kuuluvaksi tv-sarjaksi.

Marvelin Avengers-elokuvat tekivät yhdentoista vuoden aikana muun muassa Iron Manin näyttelijästä Robert Downey, Jr.:sta ja Thoria esittävästä Chris Hemsworthista Hollywoodin parhaiten tienaavia tähtiä – heti George Clooneyn ja Dwayne Johnsonin jälkeen.

Supersankariseikkailuista on puolestaan tullut rahanpainokoneita.

Avengers: Endgame nousi Suomessakin tämän vuoden katsotuimmaksi vain muutamassa viikossa. Viime viikonlopun jälkeen sen salaisuudet tuntee meillä jo 318 600 katsojaa.

Game of Thrones kasvoi kahdeksan vuoden aikana maailman suosituimpiin kuuluvaksi tv-sarjaksi. Daenerystä näyttelee Emilia Clarke.

X-Men-elokuvia taas on kiittäminen, että maailma ylipäätään kiinnostui supersankarielokuvista niin paljon, että niistä on tullut Hollywood-viihteen menestynein muoto.

Viittaamalla toisen maailmansodan keskitysleireihin ja mutanttisankarien syrjittyyn asemaan ensimmäinen X-Men-elokuva teki vuonna 2000 selväksi, että lennokkaiden sankaritarinoiden kautta voidaan käsitellä myös todellisen maailman ongelmia – kuten maahanmuuttajia, erilaisuutta ja pakolaiskriisiä.

Hollywoodilta olisi sulaa hulluutta hylätä tarinamaailmat, joille on jo olemassa uskollinen, monta vuotta mukana pysynyt vakioyleisö.

X-Men-sarjan ensimmäisissä elokuvissa (tässä vuoden 2006 seikkailussa Viimeinen kohtaaminen) professori Charles Xavieria näytteli Patrick Stewart ja Magnetoa esitti Ian McKellen. He ovat sittemmin jättäneet roolinsa nuoremmille näyttelijöille.

Faneja toki kannattaakin palvella: he luultavasti käyvät katsomassa myös uuden X-Men: Dark Phoenixin, vaikka se ei tuokaan mutanttisankareiden identiteettikriiseistä kertovaan toimintasarjaan käytännössä mitään uutta – muuta kuin jo mainitut hyvästit muutamille, vuosia mukana olleille sankarihahmoille.

Siksi myös Avengers-elokuvien tarina jatkuu kaikista vakuutteluista huolimatta seuraavan kerran jo kuukauden päästä. Hämähäkkimiehen ympärille rakennettu seikkailu Spider-Man: Far from Home saa ensi-iltansa 3. heinäkuuta. Sen markkinoinnin tärkein valtti on ollut korostaa juonen olevan suoraa jatkoa Endgamelle.

Avengers-elokuvissa vieraillut Spider-Man (Tom Holland) jatkaa heinäkuussa oman seikkailunsa pääosassa.

Keväällä Marvel vahvisti, että uusia supersankarielokuvia on suunnitteilla myös vuosiksi eteenpäin.

Myös ensimmäinen kolmesta Game of Thronesin tarinamaailmaan sijoittuvasta uudesta tv-sarjasta on jo tekeillä: näyttelijä Naomi Wattsille räätälöityä, alkuperäissarjaa varhaisempaan aikaan sijoittuvaa uutuutta kuvataan jo Irlannissa.

Resepti on toki vanha ja tuttu – ja jo Sylvester Stallonen hyväksi havaitsema. Hän on tehnyt viimeisiä osia Rocky- ja Rambo-elokuviin jo kolmen vuosikymmenen ajan. Uuden elokuvan on luvattu olevan aina viimeinen – mikä on pitänyt paikkansa vain siihen asti kunnes seuraava osa on ilmestynyt.

Sylvester Stallonen seuraava elokuva on Rambo-sarjaa jatkava Rambo: Last Blood. Toukokuussa hän vieraili näyttelijä Paz Vegan kanssa Cannesin elokuvajuhlilla.

Kuluneen jäähyväisten kevään jälkeen onkin vain sopivaa, että myös Stallone kantaa kortensa kekoon: ensi syksynä ilmestyvä Rambo: Last Blood on 1982 alkaneen Rambo-sarjan viides elokuva – ja sarjan kolmas ”viimeinen osa”.

X-Men: Dark Phoenix, ensi-ilta elokuvateattereissa perjantaina 7.6.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?