Hittisarja Chernobylin ohjaaja onkin ruotsalainen poppistara 90-luvulta! Muistatko tämän korvamadon?

Julkaistu:

Uutuussarja Chernobylin ohjannut Johan Renck aloitti ohjaajauransa 90-luvun alussa omalla musiikkivideolla.
HBO:n uutuussarja Chernobyl on saavuttanut nopeasti suuren suosion ympäri maailmaa.

Sarja kertoo Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ja sitä seuranneista tapahtumista reilut 30 vuotta sitten. Viisiosainen minisarja perustuu tositapahtumiin, muttei ole dokumentti. Sen aikajana ja tapahtumat ovat dramatisoituja.

Sarjan ohjannut Johan Renck kertoo haastattelussaan BAFTA:lle hänen ohjaajauran alkaneen jo 90-luvun alussa vahingossa.

Renck teki 90-luvulla Suomenkin soitetuimpien listoille ponnahtanutta musiikkia Stakka Bo -artistinimellä ja ohjasi yhtyeen ensimmäisen musiikkivideon Here We Go itse.

Muistatko tämän kappaleen?– Olin 90-luvun alussa levyttävä artisti. Me aioimme tehdä ensimmäisen musiikkivideomme koskaan. [...] Levy-yhtiö sanoi: “Hei, tässä teille on kaksi tonnia, selvittää itse”. Tajusin, että minun piti tehdä se musiikkivideo, muistelee Renck.

Renck kertoo, että hänellä oli onneksi kokemusta valokuvaamisesta ja videoiden kanssa työskentelemisestä.


Here We Go -kappale singahti vuonna 1993 ruotsin soitetuimpien neljänneksi ja Britannian sinkkulistojen sijalle 13. Kappale kävi myös erinäisten suomalaislistojen top-10:ssä.

Juuri tämän hittikappaleen kuvauksissa Renck tajusi, että ohjaaminen ja videoiden tuottaminen oli hänen intohimonsa.

– Jatkoin videoiden tekemistä itselleni, sitten kavereille ja sitten tein kavereiden kavereille. Nautin siitä niin paljon, että se korvasi — no ei ei korvannut rakkauttani musiikkiin — mutta se korvasi kaikki muut tarpeet ja vaatimukset. Päätin silloin jättää musiikin taakse ja jatkaa ohjausta, kertoo Renck.

”Olin tarpeeksi vahna muistaakseni, mitä Tšernobylissä tapahtui”

Chernobyl-minisarja sai alkunsa ohjaaja Craig Mazinin kynästä ja kysymyksestä: Mitä Tšernobylissä oikein tapahtui?


Mazinin käsikirjoitus löysi tiensä Renckin pöydälle, ja sen luettuaan Renckin ohjaajahermoa kutitteli.

– Käsikirjoitus sai minut kiinnostumaan, koska olen myös tarpeeksi vanha muistaakseni, mitä Tšernobylissä tapahtui. Näin minulla oli jo jonkinlainen tarina johon tarttua, joten kävin tekstin läpi ja se oli erittäin hyvä, kertoo Renck.

– Pidän asioista, joissa on tiettyä pimeyttä ja toivottomuutta.


– Tämän on ensimmäinen kerta kun olen koskaan tehnyt jotain, joka perustuu faktaan. Tässä kerrotaan aitoa tarinaa ja kun minulla on historiaa fiktion parissa — tällä kertaa tuntui siltä, että haluan pitää tilanteen hallussa draaman avulla, kuvailee Renck.

Chernobyl-minisarja ei kuitenkaan kuvaile vuonna 1986 tapahtunutta onnettomuutta tarkasti, vaan siinä on tv-draamoille tyypillisellä tavalla muuteltu ihmisten roolien tärkeyttä ja siirrelty tapahtumien ajankohtia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt