Sadomasoelokuvan tähti Krista Kosonen bailasi villisti Cannesissa – juhlat jatkuivat seuraavaan iltapäivään: unet jäivät väliin ja ääni lähti

Julkaistu:

cannesin elokuvajuhlat
Ohjaaja J-P Valkeapäälle Koirat eivät käytä housuja -elokuvan illalla saamat pitkät taputukset oli ekstaattinen hetki – vaikka yksi juhlanäytöksen katsojista tuomitsikin sen pyhäinhäväistykseksi.
Ääni meni, eikä nukkumisestakaan tullut mitään. Kotimaisen sadomasodraaman Koirat eivät käytä housuja juhlinta jatkui osalla työryhmästä tiistain maailmanensi-illan jälkeen pitkälle aamuun – ja näyttelijä Krista Kososella pitkälle keskiviikon iltapäivään.

– Tähän asti, iloinen mutta väsynyt Kosonen vahvisti Ilta-Sanomille Cannesin rantakadun tuntumassa keskiviikkona klo 16 aikaan.

Aurinko paahtaa palmunlehtien takaa muutamien sadepäivien jälkeen vaihteeksi täydellä teholta. Kososen aurinkolasit tulevat tarpeeseen.

– Nyt ehkä pääsen nukkumaan pariksi tunniksi.

Sadomasodraaman domina Monaa näyttelevä Kosonen pystyy enää puhumaan vain pihauksin. Haastatteluja hän on antanut kansainvälisille toimittajille sekä tiistaina että keskiviikkona, mutta ääneen taisi vaikuttaa railakas yökin.

Juhlinnan jälkeen hän yritti nukkua kolme tuntia, mutta siitä ei tullut mitään.

– Siinä purkautui jännitys pitkältä ajalta. Koko ajan olin odottanut illan näytöstä, ja sitten yleisön palaute oli niin mahtavaa, Kosonen kiittää.

– Jopa timanttikorvakorujani vahtinut vartija sanoi elokuvasta, että bravo. Olin, että jes, nyt tuli hyvä palaute!

Koirat eivät käytä housuja esitettiin tiistaina Ranskan elokuvaohjaajien killan kokoamassa Quinzaine des realisateurs -esityssarjassa. Se ei siis kilpaile festivaalin pääpalkinnosta eli Kultaisesta palmusta.


Tiistain maailmanensi-iltanäytöksiä oli käytännössä kaksi: Aamulla Kosonen, ohjaaja J-P Valkeapää sekä tuottajat Aleksi Bardy ja Helen Vinogradov vastailivat yleisökysymyksiin.

Illan juhlavammassa näytöksessä lavalla kävivät kumartamassa myös näyttelijät Pekka Strang, Ilona Huhta, Oona Airola, Ester Geislerova sekä toinen käsikirjoittaja Juhana Lumme ja säveltäjä Michal Nejtek.

– Yleisö eli illalla vahvasti mukana, nauroivat ja olivat äänekkäitä. Joku italialainen lähti ensimmäisen inhottavan kohtauksen jälkeen ja huusi, että pyhäinhäväistys! Valkeapää nauraa.

– Koko lopputekstien mittaiset taputukset oli kyllä ylitsevuotava ja ekstaattinen hetki, tosi tunteikas. Esityskopio valmistui vasta puolitoista viikkoa sitten. Kuvaukset olivat koko työryhmällä tuoreessa muistissa, Valkeapää kuvailee.


Iltanäytös liikutti myös Kososta – jo esityssarjan alkutunnuksen aikana. Siinä valkokankaalle heijastetaan esityssarjan aiempien huippuohjaajien nimiä Aki Kaurismäkeä myöten sekä kuvia heidän elokuvistaan.

– Kun sen jälkeen kankaalle tuli leffan nimi ja oma nimi, mielessä pyöri, että ei v***u, me ollaan Cannesissa! Kosonen purkaa tunnelmia.

– On ollut ihan mahtavaa sanoa täällä tapaamilleni ihmisille, että I have a film here, mulla on elokuva täällä. Toivottavasti vielä joskus toisenkin kerran elämässäni pääsisin sen sanomaan.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt