Helsinkiläinen Eddie, 27, etsi kauan kadoksissa ollutta isäänsä Norjasta – etsinnät meinasivat tyssätä jo alkumetreillä

rac

Julkaistu:

kadonneen jäljillä
Helsinkiläinen Eddie lähti etsimään juuriaan Norjasta vain yhden valokuvan turvin.
Tiistai-illan Kadonneen jäljillä -jaksossa läheistään etsi helsinkiläinen Eddie Backlund. 27-vuotias kokkina ja rapartistina itsensä työllistävä Eddie halusi löytää isänsä, jota hän ei ollut nähnyt vuosiin.

Tehtävä ei ollut helppo, sillä Eddie ei tiennyt isästään juuri mitään. Hän oli tavannut miehen viimeksi ollessaan 2-vuotias, eikä hänellä ollut tästä mitään muistikuvia, ainoastaan muutama valokuva. Eddie uskoi isänsä asuvan Oslossa, mutta johtolangat jäivät siihen.

– Tiedän isästä sen, että hän on noin 53-vuotias, hänen nimensä on Abdullah, mutta häntä kutsutaan Charlieksi. Sitä oon saanut kuulla, että oon ihan hänen näköisensä ja käyttäydyn aika samalla tavalla, Eddie kertoi ohjelmaa juontavalle Ellen Jokikunnakselle.

Eddien vanhemmat tapasivat Suomessa 80-luvun lopulla. Eddien äiti muutti pian Osloon Charlien perässä, mutta palasi takaisin Helsinkiin tultuaan raskaaksi. Eddie ei tosin vieläkään tiedä, miksi hänen vanhempansa päättivät erota jo ennen hänen syntymäänsä.


Vuosien varrella Eddien isä yritti ottaa tähän yhteyttä useampaan kertaan. Ongelmia kuitenkin aiheutti Eddien äidin uusi miesystävä, joka mustasukkaisuudessaan kielsi Charlieta enää soittamasta. Eddie tunnusti ihmettelevänsä, ettei isä ole myöhemmin yrittänyt lähestyä häntä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Jos hän haluaisi löytää mut, niin kyllä hän olisi mut löytänyt. Tuli vähän sellainen katkeruus nuorena, että ei mua kiinnosta jos häntäkään ei kiinnosta, Eddie muisteli tuntemuksiaan.

– Enhän mä oikeata syytä tiedä. Ikinä ei oo ollut sellaista isähahmoa, oon aina ollut perheen ainoa tumma. Isä ois ollut hyvä tukena siinä kaikissa asioissa.

Nyt, 25 vuotta myöhemmin äitinsä ja tyttöystävänsä kannustamana Eddie oli kuitenkin valmis etsimään isänsä. Niinpä Eddie ja Ellen suuntasivat seuraavaksi Norjaan, josta he toivoivat löytävänsä lisää johtolankoja.

– Jos me nyt löydettäisiin mun isä, niin kyl se merkitsis mulle paljon. Se on aina ollut mun elämässä sellainen iso aukko, että kuka mä oikeasti oon sitten puoliksi, Eddie avasi tuntemuksiaan ohjelmassa.

Heti laskeuduttuaan Osloon kaksikko sai käsiinsä osoitteen ja puhelinnumeron, joiden piti ohjata heidät oikeille jäljille. Numero ei kuitenkaan ollut enää käytössä ja osoitekin oli vanhentunut. Seuraavat oljenkorret olivat kenialaiset pastori ja parturi, sekä Eddien äidin muutama vanha tuttava Oslon ajoilta.


Johtolangat tuntuivat kuitenkin katkeavan yksi kerrallaan, sillä vaikka kaikki tunnistivat Charlien Eddien mukanaan kantamista valokuvista, ei kellään ollut tallella tämän yhteystietoja. Edes perheen entinen naapuri Aisha ei osannut kertoa, missä tämä nykyään asui. Aisha kuitenkin tiesi kertoa, että Eddiellä on Norjassa pikkuveli ja ettei isä suinkaan ole kotoisin Keniasta, vaan Sansibarista.

Juuri kun kaksikko oli vaipumassa epätoivon partaalle, he saivat kuin saivatkin käsiinsä Eddien isän nykyisen osoitteen. Ei aikaakaan, kun Eddie ja Ellen olivat jo matkalla tapaamaan Charlieta – ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1994.

– Nyt alkaa jännittää, niinku oikeasti jännittää. En voi tajuta, että kohta se hetki on... Vähän aika sitten mietin vielä, ettei se tule koskaan tapahtumaan. Mutta nyt kun tää hetki on täällä, niin kyllä sitä arvostaa. Nyt se puolikas minä on niin lähellä, jännittynyt Eddie kertoi Ellenille.

– Viimeksi, kun mä oon nähnyt mun isän, niin siitä on noin 25 vuotta. Mä oon ollut niin pieni, etten mä muista edes hänen ääntään. Muistan vain kasvot, ja sellaisia hämäriä muistoja mulla on.


Tällä kertaa osoite oli oikea ja Eddie tapasi isänsä viimein vuosien odotuksen jälkeen. Kaksikon kohtaaminen oli tunteikas eikä kumpikaan pystynyt pidättelemään kyyneliään.

Charlie kutsui Eddien kotiinsa ja kertoi tälle tarinoita heidän isosta suvustaan. He myös soittivat yhdessä Suomeen Eddien äidille kertoakseen, että olivat vihdoin löytäneet toisensa. Isä lupasi myös esitellä Eddien tämän Oslossa asuvalle pikkuveljelle sekä viedä tämän tapaamaan perhettään Sansibariin.

– Sovittiin isän kanssa, että tullaan näkemään. Sain niitä vastauksia, mitä olen miettinyt. Koko kuva aukeaa nyt, onnellinen Eddie kertoi jakson päätteeksi.

Kadonneen jäljillä tiistaisin Livillä klo 20.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt