Koomikkolegenda Bill Murraylla oli Cannesin elokuvajuhlilla vain yksi aihe, josta hän ei vääntänyt vitsiä

Julkaistu:

Koomikkolegenda Bill Murray viljeli Cannesissa vähäeleistä huumoriaan – mutta vakavoitui, kun puhe kääntyi siihen, mitä näytteleminen hänelle merkitsee.
Komedian mestari Bill Murray on viime vuosina tehnyt tasan ne elokuvat, jotka hän on itse halunnut – ja pysynyt silti niin yleisön kuin elokuvantekijöidenkin suosikkina.

Enää hänen ei varsinaisesti tarvitse kysellä töiden perään. Elokuvantekijät jonottavat hänen luokseen.

Se voisi olla yksi määritelmä elokuvan legendalle.

Viimeksi jonotuksessa on onnistunut amerikkalaisen elokuvan indie-puolen vahva nimi Jim Jarmusch, jota on elokuviensa vähä­eleisen ilmaisun takia pidetty usein Yhdysvaltain Aki Kaurismäkenä.

Nyt Jarmusch on tehnyt lukuisilla elokuvaviittauksilla ja yhteiskuntakritiikillä kuorrutetun leppoisan zombikomedian The Dead Don’t Die, joka avasi tiistaina Cannesin tämän vuoden elokuvajuhlat. Siinä Murraylla on päärooli rauhallisen pikkukaupungin rauhallisena poliisipäällikkönä, joka saa riesakseen eläviä kuolleita.

Keskiviikkona Cannesin toimittajatapaamisessa Murraylta tivattiinkin, miten Jarmusch sai houkuteltua hänet mukaan.

– Jim heitti minulle läjäpäin rahaa ja antoi paljon lahjoja. Tavaroita vain tuli päivien ajan. Siitä tietää, että voi hyvä luoja, Jarmusch se haluaa taas minut elokuvaansa, Murray murjaisi toimittajien edessä vakavalla naamalla.

Lausahdus oli tietenkin silkkaa ironiaa. Vaikka Jarmuschin riemastuttava zombikomedia on Hollywood-studio Universalin levittämä, sen tekemisessä eniten rahaa on tainnut mennä zombien päiden katkomisista syntyvien digitaalisten tuhkapöllähdysten tekoon.

Haastatteluja Murray antaa nykyään niin harvoin, että Cannesin elokuvajuhlilla hänen sanojaan kuunneltiin tarkkaan. Vitsien rivien välistä kävi ilmi Murrayn tuntema epämukavuus Cannesin juhlahumua kohtaan.

– Elokuvien tekeminen on vaarallista bisnestä. Vaarallisempaa kuin ihmiset ajattelevat. Mietitään nyt vaikka sitäkin vaaraa, jonka jouduimme kohtaamaan saapuessamme tänne, näyttelijälegenda sivalsi.

Mainittu ”vaara” taisi viitata valokuvaajiin, joiden salamavaloista Murray ja The Dead Don’t Die -elokuvan muut tekijät olivat juuri päässeet.


Puheissa tuntuu olevan kuitenkin totta toinen puoli. Murray tiedostaa, että elokuvienkin kuvauksissa voi käydä köpelösti.

– Mietin elokuvia tehdessä joka päivä, että tämä voisi olla viimeinen kuvauspäiväni. Kun kohtelee itseään ja kaikkia muitakin niin, kaikki on helpompaa. Haluan omalta osaltani pitää huolen siitä, että ohjaajalla on kuvauksissa yksi taakka vähemmän.

Uudessa elokuvassa Murrayn esittämälle poliisipäällikölle on kirjoitettu repliikki, jossa hän harmittelee, että työt olisi pitänyt lopettaa jo pari vuotta sitten.

68-vuotias Murray itse totesi olevansa parhaimmillaan silloin, kun hän paiskii töitä. Se lienee syy siihen, miksi hänen uransa jatkuu yhä.

Komediaklubeilta 1970-luvun puolivälissä ponnistaneen Murrayn ensimmäinen jättimenestys oli vuoden 1984 haamukomedia Ghostbusters. 1990-luvulta lähtien hän on kuitenkin heittäytynyt hyvin usein omaleimaisten amerikkalaisten indie-ohjaajien – Jarmuschin lisäksi Wes Andersonin ja Sofia Coppolan – elokuvien tähdeksi.

Jarmuschinkin kanssa Murray on tehnyt nyt neljännen elokuvansa. Zombikomediaa edelsivät Murrayn pikkuroolit Jarmuschin episodielokuvassa Kahvia ja tupakkaa (2003) ja jännärissä The Limits of Control (2009) sekä pääosa romanttisessa draamassa Broken Flowers, joka palkittiin Cannesissa vuonna 2005.

– Jim elää hauskalla tavalla mustavalkoisesti. Hän tapaa minut aina päiväsaikaan, mutta hän pukeutuu pimeyteen, Murray piikitteli vieressä istuvaa ohjaajansa.

Cannesissa valkohiuksinen Jarmusch oli tosiaan sonnustautunut pelkkään mustaan, silmillä sisälläkin pidettyjä aurinkolaseja myöten.

Rennossa oranssissa kauluspaidassa Murray oli käytännössä ohjaajansa vastakohta. Asu sopi hyvin yhteen myös elokuvajuhlien tämän vuoden oranssin julisteen kanssa.

Vain yhdestä asiasta puhuessaan Murray ei livauttanut mukaan komiikkaa – edes vähäeleisesti.

– Kun en työskentele, minusta tulee laiska. Elokuvaa tehdessäni minusta tulee parempi ihminen. Kuvaukset tarkoittavat elämässäni tällä hetkellä kutakuinkin koko viikon, kuukauden ja jopa vuoden kohokohtaa, Murray pohti.

– Tämä on se tapa, jolla saan vaadittua itseäni antamaan parasta. Jopa tällä hetkellä ponnistelen todella paljon pystyäkseni olemaan kanssanne täällä. Tämä on oma pieni jäälauttani, jolla seison ennen kuin se sulaa.

The Dead Don’t Die, Suomen ensi-ilta elokuvateattereissa 23.8.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt