Kansainvälinen kauhusarja kuvataan Turussa – kaksi seikkaa Suomessa vakuutti ruotsalaisohjaajan kertaheitolla

Julkaistu:

Turku muuttuu loppukesästä kauhujen kaupungiksi, kun siellä kuvataan ruotsalaissarjaa Cryptid.
Turussa kuvataan elo-lokakuussa ruotsalainen tv-sarja Cryptid. Kauhugenreen sijoittuvan sarjan kohdeyleisö on 13–29-vuotiaat.

Sarjalla on kaksi ruotsalaisohjaajaa, David Berron ja Daniel di Grado. Molemmat ohjaavat viisi jaksoa. Berron on aiemmin ohjannut muun muassa suomalaisesta Mustat lesket -sarjasta tehdyn pohjoismaisen version Black Widows -jaksoja.

Daniel di Gradon cv:ssä on muun muassa MTV3:lla nähty sarja Farang sekä Yle Femilla pyörinyt Maan povessa.

– Cryptid sijoittuu kuvitteelliseen kaupunkiin, joka voisi olla missä tahansa Pohjoismaassa. Kaupunki on suunnilleen Turun kokoinen, di Grado kertoo.

Tekijät luonnehtivat Cryptidiä synkäksi, hauskaksi ja jännittäväksi huviajeluksi nuorten maailmaan. Kyseessä on sekoitus mysteeriä, kauhua ja high school -draamaa.


Sarja on käsikirjoituksen viimeistelyvaiheessa. Sitä tullaan kuvaamaan eri puolilla Turkua. Yksi keskeinen tapahtumapaikka on koulu.

– Uskomme, että sarja puhuttelee nuoria aikuisia, mutta toimii muillekin. Tässä genressä on yksi erittäin hyvä puoli, se myy, di Grado toteaa.

Berronin mukaan Turusta löytyi kuvauspaikkoja, jonka kaltaisissa ei Ruotsissa pääse kuvaamaan. Hän on tehnyt Suomessa aiemminkin töitä ohjatessaan Black Widows -sarjaa.


– Kuvasimme tuolloin Helsingissä. Pidin todella Suomessa työskentelystä, työilmapiiristä ja -etiikasta sekä työtahdista, Berron sanoo.

– Kun minua pyydettiin Cryptiidin ohjaajaksi ajattelin, siinä on kauhua, hyvä, se kuvataan Suomessa, vielä parempi.

Berron sanoo olevansa lähtökohtaisesti enemmän trillerimiehiä, kun taas di Grado on vannoutunut kauhun ystävä.

– Pidän kuitenkin kauhun ohjaamisesta. Draamassa dokumentoidaan asioita, jotka tapahtuvat. Kauhussa ei tavallaan ole rajoja, voi tehdä mitä haluaa. Persoonina olemme Danielin kanssa erilaisia, mutta uskon, että löydämme ohjaukseen yhteisen tyylin, Berron pohtii.


Berronilla on sukusiteitä Suomeen. Hänen isoäitinsä on kotoisin Kotkasta.

– Sekin on yksi syy, miksi kuvaan mielelläni täällä.

Sarjan näyttelijöitä tekijät eivät vielä suostu paljastamaan. Ruotsiksi tehtävään sarjaan on kuitenkin tulossa näyttelijöitä myös Suomesta.

– Näyttelijävalinnat ovat menossa, mutta muuta en voi toistaiseksi sanoa, di Grado tyytyy toteamaan.

– Tämä on ensimmäinen ruotsalainen tv-sarja, joka kuvataan kokonaan Turun seudulla. Siitä kiittäminen on Suomen vuonna 2017 lanseerattua av-alan tuotantokannustinta. Ilman sitä tukea emme olisi sarjaa tänne saaneet, elokuvakomissaari Teija Raninen Länsi-Suomen elokuvakomissiosta muistuttaa.


– Alueelle se tarkoittaa sitä, että av-alan ammattilaiset ja näyttelijät, samoin harjoittelijat työllistyvät näihin tuotantoihin. Sarjoja kuvataan harvoin vain yhdellä seudulla, mutta tässä tapauksessa näin on, Raninen kertoo.

Tuottaja Hadis Jabbari luonnehtii Turkua juuri sopivaksi ympäristöksi sarjan tapahtumille.

– Turku on hieno kaupunki, joka sopii sarjan kuvaamiseen täydellisesti, Jabbari kehuu.
Cryptidin ensi-ilta on Viaplaylla vuonna 2020.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt