Muistatko Halloween-elokuvien hyytävän hakkaavan tunnusmusiikin? Kauhuohjaaja loi kaiken itse – paljasti yksinkertaisen syyn erikoiseen soitinvalintaan

Julkaistu:

Cannesin elokuvajuhlat
Elokuvien Hyökkäys poliisiasemalle, Pako New Yorkista ja The Thing ohjaajalegenda John Carpenter palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla keskiviikkona elämäntyöstään – kiitettiin rohkeudesta ja omaleimaisuudesta.
Kauhuohjaaja John Carpenter lunasti paikkansa elokuvan historiassa jo 1970-luvun lopussa säikyttelyjen Hyökkäys poliisiasemalle (1976), Halloween (1978) ja Usva (1980) ansiosta – mutta hänen panoksensa ulottuu syvälle myös näiden elokuvien musiikkiin.

Cannesin elokuvajuhlilla keskiviikkoiltana elämäntyöstään palkittu Carpenter kertasi jo aiemmin samana päivänä mittavan elokuvauransa kohokohtia.

Keskittyneesti ohjaajamestaria kuunnelleessa yleisössä oli paljon paitsi hänen elokuviensa faneja myös nuoria elokuvantekijöitä.

Carpenter kuvaili Cannesissa syytä sille, miksi hän sävelsi itse myös monien varhaisten elokuviensa teemamusiikin. Sekään ei ole sattumaa, että Carpenter käytti sävellyksiinsä juuri syntetisaattoria.


Sillä syntyi myös hullua murhaajaa pakenevia nuoria kertovan Halloween-elokuvan hyytävän hakkaava tunnusmusiikki.

– Valitsin soittimeksi syntikan, koska niillä musiikin soundista saa tehtyä ison – ihan eri tapaan kuin pianolla, Carpenter perusteli Cannesin kuuluisan rantakadun varrella olevan Croisette-elokuvateatterin lavalla.

Soittimen valitsemiseen vaikutti myös toinen olennainen seikka:

– Syntetisaattoria käyttämällä ison soundin loihtimiseen riitti yksi ihminen, Carpenter muistutti.

Oivalluksensa hän sai jo parikymppisenä ollessaan nuori ja köyhä elokuvaopiskelija.

– Meillä ei ollut yhtään rahaa. Ratkaisuna oli luoda taustamusiikki syntetisaattorin avulla.


Carpenterin saama palkinto Le Carrosse d’Or (suomeksi Kultaiset vaunut) on sama, jonka suomalaisohjaaja Aki Kaurismäki sai Cannesista vuonna 2016. Palkinto on jaettu vuodesta 2002 alkaen kiitoksena ohjaajan elokuvien innovatiivisuudesta, rohkeudesta ja omaleimaisuudesta.

Palkinnon myöntää Ranskan elokuvaohjaajien kilta, joka järjestää Cannesissa myös Quinzaine des réalisateurs -esityssarjan. Viime vuonna palkinnon sai amerikkalaisohjaaja Martin Scorsese.

Aiempina vuosina ranskalaiset elokuvaohjaajat ovat myöntäneet Carrosse d’Or -palkinnon muun muassa Werner Herzogille, Alain Resnaisille, Jane Campionille, David Cronenbergille ja Clint Eastwoodille.

Juhlanäytöksensä elokuvaksi Carpenter oli valinnut vuonna 1982 valmistuneen, Etelämantereen lumisen hiljaiselle tutkimusasemalle sijoittuvan pelottelufilmin The Thing – ”se” jostakin. Lisäksi Carpenter tunnetaan muun muassa elokuvista Pako New Yorkista (1981) sekä tieteisromanssista Starman (1984).

Halloween-kauhuelokuvien laajasta sarjasta hän ohjasi vain ensimmäisen. Viime vuonna Carpenter osallistui kuitenkin sarjan 11. osan tekemiseen tuottajan nimikkeellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt