Mitte, 19, lähti pelonsekaisin tuntein etsimään äitiään Pietarista – perillä kasvoille lävähti äärimmäisen julma tieto: oli kaksi viikkoa myöhässä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Mitte, 19, lähti pelonsekaisin tuntein etsimään äitiään Pietarista – perillä kasvoille lävähti äärimmäisen julma tieto: oli kaksi viikkoa myöhässä

Julkaistu: 14.5.2019 20:56

Venäjältä Suomeen adoptoitu Mitte etsi äitiään Kadonneen jäljillä -sarjassa. Perillä Pietarissa oli vastassa lukuisia iloisia yllätyksiä, mutta myös äärimmäisen musertava tieto.

19-vuotias Mitte on kasvanut Suomessa, mutta hänen juurensa ovat Pietarissa, Venäjällä. Mitten äiti antoi hänet adoptoitavaksi suoraan synnytyslaitoksella ja elämänsä viisi ensimmäistä vuotta hän vietti pietarilaisessa lastenkodissa.

Vaikka Mitten lapsuus Suomessa oli hyvä, on häntä aina kalvanut se, ettei hän ole koskaan tavannut biologista äitiään tai sisaruksiaan. Hän ei ole koskaan nähnyt biologisesta edes kuvaa eikä tiedä heistä juuri mitään. Tiistai-illan Kadonneen jäljellä -jaksossa Mitte päätti viimein lähteä Venäjälle etsimään sukulaisiaan ja ennen kaikkea äitiään.

– Tuntuu tärkeältä tietää se, että se äiti on siellä. Varsinkin, niin rajulta kuin se kuulostaakin, kun adoptioäitini ei tunnu äidiltä. Minulla on välillä ollut suvussa musta lammas -olo, Mitte selitti päätöstään sarjassa.

Mittellä oli hallussaan adoptioasiakirjoja ja joitakin ennakkotietoja biologisesta äidistään. Hän tiesi äitinsä nimen ja sen, että tämä piti neljästä lapsestaan kaksi ja antoi Mitten lisäksi yhden lapsen, pikkuveljen, adoptoitavaksi Yhdysvaltoihin.

– Tiedän äidistäni sen, että hän on ehkä olemassa ja on ollut alkoholisti. Toivon, että se ei pidä paikkaansa, Mitte kertoi.

Ennakkotietojensa avulla Mitte suuntasi Pietariin yhdessä Ellen Jokikunnaksen kanssa. Matka jännitti Mitteä valtavasti, sillä hän pelkäsi biologisen perheensä suhtautumista itseensä. Mitte syntyi Anna-nimisenä tyttönä, mutta vaihtoi myöhemmin nimensä huomattuaan olevansa transsukupuolinen.

Mitten pahin pelko ennen matkaa oli, ettei hänen äitinsä hyväksyisi häntä sellaisena kuin hän on. Venäjällä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asema on hyvin heikko ja se tuntuu transsukupuolisesta, Sonja-puolisonsa kanssa elävästä Mittestä äärimmäisen pahalta.

– Totta kai se sattuu. Varsinkin tässä tilanteessa mua pelottaa todella paljon, että miten siellä reagoidaan muhun, Mitte pohti.

Äidin etsinnät alkoivat pietarilaisesta lastenkodista, jossa Mitte asui 5-vuotiaaksi asti. Vierailu oli hänelle merkityksellinen, sillä hän muisti paikan kotina. Heti orpokodin pihaan saapuessaan Mitte murtui kyyneliin.

– Tuli ehkä jollain tavalla koti mieleen ja sellainen kotoisa olo, hän huokaisi.

Lastenkoti osoittautui nopeasti vesiperäksi, sillä sieltä löytyi ainoastaan Mittellä jo valmiiksi hallussaan olevat asiakirjat. Seuraavaksi vuorossa oli kaksi virastoa, joista toinen tuotti tulosta ja Mitte sai haltuunsa äitinsä osoitteen.

Samaan aikaan lastenkodista saatiin mykistävä tieto: Mitten Sergei-niminen veli asui yhä Pietarin alueella ja lisäksi oli olemassa vuonna 2005 syntynyt pikkusisko Diana, josta Mitte ei ollut koskaan kuullutkaan.

Mitte vei vanhaan lastenkotiinsa tuliaisia. Hän ja Ellen Jokikunnas antoivat lapsille leluja ja karkkeja.

Mitte pelkäsi ennen matkaa, etteivät hänen biologiset sukulaisensa hyväksyisi häntä sellaisena kuin hän on. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi.

Ilo vaihtui suruksi

Etsintöjen toinen päivä oli vastaus Mitten unelmiin: hän pääsi viimein tapaamaan ensimmäistä kertaa biologisen perheenjäsenen, isosisko Olesjan, joka asui virastosta saadussa osoitteessa. Sisarusten kohtaaminen oli tunteikas ja he halasivat toisiaan pitkään. Mitten helpotukseksi sisko suhtautuu häneen lämpimästi.

– Halaaminen tuntui tosi hyvältä. Aikamoinen tunne, että 20 vuoden jälkeen näet oman siskosi, Mitte kertoi kameroille häkeltyneenä.

Olesjalla oli Mittelle paljon kerrottavaa. Hän kehaisi heti, että tämä näyttää todella paljon veljeltään Sergeiltä.

Sergei asui perheessä 9-vuotiaaksi asti ja on yhä tekemisissä siskonsa kanssa. Sergein tilanne on kuitenkin hankala, sillä hänet otettiin huostaan eikä hänellä mene nykyään kovin hyvin. Vuonna 2005 syntynyttä Diana-siskosta Olesjalla ei ollut lisätietoja, sillä hän ei ollut koskaan tavannut sisarusparven nuorimmaista.

Sen sijaan Olesja tunsi vielä yhden sisaruksen, isosisko Svetlanan, josta Mittellä ei ollut ollut koskaan mitään tietoa. Kävi ilmi, että Svetlanalla ja Mittellä oli eri äiti, mutta sama isä.

– Se oli hämmentävä tilanne, että mitä just tapahtuu, Mitte kertoi typertyneenä kuultuaan jälleen uudesta sisaruksesta.

Myös Mitte sai yllättää Olesjan, sillä tämä ei tiennyt mitään Yhdysvaltoihin adoptoidusta Alexander-veljestä.

Julma tieto paljastui

Iloinen tapaaminen sai kuitenkin nopeasti musertavan käänteen. Mitten olomassaolo selvisi Olesjalle vasta viime vuonna, kun sisarusten isä kuoli ja hän sai nähtäväkseen tähän liittyviä asiakirjoja.

– Kävi ilmi, että isä oli kuollut noin vuosi sitten. Se kolahti yllättävän kovasti, koska en tiennyt isästä mitään. Ei mulla ollut edes mitään nimeä, Mitte kertoi kameralle.

Myös äidin kohtalo paljastui pian, kun Mitte sai käsiinsä ensimmäistä kertaa elämässään valokuvan tästä. Mitten äiti oli kuollut vakavaan sairauteen vain pari viikkoa aiemmin.

Mitteä ja Elleniä avusti Pietarissa Filip, joka tulkkasi ja hoiti monimutkaista byrokratiaa.

Olesjan mukaan Mitten äiti eli vaikean elämän. Hän kärsi alkoholismista ja se vei hänen elämänsä syöksykierteeseen. Viimeiset hetkensä Mitten äiti oli erittäin sairas. Olesjan mukaan hän sai aivohalvauksen ja hänellä oli myös aivokasvain. Hän oli kuollessaan vain 43-vuotias.

Tieto sai Mitten murtumaan kyyneliin.

– Tuntuu siltä, että mä myöhästyin. Ja mähän myöhästyinkin. Se olisi ollut vain ehkä kahdesta viikosta tai kuukaudesta kiinni, että olisin nähnyt äitini, hän sanoi.

Mitten matka Venäjälle päättyi järkyttävistä uutisista huolimatta iloisesti. Hän tapasi myös toisen isosiskonsa Svetlanan ja sai kuulla tältä vielä yhdestä sisaruksesta. Mittellä oli myös isoveli ja yhteensä sisaruksia oli peräti seitsemän.

– Siis meitä on seitsemän sisarusta! Kyllä se pikkusen pistää pään pyörälle. Ei oo todellista! Mitte ihmetteli.

Myös Mitten pelko torjutuksi tulemisesta osoittautui turhaksi. Isosiskot ottivat hänet avosylin vastaan ja kolmikko suunnitteli pitävänsä yhteyttä myöhemminkin.

– Siskoni ottivat mut erittäin hyvin vastaan kaikesta huolimatta, siitä millainen olen ihmisenä. He olivat avoimia ja hyväksyivät mut tällaisena kuin olen. Olin ihan, että jes, voin hengittää siskojeni edessä, helpottunut Mitte kertoi jakson päätteeksi.

Kadonneen jäljillä tiistaisin Livillä klo 20.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?