Transsukupuolinen Mitte, 19, syntyi Venäjällä Annana – nyt hän etsii äitiään ja pelkää tämän reaktiota: ”Pahinta olisi, jos hän hylkäisi minut uudestaan” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Transsukupuolinen Mitte, 19, syntyi Venäjällä Annana – nyt hän etsii äitiään ja pelkää tämän reaktiota: ”Pahinta olisi, jos hän hylkäisi minut uudestaan”

Julkaistu: 14.5.2019 16:31

19-vuotias Mitte toivoo löytävänsä Venäjältä vastauksia kysymyksiinsä. Matkassa kuitenkin huolettaa se, pystyvätkö biologiset vanhemmat hyväksymään hänet sellaisena kuin hän on.

Tämän viikon Kadonneen jäljillä -jaksossa tapaamme transsukupuolisen Mitten, 19, joka etsii juuriaan Venäjältä. Mitte adoptoitiin Suomeen hänen ollessaan vasta muutaman vuoden ikäinen, eikä hän ole koskaan nähnyt edes valokuvaa biologisista vanhemmistaan. Mitte haluaa palavasti saada yhteyden juuriinsa, mutta samalla hänen mielessään on monenlaisia pelkoja koskien matkaa.

– Pahinta olisi se, että kuulisi, että äiti olisi kuollut. Ja sitten vaikka hän olisikin elossa ja me nähtäisiin, niin hän ei hyväksyisi mua ollenkaan tai sellainen, että hän hylkäisi minut uudestaan. Se olisi paha”, nuorukainen pohtii.

Mitte määriteltiin syntymässä tytöksi, mutta on sittemmin korjannut sukupuolensa. Mitteä huolettaa, pystyykö hänen perheensä hyväksymään hänet sellaisena kuin hän nykyään on.

– Reissussa pelottaa eniten se, että miten mut tullaan ottamaan vastaan, jos me löydetään jotain. Mun biologinen äitihän tiedostaa tietenkin sen, että mä olen syntynyt tyttönä, mutta miten nyt ulospäin näyttää, niin en varmasti ihan hirveästi näytä siltä, Mitte pohtii jaksossa.

Mitte toivoo, että hänen biologinen perheensä hyväksyy hänet sellaisena kuin hän on.

Mitten puoliso Sonja on rakkaansa tukena, kävipä Venäjällä miten hyvänsä.

– Tosiaan kun Mitte on transhenkilö, niin varmaan pahinta Mitelle olisi se, että jos se olisi se syy, miksi (häntä) ei hyväksyttäisi tai miksi ei haluttaisi olla yhteydessä”, Sonja pohtii poikaystävänsä tilannetta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat ovat ahtaalla Venäjällä. Mitte myöntää, että naapurimaan LGBTQ+ -yhteisön tilanne huolestuttaa häntä.

– Se suoraan sanottuna sattuu. Mä olen mitä olen ja se mitä mä olen niin sitä ei tosiaan Venäjällä hyväksytä nykypäivänä, niin totta kai se sattuu”.

Kadonneen jäljillä Livillä tiistaisin kello 20.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?