Selviytyjillä oli rajut seuraukset: Miska Haakana tajusi kesken ruotsinristeilyn, että tarvitsi apua – lähetti paniikissa viestin psykologille - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Selviytyjillä oli rajut seuraukset: Miska Haakana tajusi kesken ruotsinristeilyn, että tarvitsi apua – lähetti paniikissa viestin psykologille

Selviytyjät-voittaja Miska Haakana sai kokea kantapään kautta, miten rankka kilpailu on henkisesti.

13.5.2019 15:43

Moni Selviytyjät-kilpailija on kertonut avoimesti siitä, miten rankkaa peli on paitsi fyysisesti, myös henkisesti. Formaattiin kuuluu, että kilpailijat viettävät kuukauden alkeellisissa olosuhteissa keskellä viidakkoa, saavat vain vähän ruokaa ja juonittelevat taukoamatta toistensa selän takana.

Myös kilpailun voiton sunnuntaina napannut Miska Haakana sai kokea kisan kovuuden, osittain kantapään kautta.

Miska vietti Filippiineillä autiolla saarella yhteensä 32 päivää. Sinä aikana hän koki loukkaantumisia ja henkisesti rankkoja hetkiä.

– Jälkikäteen kun miettii, niin se oli paljon rankempaa kuin siellä edes tajusi. Koska olen juuri se perinteinen suomalainen, joka ei näytä välttämättä, vaikka olisi kuinka rankkaa, tajusin sen kaiken vasta myöhemmin, Miska kertoo IS:lle.

Kisan aikana Miska satutti selkänsä niin, että se on vaivannut myös kuvausten päätyttyä ja oli koko ajan naarmuilla ja kolhuilla, jotka tulehtuivat. Myös silmätulehdus piinasi häntä kahdesti ja hän oli lähellä saada lämpöhalvauksen.

– Lämpöhalvaus oli tosi lähellä kahteen otteeseen. Ekan jakson jälkeen oksentelin ja oli ihan kamala olo. Finaalikilpailun jälkeen makasin siellä vedessä ja lääkintätiimi laittoi päälleni vettä ja yritti viilentää minua.

– Enemmän, kun kerran oli sellainen fiilis, että kuolen vielä tänne.

30 000 euroa napannut Miska tuuletti voittoaan viimeisessä heimoneuvostossa.

Miska oli valmistautunut Selviytyjiin syömällä kuukauden ajan vain yhden salaatin päivässä. Sen vuoksi hän laihtui paljon ja nopeasti, mutta pystyi myös muita kilpailijoita helpommin sietämään nälkää saarella.

– Psykologi ja lääkärit sanoivat, että tankkaa mahdollisimman paljon, koska siellä ei saa mitään. Minua kehotettiin syömään paljon, mutta olin ihan, että öö en mä lääkäreitä kuuntele. Selkeästi se toimi, koska ei mulla nälkä siellä ollut. Parina päivänä, jolloin ei syönyt mitään, tuntui, että kun nousee ylös pyörtyy, mutta ei ruoka ollut mulle muuten mikään ongelma.

– Valmistautumiseni vuoksi mulla lähti paino paljon nopeammin kuin monella muulla. Yli kymmenen kiloa putosi yhteensä. Otin kuvan sinä iltana, kun pääsin sieltä ja näytin siinä ihan Tom Hanksilta autiolla saarella, kun kylkiluut paistoi läpi, Miska kertoo nauraen.

Fyysinen kuormitus päättyi siihen, kun kamerat sammuivat. Sen sijaan henkinen puoli nosti päätään vasta pari viikkoa kilpailun päättymisen jälkeen.

Kohtaus ruotsinlaivalla havahdutti

Kun viimeinen heimoneuvosto oli ohi, pääsi Miska hotellille muiden kilpailijoiden kanssa kahden aikaan yöllä. Takana oli pitkä päivä ja edessä kotimatka Suomeen.

– Otin siinä yhden kokiksen, jossa oli seassa vähän extraa, soitin tyttöystävälle ja menin nukkumaan. Olin tottunut siihen bambualustaan ja mulla oli kamala hiki ja nukuin tosi huonosti. Se yö oli kamala.

Seuraavana yönä oli lähtö takaisin Suomeen. Miska nukkui pari tuntia ennen sitä, koko automatkan ja lennon Helsinkiin.

– Mä vaan nukuin. Pääsimme Suomeen ja kello oli viisi aamulla. Taisin heti sinä päivänä alkaa suunnittelemaan videoita ja tekemään töitä. Seuraavana päivänä aloimme kuvaamaan ja lähdin ihan heti painamaan täysiä, YouTube-videoita työkseen tekevä Miska kertoo.

Sometähti teki töitä täydellä höyryllä pari viikkoa, kunnes oli aika lähteä keikalle ruotsinristeilylle. Siellä Miskalle iski äärimmäisen paha migreenikohtaus.

– Minut oli buukattu risteilylle vetämään juontokeikkaa. Kun keikka oli ohi, iski ihan kamala migreeni ja tajusin, etten olekaan ihan kunnossa.

Miska palasi suoraan Selviytyjien kuvauksista töihin. Parin viikon päästä hän tajusi, että oli pakko pitää lomaa.

Miskan oli tarkoitus juhlia ja rentoutua, sen sijaan hän päätyi kärvistelemään piinaavan kivun kanssa. Hänen silmistään lähti näkö ja hän säikähti tilannetta, sillä migreenikohtaukset olivat pysyneet poissa vuosien ajan.

– Olin ihan paniikissa, koska migreeniä ei ollut ollut pitkään aikaan, ja otin yhteyttä Selviytyjien psykologiin. Yritin lähettää hänelle viestin, vaikken edes nähnyt kunnolla, että apua vartaanko aika.

Miska ei ollut ehtinyt jutella psykologin kanssa kuvausten päätyttyä kuten muut kilpailijat. Psykologi oli kehottanut häntä varaamaan ajan myöhemmin ja varoittanut kisan kovista seuraamuksista, mutta Miska oli viis veisannut ammattilaisen sanoista.

– Ajattelin perinteisenä suomalaisena miehenä, että joo joo what ever, olen ihan kunnossa. Sen migreenin jälkeen tajusin, että Miska nyt lopeta, sun on pakko pysähtyä ja pitää breikki.

Miska ymmärsi olevansa henkisesti täysin lopussa. Selviytyjien juonittelu, rankat olosuhteet viidakossa, ravinnon puute ja liian nopea arkeen paluu olivat yhdessä aiheuttaneet liian suuren henkisen kuormituksen. Hän päätti ottaa pari viikkoa lomaa, lähti mökille ja sulki itsensä ulkomaailmasta laittamalla puhelimensa pois.

– Se auttoi ja kaikki oli hyvin sen jälkeen. Selvästi tarvitsin vain sen levon. Olen niin suomalainen, kun vaan voi olla, että en kuuntele muiden ohjeita, vaan tajuan asian vasta, kun on pakko, hän toteaa.

Selviytyjien voittopotilla Miska aikoo lähteä lomamatkalle. Osa rahoista menee hyväntekeväisyyteen ja projektiin, joka ilahduttaa sometähden seuraajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?