Dome Karukosken Tolkien-kuvaukset alkoivat katastrofaalisesti – työryhmän suomalaiset paljastavat, miten Hollywood-elokuva pelastettiin - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Dome Karukosken Tolkien-kuvaukset alkoivat katastrofaalisesti – työryhmän suomalaiset paljastavat, miten Hollywood-elokuva pelastettiin

Brittiläiselle apulaisohjaajalle piti antaa potkut jo Tolkienin kuvausten alussa. – Jouduin sanomaan pojalleni, että mennäänkin Lappiin jokin toinen kerta. Se keskustelu ei mennyt hyvin, korvaajaksi pikavauhtia Suomesta lennätetty Antti Lahtinen kertoo.

3.5.2019 16:13

Suomalaisen Dome Karukosken ohjaama elämäkertaelokuva Taru sormusten herrasta -kirjojen luojan J.R.R. Tolkienin nuoruudesta on ehtinyt kerätä kiitoksia jo elokuvakriitikoilta – sekä suomalaisilta että muutamilta brittiarvostelijoilta.

Komeasta lopputuloksesta ei arvaisi, että Tolkien-elokuvan kuvaukset Liverpoolissa alkoivat lokakuussa 2017 katastrofaalisesti.

– Meiltä lähti jengiä työryhmästä pois, ja osa potkittiin pois. Moni oli tiukoilla, Karukoski kuvailee ensimmäisiä päiviään ensimmäisen Hollywood-elokuvansa kuvauksissa.

Aikataulut oli viritetty kireälle. Kiire purkautui isossa työryhmässä muun muassa huutamisena.

– Tuntui koko ajan, että olemme jäljessä aikatauluista ja että ihmiset eivät saa tehdä työtään tarpeeksi hyvin. Johtamiskoneisto ei toiminut, Karukoski tiivistää.

Antti Lahtinen hälytettiin lokakuussa 2017 pikavauhtia Tolkienin apulaisohjaajaksi.­

Hankausten yhtenä syynä oli alkuperäinen brittiläinen apulaisohjaaja. Apulaisohjaaja on kuvausten työnjohtaja, jonka tehtävänä on sovittaa eri osastojen toiminta yhteen, välittää tietoa eri työryhmille, luoda järkevä ja turvallinen kuvaussuunnitelma sekä vastata siitä, että muun muassa ohjaaja ja näyttelijät saavat keskittyä kohtausten sisältöön.

Elokuvan tuottajat päätyivät siihen, että brittiläiselle apulaisohjaajalle on pakko antaa potkut.

Lokakuisena keskiviikkona 2017 apulaisohjaaja Antti Lahtinen sai puhelun: voisiko tämä mitenkään lentää Suomesta Britanniaan Tolkienin kuvauksiin – ja mahdollisimman nopeasti?

Lahtinen sanoi ensin ei. Hänen oli tarkoituksena olla loppuvuosi kotona pienten lastensa kanssa, koska sinä syksynä oli vaimon, pukusuunnittelija Ninni Lahtisen, vuoro tehdä töitä.

– Kaikista pahinta oli, että minun oli tarkoitus lähteä Lappiin vaeltamaan kuusivuotiaan poikani kanssa. Jouduin sanomaan pojalle, että mennäänkin Lappiin joku toinen kerta. Se keskustelu ei mennyt hyvin, Antti Lahtinen sanoo varovasti.

– Vaimo kuitenkin sanoi, että nyt lähdet vain.

Dome Karukoski tajusi Tolkienin kuvausten ensimmäisellä viikolla, että aikataulu on viritetty aivan liian tiukaksi. Lisäksi ongelmia tuotti apulaisohjaajaksi palkattu britti.­

Päätöksen lähtemisestä Lahtinen teki kahden päivän empimisen jälkeen. Tolkienin käsikirjoituksen hän ehti lukea vasta lentokoneessa sunnuntaina.

– Olin sitten ihan fiiliksissä, miten hienoa tarinaan olen menossa tekemään. Tapasin yhden kuvaustiimin sunnuntai-iltana, ja Dome laittoi ruokaa.

Maanantaina Lahtinen oli jo Liverpoolissa kuvaamassa kohtauksia talossa, joka oli lavastettu nuoren Tolkienin lapsuudenkodiksi.

– Tekemistä oli aivan hirveästi. Heillä oli jäänyt edelliseltä kuvauspäivältäkin pari kohtausta tekemättä.

Tavallisesti Lahtinen valmistelee elokuvien kuvauksia 1,5–2 kuukautta ja luo itse myös aikataulut. Nyt ylimääräinen aika meni lähinnä kärryille pääsemiseen. Joinakin päivinä hän kuuli vasta kuvauksissa, missä kaupungissa ollaan.

– Viikonloputkin olivat työpäiviä. Reilun puolentoista kuukauden aikana en käynyt kertaakaan Suomessa. Perhe vieraili kuvauksissa yhden pitkän viikonlopun, Lahtinen kuvailee kiiretunnelmia.

Tolkienin tapahtumat sijoittuvat ensimmäisen maailmansodan molemmin puolin. Tolkienia näyttelee brittitähti Nicholas Hoult ja hänen tyttöystäväänsä Edith Brattiä esittää Lily Collins.­

Palkitsevimpia olivat sotakohtaukset: parhaimmillaan Lahtisen alaisuudessa oli 300 avustajaa ja parikymmentä koulutettua hevosta.

– Tykkään tehdä toimintaa. Painelimme joukkohaudoissa räjähdysten keskellä. Oli tosi hienoa yrittää saada kohtauksista isoja ja vaikuttavia.

Stunttihevoset ja ratsastajat tulivat suoraan Game of Thronesin kuvauksista.

– Ne olivat varmaan maailman parhaat. Pystyin tilaamaan paikalle hevosen, joka sormia napsauttamalla kaatuu ja näyttelee kuollutta. Ne olivat aivan millintarkasti koulutettuja, Lahtinen kuvailee.

Leikkaaja Harri Ylönen huomasi, millaisia paineita Hollywood-tuotanto tuo koko työryhmälle. Kukin työsopimus on voimassa aina vain viikon kerrallaan.­

Sopeutumista auttoi, että Lahtinen tunsi entuudestaan Karukosken ja tanskalaisen kuvaajan Lasse Frankin työtavat. Lahtinen on työskennellyt Karukosken kanssa Napapiirin sankareista (2010) lähtien.

– Dome on ohjaajana innostunut ja innostava ja miettii aina, miten tästä saisi paremman. Hän on hyvä yhdistelmä vaativaa ohjaajaa, jolla on kuitenkin lämmin sydän, Lahtinen kehuu.

– Dome ja Lasse ovat molemmat kuvauksissa hyvin virittyneitä. Itse olen sitten rauhallisempi.

Karukoski ylistää Lahtisen nopeaa orientoitumista vaikeaan tilanteeseen.

– Antti otti johtamisen heti haltuun. Siksi hänelle tarjottiinkin sieltä lisää töitä.

Toistaiseksi Lahtinen on kuitenkin kieltäytynyt Hollywoodista tulleista työtarjouksista.

– Domen kautta olen saanut viestejä, että heti kun haluan lähteä reissaamaan, olisi monia projekteja käynnissä. Vielä ei ole tullut sellaista oloa, että haluaisin lähteä, Lahtinen virnistää.

Katastrofilta vältyttiin, ja Tolkien-elokuva valmistui. Maanantaina päätähdet Lily Collins ja Nicholas Hoult osallistuivat elokuvan Britannian kutsuvierasjuhliin.­

Ensimmäisen viikon työt saatiin pelastettua suomalaisvahvistuksen ansiosta.

– Ensimmäisestä viikosta selvittiin. Onneksi emme kuvanneet silloin vielä mitään todella tärkeää – ei esimerkiksi (päätähtiä) Nicholas Houltia ja Lily Collinsia, Karukoski toteaa.

– Teimme ensimmäisellä viikolla sellaisia kohtauksia, jotka olivat leikattavissa pois, eikä sinne jäänyt mitään sellaista, mikä enää kaihertaisi, ohjaaja kiittää.

Myös leikkaaja Harri Ylönen saapui Liverpooliin jälkijunassa vasta kuvausten puolivälissä – mutta ihan tarkoituksella: Tolkienin ensimmäinen kuvauskuukausi kun meni päällekkäin Veljeni vartija -elokuvan (2018) leikkaustöiden kanssa.

Lahtisen tapaan Ylönenkin tunsi Karukosken hyvin: hän leikkasi aikoinaan jo tämän ensimmäisen pitkän elokuvan Tyttö sinä olet tähti (2005).

Tolkien on ohjaaja Dome Karukosken ensimmäinen Hollywood-elokuva. Se teki myös Harri Ylösestä ensimmäisen suomalaisen Hollywood-leikkaajan ja Antti Lahtisesta ensimmäisen suomalaisen Hollywood-apulaisohjaajan.­

Hollywood-tuotannon pitkät 12-tuntiset työpäivät tulivat kuvausten aikana tutuiksi – samoin paine. Kukin työsopimus oli voimassa aina vain seuraavaan perjantaihin. Potkujen pelko myös hidasti joidenkin työntekoa.

– Pohjoismaissa olemme tottuneet keskustelemaan ongelmista yhdessä. Tuolla monet pyrkivät ensisijaisesti suojelemaan työpaikkaansa ja olemaan vasta toissijaisesti luovia. Jouduin oikein kannustamaan oman tiimini väkeä olemaan luovia, Ylönen kuvailee.

Kuvausten jälkeen Ylö­sen työ jatkui Helsingissä, jossa hän koosti muun muassa Tolkienin ensimmäisen leikkausversion.

Dome Karukoski pyrki tuomaan Tolkienin tuotantoon henkeä, jossa kaikki ovat osa samaa perhettä. Elokuvan tärkeimpiä hetkiä on kahvilakohtaus, jossa Nicholas Hoult ja Lily Collins kiistelevät sanojen merkityksistä.­

Kiireen vastapainoksi myös ohjaaja Karukoski pyrki luomaan kuvauksiin henkeä, jossa kaikki ovat ikään kuin osa samaa perhettä. Osaltaan se auttoi purkamaan jännitteitä jo vaikean ensimmäisen viikon aikana.

– Suomalaiseen tapaan puhuin kaikille ja höpöttelin ruokatauoillakin kaikille, että mitä kuuluu. Myöhemmin tuottaja tuli sanomaan minulle, että Dome, sun ei ole pakko jutella kaikille, Karukoski naurahtaa.

– Vastasin, että se kuuluu ohjausmetodiini – mutta ilman sitä moni olisi luultavasti lähtenyt koko tuotannosta. Nyt he kokivat, että heitä arvostetaan, Karukoski summaa.

Tolkien, ensi-ilta Suomen ja Britannian elokuvateattereissa perjantaina 3.5.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?