Audrey Hepburn oli tähti, joka jäi melkein syttymättä – elämään mahtui nälänhätää, keskenmenoja ja epäonnea rakkaudessa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Audrey Hepburn oli tähti, joka jäi melkein syttymättä – elämään mahtui nälänhätää, keskenmenoja ja epäonnea rakkaudessa

Jumalaisen Audrey Hepburnin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 90 vuotta. Läheltä piti, että häntä ei koskaan olisi nähty valkokankaalla: Audreyn sydän pysähtyi vauvana, mutta äiti sai hänet elvytetyksi. Tähden elämää muovasivat nälänhätä natsien miehittämässä Hollannissa, keskenmenot, epäonniset rakkaudet ja terveysongelmat.


4.5.2019 7:30

Synnyin toukokuun 4. päivä 1929. Ja kuolin kolme viikkoa myöhemmin.

Näin näyttelijä Audrey Hepburn olisi omien sanojensa mukaan aloittanut kirjan itsestään. Yhden elokuvahistorian legendaarisimman tähden elämä oli päättyä jo vauvana hinkuyskään. Tytön sydän pysähtyi, mutta äiti onnistui elvyttämään lapsensa takaisin henkiin.

Ihmiset muistavat nukkemaisen kaunottaren tuikkivat, aseistariisuvat suuret silmät ja vienon hymyn, mutta harva tietää, millaisen elämän Audrey Hepburn eli.

Hän syntyi 90 vuotta sitten hollantilaisen paronittaren Ella van Heemstran ja englantilaisen Joseph Rustonin perheeseen Brysselissä. Isä jätti perheen, kun tyttö oli 6-vuotias. Näyttelijä kuvaili isän lähdön vaikuttaneen häneen pitkään.

Toisen maailmansodan puhjetessa 10-vuotias Audrey kävi koulua sisäoppilaitoksessa Lontoossa. Äiti lähetti tyttärensä sodan puhjettua takaisin Hollantiin toivoen, ettei sota ulottaisi pahimpia juuriaan sinne asti.

Dutch Girl: Audrey Hepburn and World War II -kirjassa kerrotaan, kuinka Hepburn työskenteli hollantilaiselle vastarintaliikkeelle pysäyttääkseen natsit. Rahaa vastarintaliikkeelle Audrey keräsi muun muassa balettinäytöksillään. Hän myös piilotteli äitinsä kanssa brittiläistä laskuvarjojääkäriä kellarissaan.

Erityisen raskasta Hepburnille oli hänen enonsa, kreivi Otto van Limburg Stirumin kohtalo. Natsit murhasivat enon kuukausien vankeuden jälkeen. Hepburnin velipuolista toinen joutui keskitysleirille ja toinen pakeni maan alle.

Pieni Audrey paronitar Ella van Heemstran sylissä vuonna 1930.­

Audrey Hepburn näki nälkää Hollannin nälkätalvena 1944, jolloin nälänhätä tappoi 22 000 ihmistä. Nuoren tytön ruokavalio koostui nokkosista, tulppaaninsipuleista ja vedestä. Aliravitsemus aiheutti hänelle anemian, astman ja keltataudin. 16-vuotiaana tyttö painoi vain 39 kiloa vaikka oli 168 senttiä pitkä.

Hepburn ei koko elämänsä aikana painanut yli 50:tä kiloa. Syömishäiriöiseksi epäillyn näyttelijän hoikkuus selittyi aliravitsemuksen aiheuttamilla terveysongelmilla.

Sodan kokemukset muovasivat Audrey Hepburnin koko elämää. Hollywoodin glamourin sijaan Hepburn halusi kertoa lapsilleen Hollannista ja sodan tapahtumista.

”Kun äitini puhui itsestään ja mitä elämä oli hänelle opettanut, Hollywood oli viimeinen asia. Sen sijaan, että hän olisi nimennyt kuuluisia paikkoja Beverly Hillsissä, hän esitteli meille epämääräisiä ja vaikeasti lausuttavia alankomaalaisia paikkoja”, hänen poikansa Luca Dotti kertoo Robert Matzenin kirjoittamassa kirjassa.

Kun sota loppui, Hepburn lähti jatkamaan balettiopintojaan Lontooseen ja työskenteli musikaaleissa. Haave urasta ballerinana kariutui Hepburnin pituuteen ja siihen, ettei sodan runtelema nainen ollut pystynyt omaksumaan kunnolla lajin tekniikkaa.

Hepburn ajautui näyttelijäksi. Hän kuvasi Monte-Carlon lemmikkiä ranskalaishotellin aulassa, kun kirjailija Colette huomasi hänet. Ranskalainen kirjailija huudahti Voguen mukaan: ”Voilà, c’est Gigi”, ”Kas tuossa on Gigi” ja tahtoi kiinnittää nuoren naisen esittämään hahmoaan Gigiä musikaalin Broadway-tuotantoon.

Kokematon Hepburn takelteli repliikkien lausumisessa, puhui hiljaa ja sai välillä astmakohtauksia, mutta onnistui tosipaikan tullen ja teki Gigistä katsojamenestyksen 1951.

Gregory Peck ymmärsi Loma Roomassa -elokuvan kuvauksissa uuden supertähden syttyneen.­

Kaksi vuotta myöhemmin hänet kiinnitettiin Loma Roomassa -elokuvaan yhdessä Hollywood-tähti Gregory Peckin kanssa. Peck kuvailee Audrey Hepburn Remembered -dokumentissa kaikkien rakastaneen Hepburnia kuvauksissa. Peckille valkeni nopeasti, ettei elokuva kertoisikaan hänen roolihahmostaan vaan prinsessa Annista. Ja sen tähdeksi nousisi nuori nukkemainen Hepburn.

Gregory Peck soitti nopeasti agentilleen ja vaati, että elokuvan julisteeseen nostettaisiin yhtä suurella hänen vastanäyttelijänsä nimi. Agentti harasi vastaan ja yritti selittää, että ymmärsihän Peck, kunka kauan häneltä oli kestänyt saada oma nimensä ykköspaikalle. Gregory Peck näpäytti, että hän olisi hölmö, jos ei tekisi sitä, sillä ”tämä tyttö voittaa Oscarin”.

Kymmenen miljoonaa euroa tuottanut Loma Roomassa oli valtaisa menestys. Läpimurtoroolissaan loistanut Audrey Hepburn voitti Oscarin parhaasta naispääosasta.

– Tämä on liikaa. Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat kuukausien ja vuosien ajan auttaneet minua. Olen todella onnellinen, valkoiseen Givenchyn kukkamekkoon pukeutunut kaunotar iloitsi palkintopuheessaan.

Loma Roomassa elokuva ilmestyi 1953.­

Audrey Hepburn palkittiin kahdesti Oscarilla. Vuonna 1953 Loma Roomassa -elokuvasta parhaasta naispääosasta ja vuonna 1993 Jean Hersholtin humanitaarisella palkinnolla.­

Menestysroolit seurasivat toisiaan. Aamiainen Tiffanylla (1961) on yksi Hepburnin klassikkoelokuvista ja pohjautuu Truman Capoten romaaniin. Capote halusi Holly Golightlyn roolin Marilyn Monroen, mutta Paramountin studio tahtoi Hepburnin. Elokuvan iki-ihana sävellys Moon River oli lähellä jäädä leikkauspöydälle studiopomon käskystä, mutta Hepburn vaati sen säilyttämistä.

Rakastunut Pariisissa -elokuvaa varten otettu valokuva, 1957.­

Kaunis Sabrina -elokuvan puffikuva vuodelta 1954.­

Aamiainen Tiffanylla -elokuva on yksi Hepburnin ikimuistoisimpia töitä.­

Aamiainen Tiffanylla julkaistiin uvonna 1961.­

Audrey Hepburn yhdistettiin moniin vastanäyttelijöihinsä, kuten naimisissa olevaan William Holdeniin. Alttarille hän asteli Gregory Peckin juhlissa tapaamaansa näyttelijä-ohjaaja Mel Ferrerin kanssa 1954.

Avioliitto oli vaikea. Sitä varjostivat Ferrerin mustasukkaisuus vaimonsa urasta ja Hepburnin keskenmenot. Hepburn sai yhteensä neljä keskenmenoa, joista yhden Leppymättömät-elokuvan kuvauksissa pudottuaan hevosen selästä. Poika Sean syntyi 1960. Avioliitto kesti 14 vuotta.

Mel Ferrer ei koskaan voittanut Audrey Hepburnin äidin luottamusta. Äiti kutsui Vanity Fairin mukaan Ferreriä tikkujalkaiseksi sammakonnäköiseksi roistoksi. Entisten aviopuolisoiden välit tuhoutuivat. Vaikka heillä oli yhteinen poika, Hepburn puhui ex-miehensä kanssa enää vain kahdesti.

Lukuisten keskenmenojen jälkeen Audrey Hepburn synnytti vihdoin Sean-pojan 1960. Liitto Seanin isän Mel Ferrerin kanssa kesti 14 vuotta.­

Robert Wolders tapasi Audrey Hepburnin vuonna 1980. Tosirakkaus kesti näyttelijätähden kuolemaan saakka.­

Pian avioeron jälkeen Audrey Hepburn tapasi italialaisen lääkärin Andrea Dottin. Häitä juhlittiin 1969 ja vuotta myöhemmin syntyi poika Luca. Avioliittoa kuitenkin nakersivat Dottin syrjähypyt. Lopullisesti pari erosi 1982.

Sen oikean Hepburn löysi vasta elämänsä loppupuolella, kun hollantilaisnäyttelijä Robert Wolders astui hänen elämäänsä 1980.

Audrey Hepburn sairastui vatsasyöpään 62-vuotiaana. Syöpä levisi nopeasti. Los Angelesissa asuneen Hepburnin viimeinen toive oli kuolla rakkaassa kodissaan Sveitsissä. Hän oli niin heikko, ettei matkustaminen olisi ollut mahdollista tavallisella lentokoneella, joten Wolders ja Hepburnia puvustanut ystävä Hubert de Givenchy järjestivät yksityiskoneen kuljettamaan tähden kotiin.

Kahdella Oscarilla palkittu näyttelijä ehti viettää vielä joulun yhdessä läheistensä kanssa ennen kuin hän menehtyi tammikuussa 1993.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?