”Voisin olla haudassa” – Salkkarit-tähti Maija-Liisa Peuhu joutui 7 viikoksi sairaalaan: kärrättiin pyörätuolilla näyttelemään Ulla Taalasmaata

Salatut elämät -tähti Maija-Liisa Peuhu, 77, sai reilut kolme vuotta sitten aivoinfarktin, joka vei hänet viikoiksi sairaalahoitoon. Näyttelijä salasi sairautensa kaikilta ja jatkoi roolissaan Ulla Taalasmaana – myös pitkän sairaalajakson ajan.

Aivoinfarkti jätti Maija-Liisa Peuhulle pysyvät vammat. –En pysty kävelemään kunnolla ja pelkään kaatumista. Ennen juoksin esimerkiksi metron rappuset, mutta enää se ei onnistu – tai juokseminen yleensäkään.

23.4.2019 12:15

Lokakuussa 2015 Maija-Liisa Peuhu istui kotonaan Helsingissä sohvalla. Kello näytti kymmentä illalla ja Peuhu aikoi nousta ylös mennäkseen kylpyhuoneeseen pesemään hampaansa. Hän ei kuitenkaan pysynyt nousemaan, sillä hänen vasen jalkansa ja kätensä eivät totelleet lainkaan. Kun edes seisominen ei sujunut, ymmärsi Peuhu, että jokin oli pahasti vialla.

– Mieheni auttoi minut vessaan, pesin hampaat ja sanoin sitten, että nyt täytyy lähteä johonkin hakemaan apua, Peuhu kertoo IS:lle.

– Jos olisin tiennyt, mistä on kyse, olisimme kutsuneet ambulanssin ja kaikki olisi mennyt hyvin. Nyt kaikki ei kuitenkaan mennyt hyvin, koska en ymmärtänyt, mitä tapahtui, hän jatkaa.

Peuhu oli saanut tietämättään aivoinfarktin, jossa aivojen verenkierto häiriintyy valtimoon syntyneen veritulpan seurauksena. Verenkierron häiriintyessä osa aivoista jää ilman happea ja joutuu siksi kuolioon. Tila on erittäin vaarallinen ja vaatii välitöntä hoitoa.

Peuhulla infarkti oireili outona olona ja vasemman käden ja jalan toimintakyvyttömyytenä. Hän hakeutui päivystykseen Helsingissä heti oireet huomattuaan. Peuhun mukaan häneltä otettiin siellä sydänfilmi ja hän sai pistoksena kipulääkettä ja lihaksia rentouttavaa lääkettä.

– Kumpaakaan en olisi tarvinnut, koska minulla ei ollut mitään kipuja. Lihakseni eivät toimineet muutenkaan eli rentouttava pistos vain pahensi sitä.

Peuhun aivoinfarktista kertoi ensimmäisenä Apu Terveys -lehti.

Peuhu juhlisti Salkkareiden 15-vuotista taivalta tammikuussa 2014. Nyt sarjaa on takana jo 20 vuotta.

Peuhun mukaan hänen hoitoonsa pääsy viivästyi, sillä hänet lähetettiin sairaalasta kotiin. Myös seuraavana päivänä tehty lääkärikäynti oli turha ja hän joutui jälleen kotiin.

Vasta tuttu lääkäri tajusi, mistä oli kyse ja lähetti näyttelijän välittömästi sairaalaan. Peuhun mukaan kesti kuitenkin vielä vuorokauden ennen kuin hän pääsi aivokuvaukseen, jossa lopulta todettiin, että hän oli saanut aivoinfarktin.

Infarktin hoitona käytettyä liuotushoitoa ei voitu tehdä antaa, sillä aikaa oli kulunut liikaa.

Diagnoosista alkoi pitkä hoitojakso, jonka aikana Peuhu vietti kahdessa eri sairaalassa yhteensä seitsemän viikkoa. Ensimmäisen viikon jälkeen hänet siirrettiin kuntoutukseen Laakson sairaalaan. Siellä hän sai fysioterapiaa ja opetteli elämään infarktin aiheuttamien vammojen kanssa.

Vaikka näyttelijän arki pyöri sairaalan ympärillä, oli hän ehdoton yhdestä asiasta: Salattujen elämien kuvauksia ei lykättäisi tai peruttaisi hänen takiaan. Hän halusi hoitaa roolinsa Ulla Taalasmaana myös sairasvuoteelta käsin.

– Lääkärit sanoivat, että älä luule, ei täältä kukaan ole sairaalan historian aikana lähtenyt töihin. Minä ilmoitin, että kyllä minä kuulkaa lähden. Lääkäri sanoi, että et lähde, jos minä en anna lupaa. Niin minä vaan kuitenkin menin, Peuhu nauraa.

– Työni on intohimoni, enkä suostunut antamaan periksi. Minulle oli tärkeää, että pääsin näyttelemään.

Jarmo Koski, Maija-Liisa Peuhu ja Esko Kovero eli Seppo ja Ulla Taalasmaa ja Ismo Laitela vuonna 2004.

Sairaala-aikana Peuhulle oli erityisen rakkaan työn lisäksi kallisarvoista saman kokeneiden ihmisten vertaistuki. Näyttelijä tutustui kuntoutuksessa muihin aivoinfarktin saaneisiin ja jakoi heidän kanssaan kokemuksiaan.

Toimelias Peuhu järjesti sairaalassa tekemistä ja nautti, kun sai kiitosta muilta potilailta. Hän ehdotti hoitajille yhteislaulutilaisuutta ja pian se pidettiin. Hän myös innosti ihmisiä lukemaan ja sai toisesta potilaasta seuraa Sibelius-viulukilpailun kuunteluun.

– Se minua harmittaa, etten ottanut kenenkään ihmisen yhteystietoja siellä ylös. Näin jälkeenpäin olisi ihana pitää heihin yhteyttä, näyttelijä sanoo.

Pitkän kuntoutuksen avulla Peuhu alkoi hiljalleen seisomaan ja myös kävelemään hieman. Vasen jalka ei kuitenkaan palautunut ennalleen ja Peuhu liikkuu nykyään kävelykepin kanssa. Hän myös väsyy nopeammin kuin aiemmin.

– En pysty kävelemään kunnolla ja pelkään kaatumista. Ennen juoksin esimerkiksi metron rappuset, mutta enää se ei onnistu – tai juokseminen yleensäkään.

Peuhun tuttavapiirissä on ihmisiä, jotka ovat saaneet aivoinfarktin liuotushoidon sen määräajan puitteissa ja välttäneet siksi pysyvät vammat. Hän itse joutuu hyväksymään sen, ettei jalka palaudu välttämättä koskaan ennalleen, vaikka kuntoutus jatkuu yhä.

– Yksi fysioterapeutti sanoi, että jätä työt niin hoidan sinut kuntoon. Minä sanoin, että mitäs minä sitten teen. Jos pitää valita työ tai sinut, jätän sinut. Ja niin tein. Tämän jalan kanssa voin elää, mutta ilman työtäni en.

Maija-Liisa Peuhu toivoo, että kertomallaan oman tarinansa hän auttaa muita ihmisiä tunnistamaan aivoinfarktin oireet ja hakemaan hoitoa välittömästi.

Peuhu haluaa nyt kertoa sairaudestaan julkisesti, jotta muut osaisivat vaatia hoitoa ajoissa. Näyttelijän infarktiin ei liittynyt siihen yleensä liitettäviä puhevaikeuksia, roikkuvaa suupieltä tai näköhäiriöitä ja siksi oireiden syy oli aluksi vaikeaa ymmärtää.

Peuhu ei ole katkera siitä, ettei hänen infarktinsa oireita tunnistettu tarpeeksi nopeasti.

– En ole vihainen tai katkera, mutta tulee sellainen tunne, että pitäisi itse tietää niin paljon kaikesta, ettei möhläisi.

– Jos minut olisi heti viety hoitoon, olisi tulos toisenlainen. Olen kuitenkin kai aika onnekas, sillä voisin olla myös halvaantuneena pyörätuolissa tai jopa haudassa. Siksi tässä ei pidä valittaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?