Muistatko Jayne Mansfieldin? Aikansa seksisymboli kuoli traagisessa auto-onnettomuudessa – uutuusdokumentti esittelee karmaisevat yksityiskohdat

Julkaistu:

arvio
Uutuusdokumentti pureutuu vaalean Jayne Mansfieldin elämän viimeisiin vuosiin.
Ihailtu Jayne Mansfield, päihteisiin sortunut vaalea kaunotar, kuoli ”saatanallisen kirouksen” voimasta rajussa auto-onnettomuudessa. Tällaisesta asetelmasta lähdetään kyseenalaistamaan kuulua teoriaa 1950-60-lukujen ikonista ja tämän karusta lopusta.

Kyseenalaistaminen tehdään outoon camp-tyyliin toteutetussa dokumenttielokuvassa, jossa yhdistetään kokeellisia tekniikoita. Mukana on tanssijoita, animaatiota, fiktiota ja faktaa. Näyttelijät, ohjaajat, ajan hahmot ja nykytutkijat kertovat näkemyksiään.

Ylipitkän tuntuinen dokumentti vihjaa, että Marilyn Monroen jalanjälkiin soviteltu vaalea kaunotar oli ”aikakauden älykkäin tyhmä blondi”, joka akateemisesti koulutettuna osasi viittä kieltä ja soittaa viulua ja vain näytteli tyhjäpäistä. Aihepiiri pyörii silti enimmäkseen kohujen äärellä.


P. David Ebersolen ja Todd Hughesin ohjauksessa ollaan lopulta eniten kiinnostuneita Anton LaVeyn saatanallisesta kirkosta ja LaVeyn ja Jayne Mansfieldin välisestä suhteesta. Huhuttiin, että LaVey kirosi Jaynen miesystävän Sam Brodyn kuolemaan auto-onnettomuudessa – kuten sitten kävikin.

Dokumentti keskittyy nimensä mukaisesti Mansfieldin elämän kahteen viimeiseen vuoteen. Viiden lapsen äiti Jayne menehtyi kesäkuussa 1967 vain 34-vuotiaana. Tuolloin mediassa puhuttiin, että näyttelijän ura oli laskusuunnassa, eikä rooleja äiti-ihmiselle riittänyt.

Ilmeisesti autosta löytynyt peruukki sai aikaan sitkeän luulon, että ”traagisen Afroditen” pää olisi irronnut.

Elokuva on viihdyttävä, mutta omituinen toteutus vie tilaa itse aiheelta.


Mansfield muistetaan uskomattomasta tiimalasivartalostaan ja sensuellista vingahtelustaan – sekä hänen vaaleanpunaiseksi maalatusta palatsistaan. Hän oli sensaatio, ”tyhmä neroblondi”, huomionkipeä aikansa realitytähti, ”jossa orasti kammottava kuolema”, kuten jälkeenpäin mediassa kuvailtiin.

Jayne oli ensimmäinen näyttelijä, joka uskalsi riisua itsensä alastomaksi elokuvakameran edessä. Hän myös poseerasi Playboyssa.

Toinen dokumentin tähti on kuuluisa satanisti Anton LaVey, jonka merkitystä Jaynen elämässä on luultavasti liioiteltu. Molemmat olivat julkisuustyrkkyjä, ja Jaynea kuvailtiin LaVeyn Saatanan kirkon ylipapittareksi. Oliko parilla koskaan varsinaista suhdetta – sillä vain spekuloidaan.


Huhuttiin, että mustasukkainen LaVey kirosi Jaynen miesystävän Sam Brodyn kuolemaan auto-onnettomuudessa – kuten sitten kävikin. Dokumentissa annetaan ymmärtää, että LeVey katui katkerasti huomatessaan, että menetti samalla myös ihastuksensa.

Mansfield vieraili myös Suomessa

Jayne Mansfield saapui Yleisradion kutsumana Suomeen lokakuussa 1963 esiintymään Miss Skandinavia -lähetyksessä Suomen Televisiossa. Miesihailijat piirittivät tähden jo lentokentällä niin, että paikalle tarvittiin poliisisaattue.

On kerrottu, että Mansfield sai esiintymisestään noin 40 000 markan palkkion, jonka suuruutta kohuttiin sanomalehdissä. Svenska Teaternissa kuvatussa ohjelmassa Jayne muun muassa soitti viulua. Viidennelle kuulle edennyt raskaus piilotettiin puuhkien ja plyymien alle.


Jayne odotti tuolloin tytär Mariskaa, joka oli myös mukana auto-onnettomuudessa, mutta selvisi pienin ruhjein. Mukana Suomessa oli Mansfieldin keskimmäinen aviomies, kehonrakentaja ja Mr. Universum Mickey Hargitay. Antamassaan haastattelussa Hargitay vakuutteli pariskunnan onnea, vaikka todellisuudessa avioero oli jo kaikessa salassa vireillä.

Mansfield taas kertoi halunneensa pitkään vierailla Suomessa, josta hän ei etukäteen tiennyt mitään muuta kuin että kyseessä on hyvin kaunis maa.

Mansfield 66/67 –dokumentti lauantaina Teema & Fem -kanavalla kello 21.01.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt