Game of Thronesin viimeinen kausi alkaa: tällaista oli sarjan kuvauksissa – äärimmäiset turvatoimet

Suursarja Game of Thronesin viimeinen kausi alkaa maanantaina. Sarjan luojat eivät ilmoittaneet ennakkoon näyttelijöille, kenen tarina on tullut tiensä päähän. IS Tv-lehti vieraili sarjan kuvauksissa Belfastissa ja tapasi sen tähtiä. Emilia Clarke ja Kit Harington ovat tosielämässä hyviä ystäviä.

Miten käy Jon Nietoksen (Kit Harington) ja Daenerys Targaryenin (Emilia Clarke) suhteelle päätöskaudella?

13.4.2019 8:02

Game of Thrones, maanantaisin 15.4. alkaen HBO Nordic & C More sekä C More First ja C More Series.

Tulen ja jään laulun valtakuntaan Pohjois-Irlannin Belfastissa pääsee tarkkaan varjellusta portista. Entisellä telakka-alueella sijaitsevan Titanic-studion turvamies peittää Game of Thrones -tarroilla älypuhelimen kamerat, ja sarjan tiedottaja tarkistaa, että salassapitoasiakirja on allekirjoitettu.

Televisiohistorian suurimman tuotannon viimeisen kauden juonikäänteitä varjellaan tarkkaan – eikä kukaan lipsauta niitä vahingossakaan.

Toinen sarjan luojista, David Benioff, yrittää valottaa ympäripyöreästi, mitä George R. R. Martinin fantasiakirjasarjaan perustuvassa tarinassa tulee tapahtumaan.

– Kun aloimme suunnitella aisaparini Daniel Weissin kanssa viimeistä kautta, George ei ollut vielä kirjoittanut kirjasarjaansa loppuun, mutta puhuimme hänen kanssaan siitä, mihin suuntaan tarina menee. Ennen sarja seurasi kirjan tapahtumia tarkasti, mutta kuudennesta kaudesta lähtien olemme luoneet omat yllätyksemme.

Arya (Maisie Williams).

Martin luokittelee kirjoittajat kahteen kastiin. Hän kuuluu puutarhureihin eli antaa tarinan versoilla luomisvaiheessa, Game of Thrones -sarjan tekijät ovat taas arkkitehtejä.

He tietävät jokaisen käänteen ennen kuvausten alkua ja toimivat minuuttiaikataulussa.

– Aiemmilla kausilla useat merkittävät roolihenkilöt olivat maantieteellisesti kaukana toisistaan, mutta nyt he kohtaavat samalla maaperällä. Hahmoja on myös vähemmän, koska vuosien aikana monet ovat kuolleet, Benioff kertoo ja pahoittelee, että ei voi avata juonta enempää.

  • Miten Game of Thronesin hahmoille käy? Katso asiantuntija Jussi Ahlrothin analyysit sarjan suosikkihahmoista ISTV:n Game of Thrones -spesiaalista:

Benioffia ja Weissia kutsutaan kuoleman kellojen soittajiksi. Jompikumpi heistä pirauttaa näyttelijälle, jonka hahmon elinkaari on saamassa julman lopun.

Viesti oli selvä, kun Sean Beanin esittämä hahmo, Talvivaaran lordi Ned Stark eliminoitiin ensimmäisen kauden lopussa: kukaan ei ole turvassa.

– Höpötämme yleensä jotain hermostuneesti ennen kuin kerromme yhteistyön loppuvan. Ne ovat olleet vaikeita hetkiä, mutta yleensä näyttelijät tietävät, mistä on kyse. Olemme myös pilailleet joidenkin kustannuksella. Soitimme esimerkiksi Nikolaj Coster-Waldaulle ja vasta muutaman minuutin puhelun päätteeksi hän sai kuulla, että hänen hahmonsa Jaime Lannister elää, ainakin toistaiseksi.

Nyt, viimeisellä eli kahdeksannella kaudella, kamppailu Rautavaltaistuimesta on verinen: on vain kaksi vaihtoehtoa – voitto tai kuolema. Sarjan luojat luopuivat puhelinsoitoista.

– Tällä kaudella niin moni kuolee, että päätimme odottaa siihen asti, että näyttelijät ovat lukeneet käsikirjoituksen ja tietävät, mistä on kyse, David Benioff selittää.

Sansa (Sophie Turner).

Toimittajat pääsevät käyskentelemään sarjan kuvauspaikoilla Lannisterin sisarusparin Cersein ja Jaimen yksityishuoneissa, Daenerys Targaryenin Lohikäärmekiven karttahuoneessa, Wardin linnan mailla, jossa on kuvattu Talvivaaraan sijoittuvia kohtauksia, Muurin kupeessa olevassa Mustalinnassa ja varta vasten viimeistä kautta varten Belfastiin rakennetussa Kuninkaansatamassa.

Tuo kaikki on hyvin vaikuttavaa, mutta tapaan näyttelijä Kit Haringtonin koruttomassa ja harmaassa GoT-konferenssihuoneessa.

Harington on kohdannut sarjassa jo kerran verisen kuoleman. Hänen esittämänsä Jon Nietos puukotettiin hengiltä viidennen kauden lopussa. Hän oli silloin Yövartion komentaja. Melisandre-papitar herätti hänet kuolleista seuraavalla kaudella, ja myöhemmin Nietos valtasi Talvivaaran takaisin Starkin perheelle.

Harington on kuvannut viimeiset viikot kohtauksiaan öisin, ja se on vaikuttanut hänen kuntoonsa. Miehellä on flunssa.

– Yleensä olen vahva, mutta nyt kroppani antoi periksi. Varsinkin fyysiset taistelukohtaukset ovat raskaita, sillä ne saatetaan kuvata viidestä eri kuvakulmasta, ja jokainen kohtaus on tehtävä uskottavasti. Lisäksi ylläni on reilut kaksikymmentä kiloa vaatteita, ja kävelen tuolla mudassa korkokengillä, Harington sanoo ja pudistelee naureskellen päätään.

Jon Nietos (Kit Harington).

Vaikka väsymys painaa, ei yksi tämän hetken parhaiten palkatuista näyttelijöistä halua valittaa. Edellisellä kaudella Nietos teki enemmän kuin sinunkaupat entisen vihollisensa, Emilia Clarken esittämän Daenerys Targaryenin kanssa.

Lohikäärmeenkivellä he puivat monien käänteiden jälkeen yhteistä sotasuunnitelmaa Muurin takana olevia yliluonnollisia voimia omaavia valkeita kulkijoita vastaan.

– Zombiet ovat kaikkien yhteisiä vihollisia, Harington toteaa.

Nietoksen ja Targaryenin jäinen alku muuttui intohimon paloksi ja yhdeksi uudeksi sukurutsaustarinaksi valtapelissä, jossa kaikki on mahdollista. Tosin Nietos ei tiedä, että hänen isänsä ei olekaan Ned Stark vaan Rhaegar Targaryen, ja Daenerys on hänen tätinsä.

– Olemme hyviä ystäviä, ja Emilia tuntee myös vaimoni. Intiimit kohtaukset tuntuivat oudoilta, Harington kertoo.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke).

Kumpikaan ei paljasta, miten kaksikon tarina jatkuu.

– Olen tottunut pitämään salaisuuksia sarjan alusta asti, joten se on minulle helppoa, Emilia Clarke sanoo ja nauraa päälle.

Hän kuvaa loppua katkeransuloiseksi.

– Kirjoitin viimeisellä kaudella päiväkirjaa, jotta muistaisin fiilikset myöhemmin. Valitin sitä, että joka päivä satoi, ja olin väsynyt. Mutta olin onnellinen siitä, että näin Game of Thrones -perheeni vielä kerran, Clarke tiivistää.

Häntäkin jännittää, miten katsojat suhtautuvat sarjan loppuun. Harington on huomattavasti tunteellisempi.

– Olen kyyninen englantilaismies, mutta sarjan loppu sai minut itkemään. Luimme sen läpi tässä samassa huoneessa, ja juonikäänteet tulivat minulle yllätyksenä.

Hän kertoo, että ratsasti viimeisenä kuvauspäivänään.

– Emme kuvanneet kronologisessa järjestyksessä, joten kommenttini ei paljasta mitään ohjelman lopusta. Mutta sarja teki minusta hyvän ratsastajan.

Tyrion (Peter Dinklage).

Kun kävelen sarjan lavasteissa ja massiivisilla kuvauspaikoilla, en voi olla miettimättä, että kuinka moni paikka on pystyssä viimeisen osan jälkeen – ja kuka lopulta hallitsee Westerosin mantereen Seitsemän kuningaskunnan Rautavaltaistuinta.

– Olen tyytyväinen lopputulokseen, jos nyt sitten kukaan päätyy kruununhaltijaksi, Nikolaj Coster-Waldau kiusoittelee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?