Kommentti: Pelottava Kati Outinen säväyttää irlantilaisessa kauhuelokuvassa – Tältä Kaurismäen elokuvien legenda näyttää hulluna

Julkaistu:

Kommentti
Jos vanhemmat naiset osaavat Aki Kaurismäen töissä olla piikikkään sarkastisia, kauhuelokuvissa samantyyppistä hahmoa tarvitaan luomaan pelkotiloja, huomauttaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Vanha nainen kääntyy autotiellä hitaasti kohti. Ensin hänestä näkyvät vain rohtuneet huulet. Sitten kasvot. Vaikka kyseessä on irlantilainen kauhuelokuva The Hole in the Ground, kasvot kuuluvat suomalaiselle Kati Outiselle.

Elokuva saa Suomen ensiesityksensä Night Visions -festivaalilla Helsingissä lauantaina.

Kohtaus näyttää klassiselta kauhuelokuvan hetkeltä: Outisen esittämän arvaamattoman naisen liikkeitä odottavat autossa pikkupoika (James Quinn Markey) ja tämän peloissaan oleva yksinhuoltajaäiti (Seána Kerslake), jotka ovat hiljattain muuttaneet Irlannin maaseudulle – selvästikin ihan väärälle pikkupaikkakunnalle.

Lee Croninin ohjaama hallittu kauhufilmi käsittelee avioeron järkyttämän yksinhuoltajaäidin pelkoja siitä, ettei hän enää tunne omaa lastaan omakseen.

Suomalaisen silmiin yhtä kiinnostavaa on hullun ja uhkaavan naisen roolin hiljaisesti mumisten tekevä Outinen.


Vuorosanoja Outisella ei ole pienessä mutta keskeisessä roolissa sitäkään vähää kuin luotto-ohjaajansa Aki Kaurismäen elokuvissa. Vaikka hän ei viivy valkokankaalla kauaa, suomalaisnäyttelijä säväyttää: koko elokuvan uhkaava tunnelma käynnistyy hetkistä, jolloin Outinen ilmestyy mukaan.

Jos vanhemmat naiset osaavat Kaurismäen töissä olla piikikkään sarkastisia, kauhuelokuvissa samantyyppistä hahmoa tarvitaan luomaan pelkotiloja.

Outisen lisäksi irlantilaistuotannossa ovat olleet mukana myös tuottaja Ulla Simonen, puvustaja Saija Siekkinen sekä maskeeraaja Salla Yli-Luopa.

Suomalaiset elokuvantekijät liikkuvat nykyään sujuvasti maasta toiseen – ja Outinen todistaa, ettei kansainvälisten roolien tekeminen suinkaan ole Jasper Pääkkösen, Laura Birnin tai Krista Kososen edustaman nuoremman näyttelijäpolven yksinoikeus.


The Hole in the Ground, Night Visions -festivaalin näytös Helsingissä lauantaina 13.4. Bio Rex -teatterissa klo 18.45.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt