Peter Jacksonin uusi jättielokuva ensimmäisestä maailmansodasta Suomeen – vaatinut 600 tuntia haastatteluja, 200 veteraania ja huuliltalukijoita - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Peter Jacksonin uusi jättielokuva ensimmäisestä maailmansodasta Suomeen – vaatinut 600 tuntia haastatteluja, 200 veteraania ja huuliltalukijoita

Taru sormusten herrasta -ohjaajan dokumenttielokuva pohjautuu satojen tuntien arkistomateriaaliin, jonka restaurointia Peter Jackson on itse valvonut.

Peter Jacksonin ohjaama dokumentti They Shall Not Grow Old päättää äitienpäivänä Espoo Ciné -festivaalin.­

9.4.2019 11:49

Parhaiten Taru sormusten herrasta -trilogiasta sekä samasta fantasiamaailmasta kertovista Hobitti-elokuvista tunnetun elokuvaohjaajan Peter Jacksonin uusi jättielokuva saa Suomen ensiesityksensä Espoo Ciné -festivaalilla.

Festivaalin päätöselokuvaksi äitienpäiväksi 12. toukokuuta valittu They Shall Not Grow Old (vapaasti suomennettuna He eivät elä vanhoiksi) on mittavan työn vaatinut dokumenttielokuva, jonka pohjana ovat ensimmäisessä maailmansodassa kuvatut vanhat filmimateriaalit.

Britannian sotahistoriallisesta Imperial War -museosta sekä BBC:n arkistoista peräisin oleva mustavalkoinen filmimateriaali on restauroitu ja Jacksonin valvonnassa jälkiväritetty.

Pikkutarkkuudesta tunnettu uusiseelantilainen ohjaaja on myös valvonut elokuvan äänitöitä: olemassa oleviin mykkäotoksiin on jälkikäteen luotu uusi äänimaailma muun muassa sotaveteraanien haastattelujen perusteella.

Apuna Jackson on käyttänyt myös huuliltalukijoita, joiden avulla on selvitetty, mitä otoksissa näkyvät sotilaat ovat kuvaushetkellä puhuneet.

Elokuvansa Jackson on koostanut jättimäisestä materiaalista: sen pohjana oli 600 tuntia haastatteluja 200 veteraanilta sekä sadan tunnin verran ensimmäistä maailmansodasta säilynyttä filmimateriaalia. They Shall Not Grow Old saa varsinaisen elokuvateatterilevityksen Suomessa perjantaina 17.5. alkaen.

Peter Jackson on valvonut ensimmäisen maailmansodan filmimateriaalin restaurointia ja jälkiväritystä.­

Juhlavuottaan viettävällä ja 30. kertaa järjestettävällä Espoo Ciné -elokuvafestivaalilla esitetään myös Ethan Hawken ja Noomi Rapacen uusi rikoskomedia Stockholm, jonka tarina pohjautuu Tukholma-syndroomaan liittyneisiin, kaapattujen henkilöiden kertomiin tositarinoihin.

Ohjelmistoon kuuluvat myös 1950-luvun skotlantilaiseen pikkukaupunkiin sijoittuva lesboromanssi Tell It to the Bees, jonka pääosia esittävät Anna Paquin ja Holliday Grainger, sekä Göteborgin että Sundancen elokuvajuhlilla palkittu draama Queen of Hearts, joka kertoo aikuisen naisen (Trine Dyrholm) suhteesta teini-ikäisen poikapuolensa kanssa.

Ethan Hawke nähdään Stockholm-rikoskomedian pääosassa.­

Mukana festivaalilla on myös ruotsalaisen kohuohjaajan Anna Odellin uusi elokuva X&Y, jossa identiteettiä, seksuaalisuutta sekä toden ja tarun suhdetta purkavat myös ruotsalaisnäyttelijät Mikael Persbrandt ja Vera Vitali sekä suomalaiset Ville Virtanen ja Peter Kanerva.

Päätöspäivänä sunnuntaina nähdään Jacksonin elokuvan lisäksi myös mykkäelokuvakonsertti. Edgar Allan Poen tekstiin perustuvan ja Jean Epsteinin ja Luis Buñuelin käsikirjoittaman Usherin talon häviön (1928) säestää elektronissävytteisellä musiikilla Ringa Manner.

Italialaisessa Loro-elokuvassa Silvio Berlusconia näyttelee Toni Servillo.­

Kotimaisena juhlaelokuvana torstaina 9. toukokuuta Espoo Cinéssä nähdään tammikuussa Sundancen elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut kotimainen dokumentti Veeran maaginen elämä, jonka on ohjannut Tonislav Hristov.

Veeran maaginen elämä seuraa lapsuuden traumoista kärsivää nuorta naista, joka purkaa päätään terapian ja roolipelaamisen yhdistelmällä. Varsinaisen Suomen ensi-iltansa elokuva saa 23. elokuuta.

Festivaalin avaa maanantaina 6. toukokuuta Suuresta kauneudesta (2013) tunnetun italialaisen ohjaajan Paolo Sorrentinon uutuuselokuva Loro, jossa Toni Servillo näyttelee avioeroriitoihin joutunutta tosielämän italialaispoliitikkoa Silvio Berlusconia.

Sean Connery näyttelee Punaisen lokakuun metsästyksessä länteen loikkaavaa neuvostoliittolaista sukellusvenekapteenia.­

Varaslähdön festivaaliin ottaa jo toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Kansallinen audiovisuaalinen arkisto.

Sen Kino Regina -teatterissa Helsingissä esitetään tuolloin kaksi elokuvaa, jotka on aiempina vuosina nähty Espoo Cinén ohjelmistossa: John McTiernanin ohjaama kylmän sodan sukellusvenetrilleri Punaisen lokakuun metsästys (1990), jonka pääosissa nähdään Sean Connery ja Alec Baldwin, sekä Michael Haneken draama Pianonopettaja (2001), jonka pääosaa näyttelee Isabelle Huppert.

Punaisen lokakuun metsästys avasi kaikkien aikojen ensimmäisen Espoo Ciné -festivaalin vuonna 1990.

Espoo Ciné -elokuvafestivaali, ma–su 6.–12.5. Näytökset Kino Tapiolassa, Espoon kulttuurikeskuksessa sekä Finnkino Sellossa ja Omenassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?