Huippuohjaaja Dome Karukosken mukaan Hollywoodin elokuva-ala on muuttunut valtavasti: ”On 90-luvun klisee, että siellä tehdään töitä kokaiinipäissään”

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski on todistanut Hollywoodin elokuva-alan muutosta.

Dome Karukoski on Renny Harlinin lisäksi ainoa suomalaisohjaaja, joka on päässyt tekemään elokuvia nimekkäille Hollywood-studioille.

Hollywoodin perinteisten elokuvastudioiden tuotannot poikkeavat toisistaan hyvinkin paljon. Menestystä haetaan eri tavoin. Laadukkaasta tuotannostaan tunnettu Fox Searchlight on napannut Dome Karukosken omaan talliinsa.

Searchlight on tuottanut Karukosken uuden elokuvan Tolkien, joka kertoo fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin nuoruudesta.

– He haluavat tehdä uniikkeja elokuvia. Näinhän tietysti kaikki väittävät, mutta Searchlightin kohdalla kyse ei ole pelkästä puheesta, Karukoski muistuttaa.

Lukuisat Oscar-voitot, kuten myös ohjaajan oma kokemus yhteistyöstä, todistavat samaa.

– Heidän tehtävänsä on löytää tekijöitä, joilla on erityinen tapa katsoa maailmaa. He näkivät sen aiemmissa töissäni.

Karukoski kiinnitti agenttien huomion Toronton elokuvajuhlilta, kun Leijonasydän oli siellä esityksessä. Tolkien oli Suomi-fani, mutta ohjaajan valintaan sillä ei ollut Karukosken mukaan vaikutusta.

– Järkevintähän olisi ollut valita brittiohjaaja, eli Tolkienin maamies.

Karukoski on ansainnut paikkansa Hollywoodissa omilla ansioillaan. Hänen persoonaansa kuuluvat älykkyys, syvä inhimillisyys sekä lämmin sydämellisyys ja sielukkuus näkyvät hänen ohjauksissaan. Niillä hän on vedonnut katsojiin alusta pitäen.

–En halua muuttua, menestys ja julkisuus muuttavat niin helposti ihmistä. Toivon vain kehittyväni sekä ohjaajana että ihmisenä paremmaksi, Dome Karukoski sanoo.

Ura käynnistyi Suomessa näyttävästi, kun heti esikoisohjaus vuonna 2005 Tyttö sinä olet tähti kahmi Jussi-ehdokkuuksia. Karukoski on ohjannut ennen Tolkienia seitsemän elokuvaa Suomessa. Niistä kuudesta hän on ollut ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi parhaana ohjaajana. Kaksi kertaa Jussi on lähtenyt hänen matkaansa.

Ohjaaja on pyörinyt Hollywood-kuvioissa nyt viitisen vuotta.

– Olen todistanut lähietäisyydeltä lähes kaikki elokuvantekoon liittyvät Hollywood-kliseet. Paitsi huumeet. Se 90-luvun klisee, että siellä tehdään töitä kokaiinipäissään, on poistunut.

Nykyään menestyjien elämäntavat ovat toinen toistaan terveellisempiä.

– Viimeisten kymmenen vuoden aikana toiminta on muuttunut valtavasti. Olen siitä hyvin tyytyväinen, koska teen nyt töitä täysin tolkullisten ihmisten kanssa.

Tolkien saa ensi-iltansa kesäsesongin alkaessa, koska sen uskotaan vetävän katsojia. Toisaalta loppuvuodesta julkaistut elokuvat muistetaan parhaiten Oscar-äänestyksissä.

– Searchlight tunnetaan Oscar-rohmuna, mutta pitää olla realisti, koska elokuva ilmestyy jo nyt. Lähden siitä, että ehdokkuuksia ei tule, mutta jos tuleekin, se on sitten mukava yllätys, Dome perustelee.

Tolkien, maailmanensi-ilta Suomessa ja Iso-Britanniassa perjantaina 3. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?