Kylmäävä Michael Jackson -dokumentti toi Ylelle poikkeuksellisen palauteryöpyn jo ennen tv-esitystä – näin sen näyttämistä perustellaan - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kylmäävä Michael Jackson -dokumentti toi Ylelle poikkeuksellisen palauteryöpyn jo ennen tv-esitystä – näin sen näyttämistä perustellaan

Docventures esittää tiistaina Leaving Neverland -dokumentin. Riku Rantala johtaa sen jälkipyykkiä tv:ssä.

Docventures esittää tiistaina Leaving Neverland -dokumentin. Riku Rantala johtaa sen jälkipyykkiä tv:ssä.

Julkaistu: 2.4.2019 16:00

Docventuresin erikoisjaksossa nähdään tiistaina Michael Jacksonista kertova Leaving Neverland. Riku Rantala kertoo, että dokumentista on tullut palauteryöppy jo etukäteen.

Kesäkuussa 2019 tulee kuluneeksi jo kymmenen vuotta siitä, kun 50-vuotias popin kuningas Michael Jackson sai sydänkohtauksen vuokrakartanossaan Los Angelesissa ja kuoli.

Vuodet vierivät, mutta Jacksonin elämä kiinnostaa nyt kenties enemmän kuin koskaan. Siitä pitää huolen HBO:n dokumentti Leaving Neverland, jonka ytimessä ovat raskaat syytökset systemaattisesta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Dokumentti kuvaa Michael Jacksonin systemaattisena lasten ahdistelijana ja seksuaalisena saalistajana ja kuten odotettavissa oli, Jacksonin perikunta pyrki estämään dokumentin esittämisen.

Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa nähdään tänään Docventuresin erikoisjakso, jossa esitetään koko kaksiosainen dokumentti.

– Dokumentista on kaksi versiota. Me esitämme kaksi kertaa puolitoista tuntisen version, johon on tiivistetty kaikki olennainen, Ylen julkaisupäällikkö Petri Jauhiainen kertoo.

Riku Rantala käsittelee aihetta suorassa lähetyksessä Yle TV2:ssa.

Riku Rantala käsittelee aihetta suorassa lähetyksessä Yle TV2:ssa.

Tuttuun tapaan dokumentti alustetaan ja puretaan katsomisen jälkeen asiantuntijavieraiden kanssa keskustellen. Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin kanssa aiheeseen tarttuvat kirjailija Nina Kähäri, joka on itsekin tullut lapsena hyväksikäytetyksi, sekä seksuaalirikollisia että heidän uhrejaan hoitanut psykoterapeutti Jussi Nissinen ja oikeuspsykologi Julia Korkman.

– Emme halua jäädä jumittamaan keskustelussa pelkkään syyllisyysteemaan, Rantala kertoo IS:lle.

– Syytetty henkilö on kuollut ja lopullinen totuus on vain muutaman ihmisen tiedossa. Me pureudumme tärkeimpään, eli tähän ilmiöön lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Rantala on mietteliäs vaikean aiheen edessä. Hän on kertonut Ylelle miettineensä, kuinka puhua esimerkiksi omalle lapselle, että hänen elinympäristössään saattaa olla ihmisiä, jotka syyllistyvät lapsiin ja nuoriin kohdistuviin hirmutekoihin.

– Suorassa lähetyksessä kysymme, onko syytä paniikkiin ja puhutaan aidosti tästä ongelmasta. Harvemmin näitä pohditaan, koska asia on helpoin ulkoistaa tekijöiden pahuuteen.

Jauhiainen puolestaan painottaa, että dokumentin esittäminen on tärkeää juuri sen teeman vuoksi.

– On oleellista, että asiantuntijat pääsevät ääneen tässä vaikeassa asiassa. Jos joku haluaa purkaa tunteitaan, meillä on myös tukipuhelimia toiminnassa eri yhteisöjen kautta.

Leaving Neverland kuvaa Michael Jacksonin systemaattisena lasten ahdistelijana ja saalistajana.

Leaving Neverland kuvaa Michael Jacksonin systemaattisena lasten ahdistelijana ja saalistajana.

Vaikeaa aihetta leimaa myös Michael Jacksonin fanien organisoima kova ryöpytys dokumentin tekijöitä kohtaan.

– Mekin olemme saaneet poikkeuksellisen paljon palautetta. Twitterissä on tullut kymmeniä viestejä, samoin sähköpostitse, vaikka ohjelmaa ei ole vielä edes esitetty, Rantala paljastaa.

Palautetta on sadellut myös Ylelle.

– Palautetta tuli lähinnä faneilta. Saimme kourallisen sähköposteja ja aihetta kommentoitiin somessa. Mutta sen isompaa painostusta dokumentin perumiseksi ei ole ollut, Jauhiainen sanoo.

Dokumentin vastustus on kansainvälinen ilmiö. Rantalan mukaan viestien keskiössä on ajatus, että dokumentti ei ole luotettava.

Rantala kertoo, että dokumentin ohjaaja Dan Reed antoi Docventuresille haastattelun, ja puolusti teostaan suorastaan raivokkaasti.

– Reed sanoi, että vaikka Jacksonin puolustajat syyttävät dokumentin päähenkilöitä rahastamisesta, he eivät saa dokumentista rahaa eikä mahdollinen oikeudenkäyntikään ole rahastusautomaatti. Reed myös korosti, että Jacksonin perikunnalla ja lakimiehillä on tässä todella iso taloudellinen intressi, Rantala valottaa.

Docventures erikoislähetys: Leaving Neverland Yle TV2:ssa ja Areenassa 2.4. klo 20 alkaen.

Tuoreimmat osastosta