Käsittämätön miljardien huijaus: Nuorin naismiljonääri loi uskomattoman kuplan: ”Piilaaksossa valehdellaan paljon” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Käsittämätön miljardien huijaus: Nuorin naismiljonääri loi uskomattoman kuplan: ”Piilaaksossa valehdellaan paljon”

Kohuttu dokumentti kertoo, kuinka muutama vuosi sitten Elizabeth Holmesin yhtiön arvo oli yhdeksän miljardia dollaria. Nyt arvo on nolla, ja Holmes joutuu oikeuteen.

Elizabeth Holmes, 35, perusti Theranos-yhtiön 19-vuotiaana. Hänen ideansa oli miniverikoe.

30.3.2019 8:02

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley, Su 31.3. alkaen HBO Nordic

Huomisesta alkaen HBO Nordicilla nähtävän dokumentin The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley kertoma tarina on melkein liian uskomaton ollakseen edes puoliksi totta.

Nuori, neulakammosta kärsivä nainen saa mullistavan idean: kehitellään teknologia, jossa sormenpäästä otetusta pikku verimäärästä voidaan tehdä samat tärkeät kokeet kuin käsivarren suonesta otetulla usean putken verimäärällä.

Hän haluaa myydä jokaiseen kotiin Edison-koneen, joka testaisi ihmiseltä yli 200 erilaista sairautta!

Elizabeth Holmesin lempilauseisiin kuuluu sitaatti Tähtien sota -elokuvien Yodalta.

Oscar-palkitun Alex Gibneyn ohjaama dokumentti valottaa, miten Elizabeth Holmes, 35, perusti Theranos-yhtiön 19-vuotiaana. Holmes vakuutti sijoittajat ja kuluttajat keksinnön tärkeydestä ja toimivuudesta, nousi Piilaksosta kuuluisuuteen ja rikkauteen.

Vielä muutama vuosi sitten Elizabeth Holmes oli maailman nuorin omalla työllään rikastunut naispuolinen miljonääri. Hän oli taitava saamaan miljoonia dollareita pääomasijoituksia ja Theranos-yhtiönsä hallitukseen vaikutusvaltaisia miehiä. Mukana olivat muun muassa entiset ulkoministerit Henry Kissinger ja George P. Shultz, jonka lapsenlapsi Tyler Shultz päätyi myös työntekijäksi Theranosille.

Miniverikoe oli ideana upea, mutta Edison-konetta ei koskaan saatu toimimaan, joten sijoittajille valehdeltiin. ”Piilaksossa valehdellaan paljon.”

Miljardinsa ja yhtiönsä Holmes on sittemmin menettänyt. Viranomaiset ovat haastaneet hänet oikeuteen massiivisesta petoksesta. Hän voi joutua vankilaan vuosiksi.

Dokumentti saa pohtimaan Holmesin mielenterveyttä. Oliko hänen todellisuudentajunsa heikentynyt jo varhaisessa vaiheessa?

Taitavasti rakennetun dokumentin pohjana ovat asiantuntijoiden ja Theranosin työntekijöiden sekä muun muassa Fortune-lehden ja The Wall Street Journalin toimittajien haastattelut. Myös Holmesia itseään on haastateltu, ja hänestä tehtyjä tv-ohjelmia käytetään välikuvina.

Holmes ja hänen kumppaninsa Ramesh ”Sunny” Balwani huijasivat sijoittajilta miljoonia. He leikkivät myös ihmisten terveydellä – jopa elämällä – teettäessään verikokeita, joiden tulokset eivät pitäneet paikkaansa.

Gibneyn dokumentissa Holmesista piirtyy kuva ihmisestä, joka viimeiseen asti uskoo, että on oikealla asialla. Hän ihailee Steve Jobsia ja jopa pukeutuu samalla tavalla. Holmesin mukaan on vain tehtävä tarpeeksi työtä, jotta keksintö saataisiin toimimaan. On uskottava silloin, kun muut epäilevät.

Holmes ihailee Steve Jobsia, esitteli tuotettaan samoin elein ja jopa pukeutui Theranosin aikaan samalla tavalla aina mustaan poolopaitaan.

Insinöörit, biokemistit ja ennen kaikkea lääketieteen asiantuntijat sanoivat, että Edison-koneen toimiminen oikein on mahdotonta. Koneen kehittelijät varoittivat Holmesia ongelmista, mutta he joutuivat epäsuosioon ja heitä uhkailtiin. Eräs heistä oli biokemisti Ian Gibbons, joka teki itsemurhan 2013.

Samana vuonna Theranos avasi ensimmäiset hyvinvointiklinikkansa, joissa miniverikokeita alettiin ottaa. Tulokset heittelivät niin paljon, että yhtiö oli pian vaikeuksissa.

The Wall Street Journal teki lopulta 2015 paljastusjutun, jossa kerrottiin, että Theranos tekikin yli 200 veritestistään vain murto-osan uudella tekniikalla. Pääosin testit tehtiin perinteisillä verikokeilla – niillä, joita Holmes itse inhoaa.

Paljastusjutusta alkoi Theranosin alamäki. Nyt yhtiön yhdeksän miljardin dollarin arvo on sulanut nollaan, ja se on sulkenut ovensa. Oikeudenkäyntiä odotellaan alkavaksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?