Dome Karukosken Tolkien on suurhanke – mutta sitä oli myös edellinen ohjaus Tom of Finland: pääosaan mietittiin jopa Benedict Cumberbatchiä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Dome Karukosken Tolkien on suurhanke – mutta sitä oli myös edellinen ohjaus Tom of Finland: pääosaan mietittiin jopa Benedict Cumberbatchiä

Dome Karukosken mukaan oli ihme, että rahoitusvaikeuksissa ollut Tom of Finland yleensä tehtiin. Vaikeiden vuosien aikana hän tapasi kuitenkin myös Hollywood-elokuvansa Tolkien nykyiset tuottajat, suomalaisohjaaja paljastaa IS Tv-lehden haastattelussa.

Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen roolin sai Dome Karukosken ohjaamassa elämäkertaelokuvassa lopulta Pekka Strang.­

24.3.2019 10:02

Toukokuun alussa koko maailma näkee, millainen on suomalaisen Dome Karukosken isolle Hollywood-studiolle ohjaama elämäkertadraama Tolkien.

Kiinnostusta pitäisi riittää, sillä käytännössä kaikki tuntevat sen päähenkilön, kirjailija J.R.R. Tolkienin (1892–1973), joko Taru sormusten herrasta -kirjoista tai niistä sovitetuista jättimäisistä Hollywood-seikkailuista.

Tolkienin valmistuminen edellytti pitkiä päiviä, Hollywood-tapaan 12-tuntisia. Puhelimessa Karukoski kuvailee yrittävänsä vieläkin palautua sen tekemisestä.

Helppo ei ollut hänen edellinenkään elokuvansa. Homoaiheisista piirroksistaan tunnetun Touko Laaksosen (1920–1991) elämästä kertova Tom of Finland oli vaikea tuotanto. Sunnuntaina se saa tv-ensi-iltansa TV1:llä.

Oma lukunsa olivat Tom of Finlandin rahoittamisen vaikeudet.

– Oli ihme, että Tom of Finland yleensä tehtiin. Vaikka sen brändi on voimakas ja tunnettu, se on silti pienen alayhteisön ja sen alayhteisön brändi, Karukoski sanoo nyt.

Tom of Finland -elokuvaan etsittiin rahaa myös Hollywood-studioilta. Pääroolia ei saanut kuitenkin Benedict Cumberbatch, vaan Pekka Strang (oik.). Muissa keskeisissä rooleissa ovat Lauri Tilkanen ja Jessica Grabowsky.­

Rahoitusta etsiessä esillä oli useita vaihtoehtoja. Harkinnassa oli myös kuvaaminen englanniksi. Hollywood-agenttien kanssa Karukoski pallotteli päärooliin muun muassa Benedict Cumberbatchia tai Tom Hiddlestonia.

– Teimme joitakin ihan ensitunnusteluja, Karukoski paljastaa brittitähtien kosiskelusta.

Amerikkalaiset rahoittajat katsoivat kuitenkin vahvasti Hollywood-lasien takaa. Heiltä tulleet kommentit käsikirjoituksesta alkoivat hiertää Karukoskea.

– Tuli olo, että amerikkalaiset eivät ymmärtäisi 1950-lukulaista Suomea ja suomalaista karaktääriä oikein.

Kun Hollywood-rahasta luovuttiin, pääosa vapautui suomalaiselle. Kunnian sai Pekka Strang.

Dome Karukosken ohjaama Tolkien-elokuva saa ensi-iltansa toukokuussa. Sen pääosissa ovat Nicholas Hoult ja Lily Collins.­

Hollywood-tapaamisista oli silti hyötyäkin. Karukoski yllättyi, kuinka paljon siellä on elokuvantekijöitä, joilla on halu tehdä laatua.

– Hollywoodia pidetään sylttytehtaana, mutta suurin osa näistä ihmisistä on aikoinaan lähtenyt alalle siksi, että heillä on intohimo tehdä hyvää elokuvaa.

– Tutustuin moneen, jotka ajattelivat elokuvasta tosi samalla tavalla kuin minä. Löysin ne kumppanit, joiden kanssa halusin jatkossa tehdä töitä.

Vastaan tuli jo tuolloin Fox Searchlight -studion samoja tuotantopäälliköitä, joille Karukoski ohjasi myöhemmin Tolkienin.

Pienemmätkin tuotantoyhtiöt kiinnostuivat. Alkuvuodesta 2017 Karukosken uutisoitiin kehittelevän independent-draamaa The Starling näyttelijä Keanu Reevesin kanssa. Hanke kaatui kuitenkin siihen, ettei rahoitusta järjestynyt.

Myös Tom of Finlandille olisi voinut käydä aivan samoin.

–Tajusin heti alkuun, etten ikinä pysty miellyttämään kaikkia, ohjaaja Dome Karukoski kertoo Tom of Finland -elokuvan rahoituksen etsimisestä.­

Rahoituksen etsiminen elokuvalle tarkoittaa hankkeen esittelyä eri tahoille yhä uudestaan. Rajuja homokuvia piirtänyt Laaksonen herätti voimakkaita tunteita.

– Jokaisella tuntui olevan intohimoinen mielipide siitä, kuinka Tom of Finland olisi pitäisi tehdä. Aina löytyi joku, jonka mielestä kaikki on tehty väärin, Karukoski kertoo vaikeuksista.

– Tajusin heti alkuun, etten ikinä pysty miellyttämään kaikkia.

Häly oli vain kestettävä. Vaikeinta oli rajata käsikirjoittaja Aleksi Bardyn kanssa, mikä on Tom of Finlandin draaman ydin. He päättivät kertoa Laaksosen elämän erilaisista vaiheista eri vuosikymmeninä.

Tuotannosta tuli valtava – etenkin Suomen mittakaavalla. Tom of Finlandia kuvattiin isolla työryhmällä viidessä maassa: lopputeksteissä on lueteltu 450 ihmistä. Rahoittajatahojakin oli 18.

Kuvausten piti alkaa ensin 2014, sitten 2015. Kamerat pyörivät viimein 2016.

Kirjailija J.R.R. Tolkienia näyttelee Dome Karukosken uutuuselokuvassa Nicholas Hoult ja tämän tyttöystävää Edithiä esittää Lily Collins.­

Lopputulos onneksi palkitsi. Suomessa Tom of Finland sai mukavat 102 000 katsojaa. Yhdysvalloissa sitä esitettiin yhtä aikaa 12 kaupungissa.

– Kaikista suomalaisista elokuvista Tom of Finland on myynyt Yhdysvalloissa lippuja toiseksi eniten, Karukoski kehuu.

Edellä on vain Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä (2002).

Jos Tolkienin teko vaati veronsa, sitä teki paria vuotta aiemmin myös Tom of Finland.

– Se kasvatti nöyryyttä ja kiitollisuutta. Olen helpottunut ja äärimmäisen onnellinen – sekä lopputuloksesta että siitä, että elokuva Touko Laaksosesta saatiin valmiiksi – ja että sen tekeminen on ohi.

Tom of Finland, tv-ensi-ilta sunnuntaina 24. maaliskuuta TV1 klo 21.05.

Tolkien, maailmanensi-ilta Suomessa ja Iso-Britanniassa perjantaina 3. toukokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?