Dome Karukoski ison Hollywood-elokuvansa Tolkien tekemisestä: ”Palautuminen on ollut poikkeuksellisen rankkaa” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Dome Karukoski ison Hollywood-elokuvansa Tolkien tekemisestä: ”Palautuminen on ollut poikkeuksellisen rankkaa”

Kun Dome Karukoski sai Tolkien-elokuvan käsikirjoituksen alkuvuonna 2017, hän suhtautui siihen ensin karsaasti. Mieli muuttui pian. – Aina kun sanoin, että jonkin asian voisi tehdä paremminkin, siihen myös suostuttiin, suomalaisohjaaja kuvailee työtä jättimäisen Fox Searchlight -studion kanssa Ilta-Sanomille.

Dome Karukosken (kes.) ohjaamassa Tolkien-elokuvassa pääosaa, Taru sormusten herrasta -kirjojen luojaa, näyttelee brittiläinen Nicholas Hoult. Tolkienin rakastettua Edith Brattia näyttelee Lily Collins.­

20.3.2019 17:02

Puhelimeen vastaa mies, jonka äänessä on sekä tyytyväisyyttä että väsymystä.

Dome Karukoski on tehnyt sen, mihin suomalaista elokuvaohjaajista on toistaiseksi pystynyt vain Renny Harlin: ohjannut täysiverisen, maailmanlaajuisen levityksen saavan, ehdan Hollywood-elokuvan isolle ja kuuluisalle Hollywood-studiolle.

Draama Tolkien kertoo nimensä mukaisesti kirjailija J. R. R. Tolkienin (1892–1973) nuoruusvuosista ensimmäisen maailmansodan alla ja aikana – niistä hetkistä, jotka myöhemmin innoittivat häntä luomaan muun muassa Taru sormusten herrasta -kirjasarjan.

Britanniassa kuvattu Tolkien-elokuva on ollut valmiina jo hetken. Nyt vuorossa on vielä useamman viikon markkinointirypistys, jonka aikana Karukoski lentää Suomen, Britannian ja Yhdysvaltojen väliä osallistuakseen Tolkienin ympärille rakennettuihin tilaisuuksiin. Samaan aikaan hän yrittää palautua Tolkienin tekemisestä.

Kun Suomessa elokuvien kanssa tehdään 10 tunnin päiviä ja Ruotsissa 8-tuntisia, Hollywood-tuotannoissa peruspäivän pituus on 12 tuntia.

– Kun työpäivän päälle lisää matkat, se on fyysisesti raskasta, Karukoski huokaa.

– Henkinen palautuminen ja tyhjiössä oleminen on ollut poikkeuksellisen rankkaa. Samalla kuitenkin ajattelen, että on tosi hienoa päästä kokemaan tällaisia tunteita.

Tyhjiöllä hän viittaa elokuvan maailmanensi-illan odottamiseen. Se on yhtä aikaa Suomessa ja Britanniassa 3. toukokuuta. Sitten tiedetään, miten katsojat ottavat Karukosken Hollywood-elokuvan vastaan.

Tolkienin kuvauspäivät venyivät pitkiksi. Kun Suomessa elokuvaa tehdään 10 tuntia päivässä, Hollywood-tuotannoissa normina on 12 tuntia. –Kun työpäivän päälle lisää matkat, se on fyysisesti raskasta, Karukoski huokaa.­

Fox Searchlight -studio tunnetaan isomman 20th Centrury Fox -studion laatuun keskittyvänä yksikkönä, joka on tehnyt elokuvia monien omaleimaisten ohjaajien kanssa.

Guillermo del Toron ohjaama viime vuoden Oscar-rohmu, romanttinen fantasia The Shape of Water (2017), oli Searchlightin elokuva, samoin hovijuonittelu The Favourite (2018), joka sai tänä keväänä kymmenen Oscar-ehdokkuutta. Kreikkalaisen Yorgos Lanthimoksen ohjaaman The Favouriten yhtä keskeistä roolia näytteli brittiläinen Nicholas Hoult, joka esittää Karukosken elokuvan Tolkienia.

Karukoski sanoo itsekin yllättyneensä, kuinka paljon Searchlightilla korostettiin laatua. Hollywoodia pidetään usein sylttytehtaana, jossa eurooppalaisista ohjaajista imetään mehut ja sylkäistään ulos ylimalkainen lopputulos.

 Aina kun sanoin, että jonkin asian voisi tehdä paremminkin, siihen myös suostuttiin.

Suomalaisohjaajan kokemukset Searchlightista ja Tolkienin toisesta tuotantoyhtiöstä Chernin Entertainmentista puhuvat muuta.

– Oletin, että siellä laskelmoidaan asiat taloudellisen tuoton ehdoilla. Aina kun sanoin, että jonkin asian voisi tehdä paremminkin, siihen myös suostuttiin, Karukoski kehuu työympäristöään.

Tolkienin tähti, brittiläinen Nicholas Hoult, tunnetaan muun muassa X-Men-supersankariseikkailuista sekä hovijuonittelusta The Favourite.­

Hollywoodissa Karukoskeen oli kiinnitetty huomiota jo muutamaa vuotta aiemmin, Leijonasydämen ilmestymisen aikoihin. Joulukuussa 2013 vaikutusvaltainen Variety-lehti nosti suomalaisen listalle, jossa lueteltiin kymmenen kiinnostavinta ohjaajaa maailmassa.

Searchlightin väkeä Karukoski oli tavannut ensimmäisen kerran Los Angelesissa jo etsiessään rahoitusta edelliselle elokuvalleen Tom of Finland.

– Searchlight innostui silloin jopa Mielensäpahoittajan (2014) uudelleenfilmaamisesta. Pyörittelin silloin heidän kanssa useampaakin elokuvaideaa.

Dome Karukosken ohjaama ensimmäinen Mielensäpahoittaja-elokuva kiinnosti myös Hollywoodissa. Siinä pääosaa näytteli Antti Litja (oik.).­

Tom of Finlandin tekeminen vei kuitenkin odotettua kauemmin. Rahoituksen hankkimisen vaikeudet ja viidessä maassa kuvatun Tom of Finlandin tuotannon koko olivat vieneet Karukosken voimat. Energiaa ei riittänyt Hollywoodille jaettavaksi, ja projektit Searchlightin kanssa ehtivät kariutua.

Sitten alkuvuonna 2017, juuri ennen Tom of Finlandin ensi-iltaa, yhteyttä otti maineikas tuotantoyhtiö Chernin Entertainment, jonka ansiolistalla ovat muun muassa uudet Apinoiden planeetta -elokuvat (2011–2017) sekä Oscar-ehdokkuuksiakin kerännyt musikaali The Greatest Showman (2017).

Karukoskea kysyttiin Tolkienin ohjaajaksi alkuvuodesta 2017, juuri ennen mittavaksi tuotannoksi paisuneen elämäkertadraaman Tom of Finland ensi-iltaa. Sen pääosaa näytteli Pekka Strang.­

Postissa tuli Tolkienin käsikirjoitus.

– Suhtauduin Tolkieniin aluksi karsaasti, Karukoski tunnustaa.

Syynä oli se, että Tolkien oli elämäkertaelokuva, ja yhden sellaisen hän oli juuri tehnyt. Karukoskea jarrutti myös toinen syy: yhdessä näyttelijä Keanu Reevesin kanssa suunniteltu draama The Starling, jonka kuvauspaikkoja hän oli ehtinyt jo etsiä.

Tolkienin käsikirjoituskaan ei tuntunut valmiilta. Karukoski yllättyi, kun kaikki hänen muutosehdotuksensa menivät läpi.

– Kun Keanu Reevesin elokuvan rahoitus sai lommoja, hyppäsin Tolkienin kyytiin, hän kuvailee.

Ison Fox Searchlight -studion mukanaolon ansiosta Tolkienilla ei ollut vastaavaa ongelmaa rahoituksen kanssa.

Nicholas Houltin rinnalla Tolkien-elokuvassa nähdään Lily Collins, joka on nähty aiemmin muun muassa Kerro, kerro kuvastin -elokuvan Lumikkina.­

Suomalaisohjaaja sai huomata, että häneen luotettiin. Tom of Finlandilla hän oli jo osoittanut pystyvänsä hallitsemaan isoa ja polveilevaa tuotantoa.

– Jos Tom of Finland oltaisiin kuvattu Hollywoodissa, budjetti olisi ollut nelinkertainen. Suomessa on opittu tekemään sama paljon pienemmillä resursseilla, kun meillä resursseja ei yleensä ole, Karukoski vertaa ilman sarkasmia.

Luotto näkyi myös siinä, että Karukoski sai tuoda mukanaan oman työryhmänsä: Tom of Finlandin kuvaaja Lasse Frank Johannessen, leikkaaja Harri Ylönen, apulaisohjaaja Antti Lahtinen ja tuotantokoordinaattori Jannika Öberg pääsivät tekemään myös Tolkienia.

Yhteistyö pelasi myös kuvausten jälkeen.

– Jos elokuva ei ole tarpeeksi laadukas, Searchlightilla kaivetaan rahaa lisää, ja elokuvaa ryhdytään kuvaamaan uusiksi, Karukoski kuvailee.

Siihen ei Tolkienin kohdalla tarvinnut turvautua. Elokuva sai viime syksynä testiyleisöltä niin hyvän palautteen, että alun perin Toronton elokuvajuhlille ja syysmarkkinoille tähdätty ensi-ilta siirrettiin toukokuulle, joka on jo osa Yhdysvalloissa tärkeää elokuvien kesäsesonkia.

Tolkien kertoo Taru sormusten herrasta -opuksista tunnetun kirjailijan nuoruusvuosista. Tolkienin (Nicholas Hoult, oik.) opiskelukavereita näyttelevät Anthony Boyle, Tom Glynn-Carney ja Patrick Gibson.­

Väljä aikataulu kohti ensi-iltaa antoi mahdollisuuden hioa valmiin elokuvan leikkausta ja äänitöitä. Se teki Karukoskeen vaikutuksen.

– Sain vielä joulun aikaan idean tehdä ääniin muutoksia. Studio järjesti lennot Lontooseen ja sanoi, että jes, mene ja tee parempi versio.

Perillä oli miksauskoppi viritetty taas valmiiksi.

– Se on tällaiselle perfektionistille mahtava ympäristö, Karukoski kiittää.

 En valita, yritän vaan iloita omasta palautumisprosessista. Olen kääntänyt sen noinpäin.

Tällä hetkellä Karukoski on Suomessa, mutta pian hän lentää taas Los Angelesiin.

– Searchlight näyttää Tolkienista klippejä Losin Wondercon-messuilla. Sitten lennän Suomeen, sitten Englantiin, takaisin Suomeen, sitten Englantiin, sieltä Losiin, Karukoski luettelee.

Vaikka kiireaikataulun keskellä pitäisi samalla myös elpyä, Karukoski on onnellinen.

– En valita, yritän vaan iloita omasta palautumisprosessista. Olen kääntänyt sen noinpäin.

Tolkien, maailmanensi-ilta Suomessa ja Iso-Britanniassa perjantaina 3. toukokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?