Kommentti: Näin peitonheiluttelu ui tv-ruutuihin – tv-viihteen seksihakuisuudessa ei ole enää mitään kummallista

Julkaistu:

Kommentti
Viettelyn ja seksin kuvastosta on tullut iso osa monien tavallista arkea. Se näkyy myös parinhaku- ja tosi-tv-sarjoissa, pohtii kriitikko Taneli Topelius.
Arvailujen aika on tv-viihteessä ohi – ainakin, kun aiheena on vietteleminen ja seksi.

Vaikka MTV3:n Maajussille morsian on pitänyt asemansa vakaana kansansuosikkina 2006 käynnistyneestä ensimmäisestä kaudesta alkaen, uusista parinhakusarjoista harvat allekirjoittavat enää sen viattomuudelle nojaavaa maalaisromanttista näkemystä morsiamen (tai sulhon) etsinnästä.

Paljon useammin sopivaa kumppania etsitään joko parisuhde-eksperttien tarjoamien lukuisten kommenttien auttavassa ristitulessa, kuten Avan Ensitreffit alttarilla Suomi -sarjassa, tai Livin Bachelor Suomen tutuksi tekemässä yltäkylläisessä deittailukulttuurissa, jossa yksi sinkku pistetään valitsemaan liki paristakymmenestä vaihtoehdosta.

Jos kaksimielisyyksien laukominen tuntui Kari Salmelaisen 1980-luvun Napakympissä vielä uskalletulta, Janne Katajan Nelosella juontamassa nyky-Napakympissä hanurin näppäilystä puhuminen muussa kuin soittopelimielessä on melkein itsestäänselvyys.

Siksi Livin uuden Vieraissa-sarjan nimikin on räväkästi juuri Vieraissa, vaikka puolisoita viikon ajaksi vaihtavilta ohjelman osallistujilta ei tietenkään odoteta vakituisen puolisonsa pettämistä.


Räväkimmillään seksipuhe on parikymppisten nuorten täyttämissä tosi-tv-sarjoissa, joiden vetovoima perustuu suurelta osin paitsi petipuuhien mahdollistamiseen myös niiden säännölliseen toteutumiseen.

Peittoa on heiluteltu viime vuosina ahkerasti muun muassa Big Brotherissa, (aiempina vuosina Sub, ensi syksynä Jim), Paratiisihotellissa (Liv) ja Hottiksissa (Nelonen) – mutta nekin kalpenevat Temptation Island Suomen (Nelonen) suoralle seksihakuisuudelle.

Kun Temptation Island Suomi keväällä 2015 rantautui Neloselle, sen mainoksissa puhuttiin vielä verhotusti viettelyksen vastustamisesta tai sille antautumisesta. Sarjassa varatut pariskunnat lähtevät paratiisisaarelle testaamaan parisuhteensa laatua siten, että varatut miehet ympäröidään naissinkuilla ja varatut naiset miessinkuilla.

Todellisuudessa kyse on kuitenkin eräänlaisista estottomuuden suomenmestaruuskilpailuista. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, mitä varattuja pariskuntia edustanut Simo ensimmäisellä kaudella tarkoitti, kun hän sinkku-Jessican kanssa viettämänsä treffi-illan jälkeen myönsi ”ketun käyneen kolossa”.


Seksin nouseminen viime vuosina keskeiseksi osaksi tosi-tv- ja parinhakuohjelmia ei oikeastaan ole mitenkään kummallista. Paljon yllättävämpää olisi, jos parisuhdetta käsittelevässä tv-viihteessä hymisteltäisiin seksille vieläkin yhtä häveliäästi kuin aiemmilla vuosikymmenillä.

Suomessa yhtenä vedenjakajana oli 2005 käynnistynyt Big Brother, joka opetti tiirailemaan nuoria aikuisia 24 tuntia vuorokaudessa: kuinka he bilettävät, tylsistyvät, ihastuvat ja rakastuvat, kokkaavat, syövät ja käyvät suihkussa – ja myöhemmillä kausilla myös sitä, ketkä päätyvät keskenään sänkyyn.

Sinänsä muiden ihmisten intiimien hetkien seuraamisessa ei toki ole mitään uutta: jo yksi ensimmäisistä varhaisista elokuvista, vuonna 1896 ensi-iltansa saanut 18 sekunnin pituinen The Kiss (Suudelma), koostui yhdestä intohimoisesta pususta.Myöhempinä vuosikymmeninä viettely säilyi tasaisesti Hollywoodin keskeisenä elokuva-aiheena, jopa 1930–1968 voimassa olleesta itsesensuurikoodistosta huolimatta. Suomessakin on osattu: Käpy selän alla (1966), Sensuela (1973) tai Levottomat (2000) ovat kaikki olleet omien vuosikymmentensä virstanpylväitä intohimon ja seksin kuvaamisessa.

Television puolella soveliaisuuden rajojen murtumista ovat johtaneet amerikkalaiset kaapelikanavat, joiden ei ole tarvinnut varoa mainostajiensa suututtamista. HBO:n Sinkkuelämää (1998–2004) teki seksistä puhumisesta avointa, ja eeppinen fantasiasarja Game of Thrones on sittemmin tehnyt seksikohtauksistakin normaalin osan tv-viihdettä.


Netin yleistyminen on nostanut kuvapohjaisen kulttuurin muutenkin keskeiseksi osaksi länsimaista elämää. Verkossa kuka tahansa pääsee parilla klikkauksella pornon äärelle.

Viettelyn, erotiikan ja seksin kuvastosta on tullut yhä isompi osa monien tavallista arkea. Olisi ihme, jos se ei näkyisi myös tavallista arkea jäljittelemään pyrkivissä tosi-tv- ja parinhakusarjoissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt