Renny Harlin 60 vuotta! Vauhtivuosinaan ohjaaja deittaili julkkisnaisia ja järjesti niin villejä juhlia, että Sirpa Selänne singottiin uima-altaaseen

Renny Harlin 60 vuotta! Vauhtivuosinaan ohjaaja deittaili julkkisnaisia ja järjesti niin villejä juhlia, että Sirpa Selänne singottiin uima-altaaseen

Julkaistu: , Päivitetty:

60-vuotta!
IS:n erikoistoimittaja Rita Tainola on ollut 60 vuotta täyttävän Renny Harlinin ystävä pitkään. Hän muistelee, miten Renny asui autotallissa ja keitä kaikkia on jetset-bileissä heitetty uima-altaaseen.
Tapasin tuottaja Markus Selinin ja ohjaaja Renny Harlinin yli 30 vuotta sitten. Elokuva-alasta ja kuuluisuudesta haaveilleet nuoret miehet saapuivat Ilta-Sanomien toimitukseen kertomaan Jäätävä polte -elokuvastaan.

Suomessa elokuvaa ei näytetty sen neuvostovastaisuuden takia, mutta jutun tein. Tuosta tapaamisesta alkoi pitkä yhteinen matkamme, ja siitä olen kiitollinen.

Vuosikymmenten varrelle on mahtunut kaikenlaista, on ollut turbulenssia ja tasaista. Enimmäkseen tasaista.

Ystävyyssuhteissa on hyvä olla myös vääntöä, muuten se ei ole aitoa. On puhuttava asioista niiden oikeilla nimillä ja voitava olla eri mieltä – sekä sanoa se. Ystävyytemme on kestänyt kaiken.


Nyt Renny täyttää 60 vuotta. Vuosikymmenten kuluessa Renny on rauhoittunut, jopa seestynyt. Ja mitä enemmän ikää tulee, sitä suuremman ja rakkaamman sijan Suomi ja ystävät hänen sydämessään ovat saaneet.

Juuri nyt Suomen ylivoimaisesti tunnetuin ja menestynein ohjaaja keskittyy The Misfits -elokuvan tekoon ja ohjaa tuttuaan, näyttelijä Pierce Brosnania sekä Oscar-ehdokas Tim Rothia.

Uransa aikana Renny on ohjannut 22 elokuvaa ja tuottanut tusinan. Harlinin leffat ovat tuoneet teattereiden kassoihin yli miljardi euroa.

Renny on vuosien aikana ohjannut lukuisia kuuluisia näyttelijöitä. Samuel L. Jackson kutsuu Harlinia hyväksi ystäväkseen, Bruce Willisin ja Sylvester Stallonen sanat Harlinista ovat ylistäviä. Harlinin uusimmaksi ystäväksi itseään kutsuu Aasian supersankari Jackie Chan. Rennyn matkassa on edelleen mukana myös ex-vaimo, Oscar-voittaja Geena Davis, jonka kanssa hän on läheinen ystävä.


Renny muutti jo vuosia sitten Pekingiin, ja maan elokuvateollisuudesta tuli hänen uusi tulevaisuutensa. Ohjaajatöitä ja elokuvakäsikirjoituksia riittää, ja hänen perustamansa uusi yhtiö tuottaa tv-sarjoja ja elokuvia. Amerikkalaiset alan lehdet Wall Street Journalia myöten ovat tehneet Harlinista useita juttuja, joissa on kehuttu hänen uskaliasta irtiottoaan sekä Kiinassa tekemäänsä Hollywoodin pioneerityötä.

Harlin on haluttu puheenpitäjä kansainvälisissä elokuva-alan konferensseissa ja tuomariston jäsen useilla filmifestivaaleilla. Aikataulu on täynnä vuoden joka päivänä. Pekingin keskustassa sijaitsevaa 500 neliön kaunista taloaan hän näkee harvoin.

Vuosien varrella Rennylla on ollut aallonharjoja mutta myös matalasuhdanteita. Hiljaisempana aikana Renny ei ole luovuttanut vaan on ohjannut muun muassa tv-sarjoja. Rahaakin on ollut enemmän ja vähemmän. Vuosiin mahtuu myös epärehellinen tilinhoitaja, joka varasti Harlinilta sievoisen summan. Oikeussalin kautta asia lopulta ratkesi.

Kun Markuksen kanssa Hollywoodiin lähtenyt Renny päätti aikoinaan jäädä yksin unelmakaupunkiin, ratkaisu oli oikea. Alussa Harlin joutui kärvistelemään ja asui vuoden autotallissa.


Tuolloin Renny totesi mieluummin kuolevansa kuin myöntävänsä tappion. Sitten tuli ohjaustyö, Painajainen Elm Streetillä 4 – Unien valtias. Leffasta tuli kaikkien aikojen menestynein independent-tuotanto sekä arvostelumenestys. Hollywood-studioiden portit aukesivat. Töitä tarjosivat huipputuottajat, etunenässä Steven Spielberg. Jackpot pamahti, kun Renny ohjasi elokuvan Die Hard 2 – Vain kuolleen ruumiini yli.

Bruce Willisin tähdittämän leffan jälkeen suunta oli ylöspäin. Ensi-iltajuhlissa näyttelijä Julia Roberts pyöri meikittä ja jätti illan jälkeen rakkaansa, näyttelijä Kiefer Sutherlandin.


Filmiyhtiö 20th Century Fox järjesti uuden tähtensä kunniaksi 30-vuotisbileet. Rennyn kaveri Billy Idol lauloi katosta roikkuneessa häkissä.

Töitä riitti, elämä hymyili. Cliffhanger Sylvester Stallonen kanssa nousi maailmalla jättihitiksi, ja Cannesin elokuvafestivaaleilla juhlittiin ensi-iltaa Rennyn Liisa-äidin ja Elisabeth Taylorin seurassa.

Rennyn tuottama Rambling Rose sai aikoinaan kaksi Oscar-ehdokkuutta. Leffan maailmanensi-ilta oli Lontoossa ja sitä kunnioittivat prinsessa Diana sekä Rennyn äiti.

Rennyn rakkain ihminen on aina ollut Liisa-äiti, jonka luovuus ja huumorintaju antoivat pojalle eväät elämään. Renny ei ole sanojensa mukaan koskaan täysin päässyt yli äitinsä kuolemasta.

Eläinrakas Renny osallistuu aktiivisesti luonnonsuojeluun, ja hänelle luonto on rakas, erityisesti meri. Perheen Tammion saari itäisellä Suomenlahdella on ohjaajan rakkain paikka.


Kun Hollywoodissa meni lujaa, Rennyn ympärillä pyöri näennäisystäviä, jotka nauttivat miehen menestyksestä ja rahoista. Oli tunnettuja naisia, ja Laura Dernin kanssa käytiin Helsingissä. Rennyn äitikin tutustui Lauraan. Suhde lopahti Rennyn huiman aikataulun takia – kuten myös aikoinaan treffailu Salma Hayekin kanssa.

Seurustelukumppaneihin kuuluivat myös Miss Suomi Tarja Smura, joka lähti Hollywoodiin Rennyn mukaan samoin kuin triathlonisti Katariina Ebeling. Kumpikin palasi hiljaisin äänin kotiin.

Renny avioitui Geena Davisin kanssa. Pari teki yhdessä muutaman elokuvan, joista Long Kiss Goodnight on yhä suosittu. Maltalla filmattiin Kurkunleikkaajien saari, ja niin elokuva kuin liitto epäonnistuivat.

Rennystä tuli avioliiton jälkeen myös isä. Rennyllä ja Luukaksen äidillä on kohteliaat välit, ja isä on jo täysi-ikäisen poikansa kanssa läheinen.

Ohjaajan nelikymppisiä juhlittiin hänen Beverly Hillsin -huvilassaan 1999. Parhaimpiin pukeutunut Sirpa Selänne heitettiin uima-altaaseen, ja Michael Keaton seurasi ihmeissään suomalaisten juhlintaa. Kevin Costner ja Jim Carrey joutuivat kävelemään kilometrin päästäkseen juhlapaikalle, sillä vieraspaljous aiheutti liikennekaaoksen.

Tuolloin Renny seurusteli toimittajana työskennelleen suomalaisen Ellan kanssa, joka myös heitettiin altaaseen illan aikana. Suhde kariutui, ja Ella on ollut jo vuosia aviossa sekä kahden lapsen äiti. Aikoinaan Renny ehti heilastella myös Kata Sourin (silloisen Kärkkäisen) ja Kirsi Salon kanssa.

Sylvester Stallone joi eräänä iltana Rennyn huvilassa pullon vodkacranberryä. Mies luuli, että vodka oli blandattu valmiiksi. Hän sammahti. Herätessään sohvalta Stallone avasi terassin oven, ja hälytys meni päälle. Turvapalvelu tuli hetkessä paikalla, ja siinä naurettiin puolin ja toisin.

Kun Renny vuosien varrella on saapunut juhannuksen viettoon Suomeen, on helikoptereilla lennelty kavereiden kesämökeille ison hovin kanssa.

Kerran käytiin ex-kiekkoilija Christian Ruutun kesämökillä ja lennettiin Vierumäelle moikkaamaan siellä juhannusta juhlineita urheilubisnestuttua Kimi Aaltoa ja ex-kiekkoilija Esa Tikkasta. Oli siellä Jari Kurrikin. Illan aikana pojat juoksivat hieman hutikassa juoksuradalla kilpaa – ja sammahtivat.

Raumanmeren juhannuskin tuli koettua, ja erään kerran Renny nousi lavalle kuin rokkistara pitäen yleisölle puheen. Hän jopa lauloi. Aplodit kestivät kauan. Turvamiehet suojasivat Rennya, jotta nimmareita metsästävät massat eivät olisi satuttaneet häntä.


Kun ura tuli taannehtivaan vaiheeseen eikä enää lennelty koptereilla, osa kavereista hävisi. Parhaat jäivät ja ovat yhä mukana: Selin, Jari Komulainen, Aleksi Mäkelä, Mark Lundström ja Antti Raunio. Yksi ystävä on F1-legenda Mika Häkkinen.

Mika on avannut Ranskan-huvilansa ovet Rennylle. Kerran Cannesin filmijuhlien aikaan vietimme iltaa Mikan luona. Renny tykkäsi sinäkin iltana heitellä ihmisiä uima-altaaseen. Itsekin hän hyppäsi altaaseen – ja huomasi, että ranteessa oli Georgian presidentin Shakasvilin lahjoittama platinakello. Renny oli saanut sen kiitokseksi elokuvastaan Viiden päivän sota.

Harvinaisen pitkä seurustelusuhde Rennyllä oli kauniin brittitoimittajan Saran kanssa. Pari asui New Yorkissa vuoden 2001 terrori-iskujen aikaan. He todistivat World Trade Centerin järkyttäviä tapahtumia vain muutaman korttelin päästä kattohuoneistonsa terassilta. Asunnon Renny oli vuokrannut F1-tähti Eddie Irvineltä.

Seurustelusuhteet päättyivät osin siksi, että Rennylle työ oli aina etusijalla: hänen aikatauluaan ei normaali-ihminen pysty seuraamaan.

Haiden suojelua harrastaneen Erikan kanssa Renny viihtyi pitkään ja Suomessakin käytiin. Suhde päättyi vuosia sitten, mutta he ovat edelleen mitä parhaimpia kavereita. Harlin oli pitkään poikamies, mutta nyt kiinalainen tyttöystävä Kay on pysynyt kelkassa kauan.


Ihmettelin viime kesänä, kun olimme yhdessä ulkona Helsingissä, miten naiset tulivat suoraan Rennyn luo, puristivat tätä takamuksesta ja tuppautuivat seuraan. Renny oli kohtelias, siirtyi eteenpäin ja lähdimme pois.

Renny sanoi pari päivää myöhemmin Markus Selinin rapujuhlilla huvittuneensa tilanteesta. Ei hän siitä häiriintynyt. Suomalainen nainen on edelleen hänen mielestään maailman paras.

Markus Selinin kanssa sukset menivät ristiin Mannerheim-projektin takia. Puhumattomuutta kesti liki viisi vuotta. Pari vuotta sitten Rennyn ollessa joulun aikaan Suomessa kävimme myös suurlähettiläs Bruce Oreckin luona viinillä. Illan aikana Renny mietti haluavansa tavata Markuksen ja kysyi mielipidettämme. Kannustimme. Markuskin oli valmis tapaamiseen.


Seuraavana päivänä miehet istuivat hotelli Kämpin kabinetissa, kävivät asiat läpi ja itkivät. Tapaamisen jälkeen ystävyys alkoi pikkuhiljaa palautua vanhoihin uomiinsa, mutta on siinä vielä omat vääntönsä olleet.

Renny on kuitenkin todennut, ettei vanhoja, rakkaita ystäviä tule päästää menemään. Riidat on sovittava; ihmisellä ei ole koskaan liikaa oikeita ystäviä.Harlin on sanonut olevansa onnellinen, sillä hänellä on ihania ystäviä ja hän saa tehdä rakastamaansa työtä.

– Ikä on vain numero ja elämä on fantastista, hän viestii Arabiemiraateista, jossa kuvaa uutta elokuvaansa.

Renny on huomauttanut ihmisten sanovan häntä onnekkaaksi ihmiseksi. Hän ei sitä kiellä, mutta hän uskoo vakaasti ihmisen luovan itse onnensa.

– Onni ei ole asia, joka tipahtaa taivaasta syliin sohvalla löhöillessään. Kova työ, intohimo, kyky olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja ripaus lahjakkuutta ovat onnen avaimet, hän sanoo.

Renny Harlin täyttää 60 vuotta 15. maaliskuuta ja juhlii merkkipäiväänsä työn merkeissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt