Tuukka Temonen kuuli pamauksen keittiöstään ja luuli presidentin usuttaneen hävittäjät kimppuunsa – avautuu MTV:llä kohudokumentin seurauksista

Julkaistu:

yökylässä maria veitola
Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen kertoo Maria Veitolalle, että hänen kohudokumenttinsa Sauli Niinistöstä sai aikaan valtavan mylläkän, josta kesti kauan toipua.
Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen teki vuonna 2014 presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjasta kertovan Presidentintekijät-dokumentin. Dokumentissa nähtiin, miten Niinistön kampanja vuoden 2012 presidentinvaaleihin eteni. Se vei katsojan poikkeuksellisen lähelle kampanjatiimin toimintaa ja näytti, mitä vallan kääntöpuolella tapahtuu.

Temosen ohjaama elokuva sai runsaasti julkisuutta jo etukäteen, sillä Niinistön kampanjapäällikkö Taru Tujunen vaati sen hyllyttämistä. Tujunen syytti Temosta heidän välisten sopimusten rikkomisesta ja väitti, että elokuvan aihe muuttui kesken kaiken. Myös oikeustoimia väläytettiin.

– Elokuvan aihe muuttui siitä, mitä alunperin oli sovittu, Tujunen totesi Arto Nybergille vuonna 2014.
Temonen joutui elokuvan myötä valtavaan pyöritykseen. Hän kertoo Yökylässä Maria Veitola -sarjan jaksossa, että Presidentintekijöiden saama julkisuus, Niinistön kampanjatiimin suhtautuminen asiaan ja oikeudenkäynnin uhka olivat äärimmäisen raskaita hänelle.

Temonen paljastaa Veitolalle, että hänen reaktiotaan kaikkeen tapahtuneeseen kuvasi parhaiten eräs huvittava tarina. Hän kertoi olleensa kotonaan Iitissä, kun yhtäkkiä keittiöstä kuului todella kova räjähdys. Temonen säntäsi tarkastamaan, onko hänen perheensä kunnossa ja meni sitten ulos.

– Menen ulos ja kuulen lentokoneitten äänen ja mun lapsellinen ajatus on se, että ei helvetti, se saakelin Sauli on lähetyt Hornetit tänne pommittamaan, Temonen nauraa.

Myös hänen Olga-puolisonsa ajatteli heti, että hävittäjä oli tullut heidän peräänsä. Kun lentokone kiihdyttää äänennopeuteen, syntyy voimakas pamaus, joka saattaa kuulostaa räjähdykseltä.

– Sillä hetkellä kun ne pamahti ja ne äänivallit meni rikki, ajattelin, että ei vitsi nyt se suuttui oikein kunnolla. Mutta sitten meitäkin rupesi naurattamaan, että ei vitsi on mennyt aika totiseksi, Olga kertoi Veitolalle nauraen.


Temonen ei ole erityisen innokas puimaan dokumentin aiheuttamaa kohua Veitolan kanssa, sillä hän on yrittänyt unohtaa koko skandaalin.

– Se avaa aina sellaisen posttraumaattisen stressioireen, ohjaaja myöntää.

Temonen kuitenkin kertoo, että julkisuudessa nähty kamppailu oli vain jäävuoren huippu. Hänen mukaansa koko prosessi kesti yhteensä yhdeksän kuukautta. Sen aikana lakimiehiltä tuli haasteita oikeuteen ja petossyytteitä.

– Ne ei ehkä ajatellut sitä, että olen kuitenkin se skeittari Heinolasta, joka ei niin kuin tajua. Jolle tulee heti se kapinavaihe, että mitä helvettiä, ette te voi mua käskeä tai pakottaa tällaisiin mielivaltaisiin tekoihin. Me ollaan tästä sovittu ja pidän pääni, Temonen huokaa.


Temosen mukaan hänen on ollut erittäin vaikeaa luottaa ihmisiin dokumentin saaman vastaanoton jälkeen.

– Siellä on tän maan taitavimmat viestintäosaajat taustalla ja meidän pääpirukin vielä. Se asema, että on ykkösketjua vastaan, oli itselle todella vaikeaa, hän selittää Veitolalle.

Temosen mukaan hän on yrittänyt selvittää tilannetta kokoomuksen kanssa tuloksetta.

– Ei noilla ole mitään halua eikä niitten tartte. Sen takia mulla on täysin nollaluottamus politiikkaan. Mun mielestä kenenkään ei pitäisi luottaa yhteenkään poliitikkoon.

Maaliskuussa 2014 Temonen kertoi IS:lle, että hänen kotiinsa oli tullut useita kirjeitä, joissa hänet uhattiin haastaa oikeuteen dokumenttinsa vuoksi.

– Niiden sisältö on ollut suunnilleen sama. Ne ovat olleet ilmoituksia, että jos elokuvan julkaisemista edistetään, niin heillä on oikeus ryhtyä oikeustoimiin, Temonen sanoi.

Hän kertoi ensimmäisen kirjeen olleen osoitettu hänelle yksityishenkilönä ja tulleen suurena yllätyksenä.

– En kuitenkaan ole yksityishenkilönä tätä tekemässä, vaan toimin firman alaisuudessa, hän totesi tuolloin.

Yökylässä Maria Veitola MTV:llä torstaina klo 21.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt