Suomalaisräppäri Mercedes Bentso joutui lapsena hyväksikäytetyksi, ajautui huumekoukkuun ja miltei kuoli miehensä nyrkin alle – mutta päätti selvitä

Julkaistu:

Dokumentti
Mercedes Bentso joutui lapsena hyväksikäytetyksi. 16-vuotiaana päivät kuluivat koulun sijaan huumehöyryissä vessassa. Hän repäisi lopulta itsensä irti aineista ja väkivaltaisesta parisuhteestaan.
Rap-artisti Mercedes Bentso kertoo elämästään 16-vuotiaana:

– Mun normaali päivä on semmoinen, et me käydään hakemassa kamaa Puotilan metrikseltä. Sit me mennään vessaan ja ollaan siellä sinisissä valoissa. On semmonen olo, että voi tapahtua ihan mitä tahansa.

Tyttö käytti huumeita, ja tunsi, että elämä on sillä tavalla paljon kiinnostavampaa kuin tavallinen koulunkäynti.

Torstaina 14.3. esitetään TV1:llä Bentsosta tehty raastava ja koskettava dokumentti Ei koskaan enää. Aino Sunin teos nähtiin jo Rakkautta ja anarkiaa -filmifestivaaleilla syyskuussa 2018.

Dokumentti saa haluamaan, että Mercedes Bentson musiikkihaaveet sekä perheunelmat toteutuisivat kokonaan.

Romani- ja kosovolaistaustaisella Linda-Maria Roineella on myös karjalaisjuuret. Taiteilijanimeltään hän on Mercedes Bentso. Sukunimi viittaa huumeisiin, joista hän on päässyt eroon. Mercedes hakee yhä sitä varminta jalansijaansa miesten hallitsemassa genressä Suomen musiikkimaailmassa.


Ohjaaja on vanginnut päähenkilönsä elämän ja lähtöympäristön elävästi. Itä-Helsingissä on toki vihreää ja kaunistakin, mutta tarinaa tukevat paremmin nämä sateiset ostarikuvat sekä näkymät parkkihalleista tai alikulkutunneleista.

Mercedes Bentson elämästä ja urasta kiehtovasti kertova ohjelma on samalla voimakas puheenvuoro naisten ja lasten kokemaa väkivaltaa vastaan.

Bentso on itse selviytynyt lapsuuden hyväksikäytöstä, huumehelvetistä ja väkivaltaisesta parisuhteesta. Poikaystävä oli kamapäissään tappaa Bentson, mutta hän pääsi pakenemaan.

Kaipuu sellaista isää kohtaan, joka olisi pystynyt suojelemaan, on niin kovaa, että katsojaankin koskee. Onneksi äiti on nuoren aikuisen päähenkilön tukena.


Bentson sekä kahdesta murhasta tuomitun, kaksi kirjaa elämästään julkaisseen elinkautisvangin Janne Ranisen rakkaus on oma tarinansa dokumentin sisällä.

Musiikki kulkee mukana dokumentissa. Steen1:n tuottama ensimmäinen levy Ei koskaan enää ilmestyi 2017 kovan väännön jälkeen. Nyt Bentson raakoja rap-lyriikoita ja niihin yhdistynyttä haikeutta on saatu kuulla niin festivaali- kuin klubi­lavoilla, ja uutta levyä tehdään Tukholmassa.

Vastikään on myös ilmestynyt kirja Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään, tekijöinä Linda-Maria Roine ja Venla Pystynen (Johnny Kniga).

Dokumenttiprojekti: Ei koskaan enää torstaina 14.3. TV1 klo 19.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt