Beck-tähti oli lähellä tyriä uransa huumesekoilujen vuoksi: kiinnostaa nyt Hollywoodia ja tähdittää myös Ylen suursarjaa

Julkaistu:

uusi alku
Raju huumeidenkäyttö ja käsittämätön työtahti ajoivat Mikael Persbrandtin umpikujaan 2016. Raitistuminen on poikinut näyttelijälle uusia mahdollisuuksia.
Ruotsin näyttelijämaailman paha poika oli pitkään myös yksi Ruotsin suosituimmista näyttelijöistä.

1990-luvun lopussa Mikael Persbrandt esiintyi iltaisin Dramaten-teatterin näyttämöllä. Tunnit aamuseitsemästä alkuiltaan kuluivat kuvatessa Beck-sarjan poliisielokuvia, joissa hän näytteli kovapintaista poliisia Gunvald Larssonia.

Vapaata hänellä oli öisin, mutta usein nekin tunnit kuluivat baarissa. Vapaa-aika meni alkoholi- ja huumekoukussa.

Raju elämäntyyli ja siitä johtaneet oharit töiden hoitamisessa kostautuivat. Syksyllä 2007 hän sai potkut Dramatenista huumeidenkäytön takia.


Vuosikymmen myöhemmin, keväällä 2016, loppuivat myös työt Beck-elokuvissa – jälleen huumesekoilujen takia.

Siihen nähden Persbrandtin tuore täyskäännös on ollut hämmästyttävän nopea.

Diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä hän sai 2015. Sitä seurasi pienellä viiveellä raitistuminen – sekä kansainväliset roolit.

Rajua elämäänsä Persbrandt valotti viime syksynä suomeksi ilmestyneessä, Carl-Johan Vallgrenin kirjoittamassa elämäkerrassa Muistini mukaan.


Kirjassa hän kertoo, kuinka Dramatenista saamiensa potkujen jälkeen muutkaan teatterit eivät uskaltaneet antaa hänelle töitä. Tukholmassa pelättiin, ettei hän ilmesty näyttämölle sovittuun aikaan.

Elokuviin hänet vielä kelpuutettiin. Kansainvälisen läpimurtonsa Persbrandt teki 2010 tanskalaisen Susanne Bierin ohjaamassa draamatrillerissä Kosto, joka sai Oscar-palkinnon parhaana ei-englanninkielisenä elokuvana.


Kostossa Persbrandt näytteli afrikkalaisella pakolaisleirillä työskentelevää lääkäriä, joka joutuu punnitsemaan väkivallan ja koston kierrettä työssään ja omassa elämässään, kun hänen 10-vuotiasta poikaansa kiusataan koulussa julmasti.

Toisin kuin monet tuolloin veikkasivat, Oscar-huomio ei johtanut Hollywood-rooleihin.

Levoton luonne sekä vuosina 2011 ja 2014 saadut tuomiot kokaiinista eivät tainneet näyttää hyviltä Hollywood-studioiden silmissä.

Lähimmäksi kansainvälistä tähteyttä Persbrandt ylsi vuosina 2013–2014, kun hänet nähtiin kahdessa Hobitti-elokuvassa Beornin roolissa.

Pari viime vuotta raittiina on kuitenkin osoittanut, että Pers­brand­tista on yhä tähdeksi, muuallakin kuin kotimaassaan – vaikka uudet roolit ovatkin olleet pienehköjä.


Vuonna 2017 hän vilahti myyttisestä kuninkaasta kertoneessa toimintaseikkailussa King Arthur: Legend of the Sword viikinkijoukkojen johtajana.

Viime vuonna hän oli mukana omintakeisia elokuvia tekevän ruotsalaisen Anna Odellin uutuudessa, taidemaailmaa ruotivassa elokuva­kokeilussa X + Y.

Ruotsissa ja Saksassa kuvatussa isossa Hollywood-toimintajännärissä Se mikä ei tapa (2018) Pers­brandt esitti hakkeri Lisbeth Salanderin (Claire Foy) hyväksikäyttäjä­isää.


Tänä vuonna tahti kiihtyy entisestään. Tammikuussa ilmestyi jo Netflixin draamasarja Sex Education, jossa hän esittää Gillian Andersonin näyttelemään seksiterapeuttiin ihastuvaa remonttireiskaa, vahvan ruotsalaisaksentin ja vähien vaatteiden kera.

Kesäkuussa ensi-iltaan tulee Ylen suurtuotanto, suomalais-chileläinen poliittinen draamasarja Invisible Heroes, joka kertoo Chilen sotilasvallankaappauksen jälkeisistä kuukausista. Siinä Persbrandt näyttelee ihmisoikeuksia puolustavaa Ruotsin suurlähettilästä Harald Edelstamia.
Päärooleja Persbrandt on silti raitistumisensakin jälkeen saanut toistaiseksi vain kotimaastaan.


Suomen ensiesityksensä C Morella saavassa draamakome­diassa The Cake General hän näyttelee miestä, joka päättää nostaa Köpingin pikkukaupungin ennätystenkirjaan valmistamalla maailman suurimman voileipäkakun.

The Cake General, perjantaista 8.3. alkaen C More

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt