Muistatko Hill Street Bluesin? Näin legendaarisen poliisisarjan tähdille kävi - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Muistatko Hill Street Bluesin? Näin legendaarisen poliisisarjan tähdille kävi

Hill Street Blues oli 80-luvun hittisarja, joka muutti televisiota.

Betty Thomas ja Ed Marinaro Hill Street Bluesissa.­

3.3.2019 7:10

Yksi 1980-luvun maineikkaimmista televisiosarjoista on monen suomalaisenkin muistama amerikkalainen poliisisarja Hill Street Blues.

NBC-kanavan sarjaa tehtiin 144 jaksoa vuosina 1981–1987. Suomessa sitä alettiin esittää ensin TV2:lla vuodesta 1983, ja myöhemmin sitä uusittiin.

Käsikirjoittajapari Steven Bochco ja Michael Kozoll oivalsi, että yhden sankarin tai hyvä vs. paha poliisi -asetelman sijasta voidaan luoda jatkuvajuoninen sarja taustatarinoineen ja luonteenpiirteineen koko poliisiaseman väelle.

Tunnusmusiikkia myöten Hill Street Blues -sarja ja poliisiaseman väki tuli tutuksi suomalaiskatsojille.­

Toki sarjassa oli muutama keskeinen roolihenkilö, mutta aika ajoin moni muukin pääsi jonkin jakson keskushenkilöksi. Näin sarjaan saatiin erilaisia näkökulmia, ja jaksoista pystyttiin tekemään itsenäisiä draamankaaria. Tämä oli tuolloin aivan uudenlaista ajattelua tv-draamassa, vaikka siitä on sittemmin tullut lähes vakiotapa kirjoittaa tv-sarjoja.

Sarja sai ensimmäisellä kaudellaan ennätykselliset 21 Emmy-ehdokkuutta. Sen ikimuistoisesta Mike Postin säveltämästä tunnusmusiikista tuli hitti, joka voitti Grammyn.

Poliisipäällikkö Frank Furilloa esitti Daniel J. Travanti. Furillon hahmo oli raitistunut alkoholisti, joka vieraili AA-kokouksissa. 1981 Travanti kertoi tv-haastattelussa olevansa alkoholisti, joka on raitistunut AA:n avulla.

Nyt 83-vuotias Travanti on viime vuosiin asti näytellyt tv-elokuvissa ja sivurooleissa tv-sarjoissa, kuten Pako tai Boss.

Veronica Hamel esitti Joycea.­

Asianajaja Joyce Davenportia näytellyt Veronica Hamel, nykyään 75 vuotta, teki sittemmin suurimman tv-roolinsa Lostissa Margo Shephardina.

Vuoropäällikkö Phil Esterhausille (Michael Conrad)kuului sarjan tunnusomaisin lausahsus, aina nimenhuudon jälkeen toistunut ”Let’s be careful out there” (”Ollaan varovaisia siellä”).

Conrad menehtyi syöpään 58-vuotiaana 1983, kun sarjaa tehtiin. Conradin toiveesta hänen hahmonsa kerrottiin kuolleen sydänkohtaukseen tämän harrataessa seksiä Grace Gardnerin kanssa.

Kiel Martin.­

Kaksi muutakin sarjan päänäyttelijöistä kuoli syöpään verrattain nuorina, samana vuonna 1990.

Ray Calletanoa näytellyt René Enríquez menehtyi 56-vuotiaana, J.D. LaRueta näytellyt Kiel Martin 46-vuotiaana.

Konstaapeli Andy Renkoa näytellyt Charles Haid on sittemmin tullut menestyneeksi tv-sarjojen ohjaajaksi, joka on ohjannut muun muassa sarjoja Teho-osasto, NYBD Blue, Breaking Bad ja Criminal Minds.

Suurimman menestyksen näyttelijänä on hittisarjan jälkeen saavuttanut Norman Buntzia näytellyt Dennis Franz, joka tunnetaan Andy Sipowiczin roolista tv-sarjasta NYPD Blue (1993–2005). Hänet on palkittu useasti roolista, muun muassa Emmyllä.

Franz näytteli myös Renny Harlinin ohjaamassa elokuvassa Die Hard 2.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?