Uusi yliluonnollinen jännityssarja sijoittuu ruotsalaiseen järvikaupunkiin – kuvataan Suomessa sarjakuvien tyyliin

Julkaistu:

Nordic Comic Noir
Lukiolaisen oudosta kuolemasta ja järvikaupungin salaisuuksista kertovan Viaplayn alkuperäissarjan takana on palkittu käsikirjoittaja, joka on sovittanut myös Stieg Larssonin Millennium-kirjat sarjakuviksi.
Belgialaisen sarjakuvakäsikirjoittajan Sylvain Runbergin ideaan perustuva uusi yliluonnollinen jännityssarja kuvataan Suomessa.

Nuorille ja nuorille aikuisille suunnatun sarjan työnimenä on Cryptid, mutta se voi vielä muuttua. Sarja alkaa lukiolaisen oudolla kuolemantapauksella, joka sysää liikkeelle mystisen tapahtumasarjan.

Ruotsalaista tuotantoa olevan sarjan kuvaukset alkavat Suomessa elokuussa 2019. Kuvauspaikasta huolimatta sarjan tarina sijoittuu kuvitteelliseen ruotsalaiseen järvikaupunkiin, idylliseen Mörkstadiin (suomeksi ”pimeä kaupunki”).

Kuolinsyyn selvittäminen johtaa lukiolaisen kaverit paikkakunnan järven pinnan alla olevan ikivanhan salaisuuden jäljille.

Cryptid on yksi netti-tv-palvelu Viaplayn tulevien vuosien uusista alkuperäissarjoista. Kymmenestä 22-minuuttisesta osasta kertova ensimmäinen kausi saa ensi-iltansa alkuvuodesta 2020.

Sarjan näyttelijöitä ei vielä ole julkistettu.

Ranskassa ja Ruotsissa työskentelevä Runberg tunnetaan Suomessa muun muassa tieteissarjakuvasta Orbital (2006). Hän on myös käsikirjoittanut Stieg Larssonin Millennium-trilogian eli Miehet jotka vihaavat naisia -romaanista käynnistyneen sarjan ranskalaisen sarjakuvaversion.

Runberg on palkittu vuonna 2011 International Manga Awards -gaalassa hopeisella palkinnolla.

Sarjan pääkäsikirjoittaja on tieteiskirjailija Anna Jakobsson Lund. Ohjaajat Daniel di Grado ja David Berron ovat aikaisemmin olleen mukana tekemässä muun muassa juuri ensi-iltansa saanutta Viaplayn Hidden – Esikoinen -sarjaa.

Viaplayn sisältöpäällikkö Jakob Mejlhede Anderson määrittelee Cryptid-sarjan edustavan nordic comic noiria eli sarjakuvamaista pohjoismaista rikosdraamaa – hänen sanojensa mukaan ensimmäisenä tv-sarjana maailmassa.

– Cryptid on ensimmäinen lyhyistä jaksoista koostuva sarja, joka yhdistää toisiinsa sarjakuvien runsaan kuvaston sekä jännittyneen ja älykkään draaman, Anderson kuvailee Viaplayn perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

Nordic comic noir on siis Viaplayn nimeämä muunnelma omaksi lajityypikseen vakiintuneesta nordic noirista eli pohjoismaisesta rikosdraamasta, jonka tunnuspiirteitä ovat synkkyys, lyhytsanaisuus sekä tapahtumien sijoittuminen johonkin pohjoismaahan.

Tv-sarjoista perinteiseen nordic noiriin kuuluvat muun muassa tanskalaissarjat Silta (2011–2017) ja Rikos (2007–2012) – sekä sen amerikkalaisversio Jälkiä jättämättä (2011–2014) – ja muun muassa ruotsalaiset Wallander- ja Beck-dekkarit.

Päivitetty 15.2.2019 klo 17.40: Lisätty tieto siitä, että sarjan näyttelijöitä ei vielä ole julkistettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt