Tällainen oli suomalaiset hurmannut ensimmäinen tv-ajan hiihtäjäsankari: ”Isä oli aina isä, eikä olympiavoittaja”

Julkaistu:

tänään tv:ssä
Eero Mäntyranta loisti hiihtomestarina 1960-luvulla. Uusi dokumentti kertoo kolminkertaisesta olympiavoittajasta, joka oli ensimmäinen tv-ajan suomalaisen urheilun supertähti.
Mr. Seefeld – jäljet lumessa, lauantaina 16.2. TV2 klo 21.00

Kiltti ja vaatimaton. Ystävällinen ja kohtelias. Uskomattoman hyvä tarinankertoja. Hymyilevä hiihtosankari, joka ei tuonut itseään esille menestyksestään huolimatta. Muita auttava herrasmies. Olympiavoittaja ja maailmanmestari, mutta myös rakastava isä ja aviomies.

Vuonna 2013 kuolleesta hiihtolegendasta Eero Mäntyrannasta piirtyy TV2:n uutuusdokumentissa Mr. Seefeld – Jäljet lumessa pelkästään positiivinen kuva. Koska dokumentissa ääneen pääsee sekä Mäntyrannan lähipiiri että moni hiihtouran aikainen tuttava, kehut ja kauniit sanat on helppo uskoa.


Innsbruckin talviolympialaisissa Mr. Seefeldiksi kruunattu Mäntyranta loisti huippuhiihtäjänä 1960-luvulla. Kolminkertaista olympiavoittajaa pidetään ensimmäisenä televisioajan suomalaisena urheilun superjulkkiksena.

Hän hurmasi suomalaiset kohteliaalla käytöksellään ja vaatimattomalla luonteellaan – ja tietysti lahjakkuudellaan. Pekka Viinikan ja Jani Mattssonin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa dokumentissa luodaan katsaus Mäntyrannan uraan ja elämään hiihtoladuilla ja niiden ulkopuolella.


Tornionjokilaakson Pellossa kasvanutta Mäntyrantaa kuvataan sisukkaaksi ja kunnianhimoiseksi harjoittelijaksi, joka tarpoi mäkijuoksua, vaikka läheisetkään eivät aina ymmärtäneet ”mitä hän siellä mettässä teki”. Nuorelle miehelle hiihtoura tarjosi mahdollisuuden päästä metsätöiden sijaan maailmalle huippu-urheilijana.

Dokumentin parasta antia ovat Mäntyrannan perheen haastattelut. Vaimo Rakelin, tytär Minnan ja poika Vesan kertomukset paljastavat mielenkiintoisella tavalla sen, minkälainen vaikutus urheilusankaruudella ja sitä seuraavalla julkisuudella voi olla myös perheenjäseniin.

– Meillä ramppasi aina toimittajia. Lapsena oltiin melkein piilossakin, kun ei välttämättä mekään haluttu julkisuutta, Vesa Mäntyranta muistelee dokumentissa.

Vaimo Rakel puolestaan kuvaa kaunistelemattomasti elämäänsä paljon kotoa poissa olevan huippu-urheilijan puolisona.

– Reilu kymmenen vuotta yksinhuoltajana, hän kertoo.

Vaikka perheenjäsenet joutuivat tekemään uhrauksia, lähimmäisten haastatteluista nousee esille ennen kaikkea rakkaus ja kunnioitus.

– Isä on ollut isä, eikä olympiavoittaja tai maailmanmestari. Kyllä isän persoona on aina ollut kotona, tytär Minna sanoo.


Siinä missä Mäntyranta oli ensimmäinen tv-ajan urheilujulkkis, hänen tarinaansa kuuluu myös negatiivisempi määritelmä: ensimmäinen dopingista kärähtänyt suomalaisurheilija. Mäntyranta jäi kiinni amfetamiinin käytöstä vuonna 1972.

Mäntyranta itse on kiistänyt syyllisyytensä. Dokumentti ei tartu aiheeseen kovin syvällisesti, mutta ei se olekaan tarpeellista; Mäntyrannan uralta nostetaan ansaitusti esille enemmän sankaritarinoita.

Seitsemän olympiamitalia ja viisi MM-mitalia voittanut Mäntyranta on Suomen menestyneimpiä hiihtäjiä. Mr. Seefeld -dokumentissa hän saa ansaitsemansa kunnioituksen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt