Tuukka Temonen otti 200 000 euroa lainaa Valmentaja-elokuvaa varten, joka floppasi pahimmalla mahdollisella tavalla: puhuu nyt nykytilanteestaan

Jari Sarasvuosta kertovan elokuvan yleisökadon jälkeen Tuukka Temonen on paiskinut töitä ja ”nuollut vanhoja haavoja”. Nyt hän kertoo, mitä hän todella ajatteli Valmentaja-elokuvan arvosteluista – sekä miten hän haluaisi muuttaa Jussi-palkintoja.

Ohjaaja Tuukka Temonen kertoo pohtineensa paljon, miksi Jari Sarasvuon elämästä kertova Valmentaja-elokuva ei vetänyt väkeä teattereihin. Elokuva saa tv-ensi-iltansa netti-tv:n maksupuolella maanantaina.

Ohjaaja Tuukka Temonen on paahtanut töitä viime vuoden lopun ja koko alkuvuoden ”ihan hulluna”.

– En ole enää velkaa. Olen maksanut 200 000 euroa takaisin pankille, Temonen kuittaa puhelimessa IS Tv-lehdelle.

Sen verran hän oli ottanut lainaa Jari Sarasvuosta kertovaa Valmentaja-elokuvaa varten. Kun takavuosien ykkösjulkkiksesta kertova elämäkertadraama ei vetänytkään teattereihin viime syksynä väkeä, toivotut lipputuotot jäivät saamatta.

Töillä Temonen tarkoittaa yritysviestintää ja mainoksia – sitä, mitä hänen ja hänen vaimonsa Olgan tuotantoyhtiö muutenkin tekee.

Niiden lisäksi kaksikkoa on työllistänyt myös uusi asia, seuraava pitkä elokuva. Alaraajoistaan halvaantuneesta kilparatsastajasta kertovan draaman valmistelut aloitettiin jo ennen Valmentajan ensi-iltaa.

– Tässä on menty uuden elokuvan merkeissä. Ja vanhoja haavoja vähän nuollessa, Temonen myöntää.

Ohjaaja Tuukka Temonen ja Jari Sarasvuota näytellyt Mikko Nousiainen Valmentaja-elokuvan kutsuvierasjuhlissa lokakuussa.

Odotukset Sarasvuon elämästä kertonutta lennokasta elokuvaa kohtaan olivat tekovaiheessa korkealla. Toiveena oli, että teatterikierros olisi houkutellut 60 000–150 000 katsojaa.

– Eihän se ollut lähelläkään! En mitenkään olisi uskonut, että se tuohon kymppitonniin jää, Temonen huudahtaa.

Tarkka luku oli 11 262 katsojaa. Siitä hieman yli neljä tuhatta kertyi jo ennen virallista ensi-iltaa, Temosen elokuvalle järjestämän ennakkokiertueen aikana.

Hyvin todennäköisesti Valmentajan katsojamäärä kuitenkin moninkertaistuu pian, kun elokuvan uusi elämä alkaa televisiossa. Ensin on vuorossa netti-tv:n ensiesitys.

– Iso yleisö tulee aina tv-kanavan kautta. Se on tietenkin harmi, ettei se hyödytä enää meitä, ohjaaja-tuottaja toteaa lakonisesti.

Valmentaja-elokuva kuvaa myös Jari Sarasvuon (Mikko Nousiainen, kesk.) bisneksiä. Kollegoja esittävät Iiro Panula ja Jukka Rasila.

Temonen on pohtinut paljon, miksi Jari Sarasvuon nuoruudesta, Hyvät, pahat ja rumat -ohjelman tuomasta julkisuudesta ja välillä röyhkeästäkin konsulttibisneksestä kertova elokuva ei vetänyt yleisöä teattereihin – varsinkin, kun muun muassa Mikko Nousiainen keräsi pääroolista viljalti kehuja.

– Todellista vastausta siihen ei koskaan saa, koska minusta elokuva ei missään nimessä ole huono. Ei se ole mikään yhden tähden elokuva, Temonen puuskahtaa.

Sitä mieltä oli kyllä muutama kriitikko, mutta sai Valmentaja kiittäviäkin arvioita: Episodi-lehti antoi neljä tähteä, Ilta-Sanomat kolme, Me Naiset kaksi ja Hufvudstadsbladet kaksi. Mainittu yhden tähden arvio tuli Helsingin Sanomilta, mitä Temonen prostestoi jo viime syksynä.

– Mitä tulee kritiikkikeskusteluun, eihän minulla henkilökohtaisesti ole tietenkään mitään ongelmaa. Se on elokuvakritiikillekin tärkeää, että myös toisesta suunnasta tulee kärkäs kommentti, Temonen linjaa.

– Riitely on joka tapauksessa tosi huonoa julkisuuskuvalle, elokuvalle ja sen tekijöille, hän myöntää.

Valmentaja-elokuvassa nähdään myös Tatu Sinisalon esittämä Jussi Parviainen. Jari Sarasvuota esittää Mikko Nousiainen.

Sarasvuon hän arvelee kiehtovan katsojia yhä. Hän muistuttaa tämän laajasta seuraajien määrästä muun muassa sosiaalisessa mediassa sekä Yle Puheella, jossa Sarasvuo vetää omaa poleemista monologiohjelmaansa.

– Ihmisten taustat ja se, mistä he tulevat, kiinnostavat. Kaiken maailman elämäkertakirjojakin myydään, Jere Karalahdesta ja vastaavista.

Myös Temosen seuraava elokuva on tositapahtumiin perustuva elämäkerta. Kouvolalaisesta kilparatsastajasta Jaana Kivimäestä kertovan draaman käsikirjoitus on likipitäen valmis – repliikkien hiomista vailla.

Kuvaukset alkavat elokuun lopussa. Ensi-iltapäiväksi on suunniteltu 13. maaliskuuta 2020.

Tuukka Temosen seuraava elokuva kertoo alaraajoistaan halvaantuneesta kouvolalaisesta ratsastajasta Jaana Kivimäestä.

Sisukkaan ja onnettomuudesta huolimatta yhä menestyksekkäästi kilpailevan Kivimäen tarina on Temosen mukaan tunteiden tasolla vaikeampi kuin kumpikaan hänen edellisistä elokuvistaan. Hän itse näkee myös jatkumon.

– Kaikissa elokuvissani on kyse puhutaan valinnoista, jotka tuntuvat valinnan hetkellä merkityksettömiltä mutta ohjaavat lopun elämää.

Apulanta-yhtyeen perustamisvaiheista kertoneessa Teit meistä kauniin -elokuvassa (2016) sellainen oli Temosen mukaan hetki, kun tarinassa Toni Wirtanen tulee kysymään nuorelta Tuukalta, lähteekö hän mukaan bändiin.

Teit meistä kauniin kertoi Tuukka Temosen omasta basistinuoruudesta ja Apulanta-yhtyeen varhaisvaiheista. Toni Wirtasta näytteli Tatu Sinisalo ja Antti Lautalaa esitti Roope Salminen.

– Valmentajassakin on monta kohtaa, joissa Jari tekee hyvin spontaanisti ja pienellä tietämyksellä ratkaisuja, joilla on todella suuri vaikutus.

Seuraavassa elokuvassa kilparatsastajan elämä muuttuu, kun hevoskuljetusauton raskas 500-kiloinen perälauta murtaa hänen selkärankansa. Kyse oli yhdestä pienestä hakasesta.

– Jos hakasta ei olisi avattu sillä hetkellä, yhden ihmisen elämä ei olisi muuttunut lopullisesti. Jaana sattui olla juuri siinä.

Tuukka Temonen ja vaimo Olga Temonen tekevät elokuvansa yhteisen tuotantoyhtiön Optiparin kautta.

Uuden elokuvan näyttelijävalinnoista Temonen ei halua vielä puhua. Hän myöntää suoraan, että uuden elokuvan tekeminen on ollut työläämpää Valmentajan heikon ensi-iltakierroksen jälkeen.

– Jos taloudesta puhutaan, nyt jäi saamatta puskuri, joka mahdollistaa seuraavan elokuvan tekemisen helpommin. Joudumme tekemään enemmän yhteistyösopimuksia ja käyttämään sitä paljon puhuttua luovuutta.

Temonen muistuttaa, että raha olisi poistanut monta yksinkertaista ongelmaa. Jos sitä ei ole, toteutustapoja täytyy miettiä halvemmalla – tai valita ilmaisia vaihtoehtoja, jos sellaisia on.

– Koska suurin osa kuvausryhmästä tulee Helsingistä, joudumme nyt päätymään siihen, että kuvaamme lähempänä Helsinkiä. Se poistaa meiltä majoituskustannuksia, jotka voivat olla 70 000 euroa, ylikin.

Temonen on nähnyt saman toisinkin päin. Kun Teit meistä kauniin keräsi elokuvateattereissa yli sata tuhatta katsojaa, Valmentajan tekeminen oli vaivattomampaa.

Olga Temonen oli pukeutunut Jari Sarasvuon kuvalla varustettuun iltapukuun vuoden 2017 Jussi-gaalassa.

Sivulauseissa Temonen antaa ymmärtää olevansa kotimaiseen elokuva-alaan nähden ulkopuolinen. Samaan aikaan hän näkee itsensä osana sitä – mutta hän ei halua tehdä asioita samalla tavalla kuin muut.

Valmentajassa oli tärkeää iso ensi-iltajuhla sekä tavanomaisesta poikkeava markkinointikampanja, joka toteutettiin osittain itse tehdyn aikakauslehden avulla.

Kotimaista elokuva-alaa hän haluaa nostaa näyttävämmin esiin. Yksi vaihtoehto voisivat olla kirjamessujen tapaiset elokuvamessut. Temonen väläyttää myös ajatusta siitä, voisiko Jussi-palkinnot äänestyttää kokonaisuudessaan yleisöllä.

– Nythän me emme ihan suoralta kädeltä tiedä, mitä yleisö haluaisi nähdä. Nyt tiedämme sen, mitä elokuva-alan ammattilaiset haluavat nähdä.

Seuraavaa elokuvaa hän aikoo tehdä yleisölle tutuksi jo tänä keväänä, siis ennen kuin kuvauksetkaan ovat alkaneet. Temoset ovat päättäneet rantautua hevosmessuille, kertoa uudesta elokuvasta ja etsiä ihmisiä rooleihin.

– Elokuvat ovat ihmiskunnan suurinta viihdettä, ja semmoisena näen itsenikin. Yritän kyllä jatkossa säilyttää jonkin arvokkuudenkin.

– Se aina välillä onnistuu ja välillä ei, Temonen jatkaa ja naurahtaa.

Valmentaja, netti-tv-palvelu Ruutu+:ssa maanantaista 18.2. alkaen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?