Kommentti: Alex pisti taitojensa pantiksi henkensä: ellei hän kiipeä täydellisesti, hän kuolee – Free Solo on ansaitusti vahva Oscar-suosikki

Julkaistu:

Oscar-ehdokas
Free Solon piina saa kämmenet hikoamaan. Ilman turvaköysiä 600 metrin korkeuteen kiivenneen Alex Honnoldin suoritus on käsittämätön – mutta siitä syntyi henkeäsalpaava dokumentti, ylistää elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Kämmenet hikoilevat, kun vilkaisee, mitä pienestäkin virheestä voisi seurata: ensin osumia kivikovaan kallioseinämään yli puolen kilometrin matkalta, sitten rysäys kaukana alhaalla odottaviin puunlatvoihin – ja välittömästi täysin varma kuolema.

Hengen paikoin kirjaimellisesti salpaava dokumenttielokuva Free Solo seuraa yhdysvaltalaista kiipeilijää Alex Honnoldia, joka kesäkuussa 2017 nousi 900 metrin pituisen mutkittelevan matkan ylös Yosemiten kansallispuistossa Kaliforniassa sijaitsevaa El Capitan -seinämää yli 600 metrin korkeuteen – täysin ilman turvavarusteita.

Koko nelituntisen suorituksensa aikana hän joutui luottamaan täysin pelkästään kiipeilykenkiensä pitoon, jalka- ja käsilihaksiinsa sekä näppiensä vahvuuteen.

Jos Honnoldin kämmenet olisivat hikoilleet – tai jos hänen keskittymisensä olisi herpaantunut mistään muusta syystä – koko elokuvaa ei olisi olemassa, ainakaan nykyisessä muodossaan.

Hyvin kävi. Free Solo valmistui, ja Honnold on yhä hengissä. Lopputuloksena on komea dokumenttielokuva: tuskaisan piinaava jännitysnäytelmä yhden miehen kuolemaa uhmaavasta unelmasta. Mahdottoman tekemisestä mahdolliseksi.

Se on myös yksi tämän kevään viidestä dokumenttielokuvakategorian Oscar-ehdokkaasta – ja vahva voittajasuosikki.

Sunnuntaina Free Solo voitti jo Britannian elokuva-alan jakaman Bafta-palkinnon. Aiempina vuosina Bafta-voitto on usein ennakoinut myös Oscar-palkintoa. Viime syksynä elokuva palkittiin myös Toronton elokuvajuhlilla yleisöpalkinnolla.

Tänään keskiviikkona elokuvasta järjestetään erikoisnäytöksiä elokuvateattereissa ympäri Suomea. Tv-ensi-iltansa dokumentti saa 6. maaliskuuta National Geographic -kanavalla.

Palkinnot eivät ole ihme, sillä Free Solo tempaa mukaansa – ja kokemuksen hurjuutta vielä korostaa elokuvateatterin iso kangas.

Dokumentti käyttää ensin paljon aikaa tutustuttaakseen meidät Honnoldiin ja tämän ajatusmaailmaan – ja sen jälkeen esittelee kaikki vaaranpaikat, jotka hänen kiipeämisensä aikana voisivat mennä pieleen.


Oscar-äänestyksessä Free Sololla on vastassa varsin erilaisia elokuvia, joista kolme painottaa kasvamista vaikeissa oloissa.

Minding the Gap seuraa kolmen skeittaavan amerikkalaispojan kasvua aikuisiksi miehiksi. Hale County This Morning, This Evening kuvaa impressionistisesti Alabaman pikkukaupungin köyhien mustien tavallista arkea. Pohjois-Syyriaan sijoittuva, viime marraskuussa TV1:ssäkin esitetty Of Fathers and Sons valottaa ääri-islamistiperheen elämää.

Neljäs Oscar-ehdokas on RGB, henkilökuva Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarista Ruth Bader Ginsburgista. Myös se on noteerattu korkealle viiden ehdokkaan joukossa.

Free Solo kuitenkin erottuu aivan omanlaisen tarinansa ansiosta: se pistää miettimään, millainen ihminen luottaa taitoihinsa niin paljon, että on valmis pistämään pantiksi oman henkensä.

Samaa kysyy elokuvassaan myös sen toinen ohjaaja, Honnoldin vuosia tuntenut ja kiipeilyä itsekin harrastava Jimmy Chin. Hän päätyy jopa magneettikuvauttamaan Honnoldin pään, jotta edesvastuuttomuus vaikkapa mahdollisen aivotoiminnan häiriön vuoksi voidaan sulkea pois.

Honnold ei onneksi osoittaudu mielenvikaiseksi eikä edes edesvastuuttomaksi, vaikka hän pakottaakin tyttöystävänsä sekä muut läheisensä – kiipeilijäystäviä myöten – jännittämään hänen henkensä puolesta.


Perhettä ja ystäviä haastateltuaan Chin ja toinen ohjaaja Elizabeth Chai Vasarhelyi antavat yhdeksi selitykseksi ajatuksen täydellisyyteen pyrkimisestä, mihin Honnoldia kannustettiin jo lapsena.

Äidin mukaan sellaista kuin ”tarpeeksi hyvä” ei ole olemassakaan. Tavoitteeksi täytyy ottaa aina paras mahdollinen suoritus.

Se on kova perintö kannettavaksi. Dokumentissa Honnoldin suunnitelmaa verrataan olympialaisiin, jossa kultamitalin voi saavuttaa vain täydellisellä suorituksella. Jos täydellisyyteen ei yllä, se tietää kuolemaa.


Elämää suuremmasta suorituksesta huolimatta Honnoldista piirtyy kuva vaatimattomana ja huumorintajuisena miehenä. Vaikka Honnoldin unelma ja sen toteuttaminen tuntuvat käsittämättömiltä, dokumentin ansiosta on helppo samastua siihen, miltä tuntuu unelmoida mahdottomia ja pistää kaikki peliin.

Itsensä Honnold näkee samuraina tai jedinä, joka tähtää sataprosenttiseen keskittymiseen.

Tosielämän jedit eivät selvästikään käytä valomiekkaa, vaan paljaita käsiään.

Free Solo, erikoisnäytöksiä elokuvateattereissa ke 13.2. ympäri Suomen. Tv-ensi-ilta ke 6.3. klo 21.00 National Geographicilla. Oscar-palkinnot jaetaan su–ma 24.–25.2. välisenä yönä Suomen aikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt