Kuningattaren roolista tuttu 73-vuotias Helen Mirren ei ole ollut koskaan ilman töitä – tänä vuonna tulossa kolme elokuvaa ja jätti-tv-sarja: ”Työnteko ollut siunaus ja kirous” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kuningattaren roolista tuttu 73-vuotias Helen Mirren ei ole ollut koskaan ilman töitä – tänä vuonna tulossa kolme elokuvaa ja jätti-tv-sarja: ”Työnteko ollut siunaus ja kirous”

Helen Mirren on aina ollut ahkera näyttelijä. C More esittää kauhuelokuvan Winchester – House of Ghosts, jossa hän esittää asesuvun leskeä.

Julkaistu: 10.2.2019 9:02

Dame Helen Mirren paljasti IS Tv-lehdelle epäröineensä parisuhdetta nykyisen miehensä kanssa: ”En halunnut ketään neuvomaan, miten tehdä asiat.”

Amerikkalaiset ja brittiläiset elokuvakriitikot olivat vuosi sitten harvinaisen yksimielisiä: säikyttelyyn keskittyvässä kartanokauhuelokuvassa Winchester – House of Ghosts (2018) parasta on 73-vuotias Dame Helen Mirren.

(Voit lukea The New York Timesin arvion elokuvasta täältä ja The Guardian -lehden arvion täältä.)

Suomessa elokuvaa ei nähty valkokankailla lainkaan, mutta maanantaina elokuva saa tv-ensi-iltansa nettipalvelu C Morella.

Brittiläinen Mirren kuuluu joka tapauksessa yhä niihin tähtiin, jotka tekevät töitä ahkerasti – aiheesta, yleisöstä ja lajityypistä riippumatta.

– On aika harvinaista, että ikäiseni työskentelevät niin paljon kuin minä, Mirren pohti IS Tv-lehdelle kesäkuussa 2017 Monte Carlossa.

Monacoon Mirren oli saapunut vastaanottamaan Monte Carlon tv-festivaalin myöntämän elämäntyöpalkinnon. Festivaalilla hän kiitti menestyksestään juuri ahkeraa työtahtia.

– En ole ollut koskaan yhtään ajanjaksoa ilman työtä: olen kulkenut teatterin, television ja elokuvan väliä. En oikeastaan tiedä, onko se ollut omaa ansiotani vai ovatko asiat vain loksahtaneet niin. Se on tuonut uralleni jatkuvuutta.

IS Tv-lehti tapasi Helen Mirrenin Monacossa, jossa hän kiitti pitkästä urastaan ahkeraa työntekoa.

Valkokankailla Mirren nähtäneen tänäkin vuonna ainakin kolmesti: Berliiniin sijoittuvassa romanttisten tarinoiden kokoelmassa Berlin, I Love You, Bill Condonin ohjaamassa huijaritarinassa The Good Liar sekä Luc Bessonin toimintaelokuvassa Anna.

Lisäksi hän näyttelee pääroolia, Venäjän keisarinnaa Katariina Suurta, myöhemmin tänä vuonna ilmestyvässä minisarjassa Catherine the Great.

Rooleistaan Mirren on palkittu usein. Kuuluisin on Oscar-palkinto, jonka hän sai The Queen -elokuvasta (2006) kuningatar Elisabet II:n roolista.

Helen Mirren sai Oscarin kuningatar Elisabet II:n roolista elokuvasta The Queen (2006).

Uransa ensimmäistä elokuvaa tehdessään Mirren ei itse asiassa ollut vielä edes näyttelijä, vaan opettajaopiskelija, joka haaveili näyttelemisestä. Don Levyn ohjaama Herostratus kertoi miehestä, joka suunnitteli spektaakkelimaista itsemurhaa protestoidakseen yhteiskuntaa vastaan.

Lyhytfilmistä pitkäksi elokuvaksi paisunut teos kuvattiin 1960-luvun alussa mutta julkaistiin vasta 1967. Traagista oli, että 20 vuotta myöhemmin ohjaaja Levy päätyi itse itsemurhaan.

Opiskelijaelokuvasta tuli hyvin kokeellinen. Mirrenin osa on merkitty rooliluettelossa ”mainosnaiseksi”.

– En muista, kuinka törmäsin ohjaajaan, mutta siitä tuli hauska kokemus, Mirren muistelee Herostratuksen kuvauksia.

– Unelmoin siihen aikaan näyttelemisestä hyvin romanttiseen sävyyn – ilman, että sen toteutuminen olisi mitenkään tuntunut mahdolliselta.

Vuonna 1965 Helen Mirren oli 19-vuotias, kun hän näytteli The National Youth Theatren riveissä Cleopatraa. Näytelmä oli Anthony & Cleopatra.

Mahdoton muuttui kuitenkin mahdolliseksi, kun Mirren pääsi Britannian nuortenteatterin (National Youth Theatre) kautta parikymppisenä Royal Shakespeare Companyn kaartiin.

– Tähtäsin silloin teatterinäyttelijäksi: unelmani oli olla kuin (maailman parhaimpina näyttelijöinä pidetyt) Eleonora Duse tai Sarah Bernhardt. Tein töitä paljon ja myös kärsin sen vuoksi, koska työ oli vaativaa.

– Sitten tajusin, että on olemassa elokuvienkin maailma, josta en tiennyt mitään. Ainoa tapa oppia elokuvista oli näytellä niissä.

Mirrenin ahkeruudessa ei siis ole yli 50 vuoden aikana juuri mikään muuttunut.

– Työnteko on ollut sekä siunaus että kirous – koska oikeastaan haluaisin olla vain Salentossa, Mirren tokaisee.

Helen Mirren ja hänen aviomiehensä, ohjaaja Taylor Hackford.

Salentossa, Italian saappaankannassa, Leccen alueella, sijaitsee Mirrenin ja hänen aviomiehensä, ohjaaja Taylor Hackfordin, loma-asunto.

Mirren ja Hackford ovat seurustelleet vuodesta 1986. Naimisiin he menivät vuoden 1997 viimeisenä päivänä. Monacossa Mirren tunnusti aluksi epäröineensä parisuhteeseen heittäytymistä.

– Se oli aluksi hankalaa, koska olin tottunut olemaan itsenäinen. En halunnut ketään elämääni neuvomaan, miten tehdä asiat.

– Sitten tajusin, että parina olemme vahvempia. Voimme myös pallotella työideoita ja puhua läpi ammatillisia huolia.

Helen Mirren on näytellyt myös toimintaelokuvissa. Tässä näyte kepeästä toimintaelokuvasta Red 2 (2013).

Monacossa Mirren kertoi myös rakkaudestaan toimintaelokuvissa näyttelemistä kohtaan:

– Toimintaelokuvien tekeminen on valtavan hauskaa. Ensinnäkin, niissä ei oikeastaan tarvitse näytellä, Mirren nauratti kansainvälistä toimittajajoukkoa.

Hän kiitti myös Epäilyksen polttopiste -sarjaa: pitkäaikainen rooli Jane Tennisonina oli erittäin tärkeä askel hänen urallaan.

– Epäilyksen polttopistettä kuvatessa pääsin tekemään niin paljon töitä kameroiden edessä, että se käytännössä opetti minut elokuvanäyttelijäksi, Mirren muisteli.

Winchester – House of Ghosts, maanantaista 11.2. alkaen C More

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?